Lehmille voidaan syöttää pajua, jotta metaanipäästöt vähenevät

Kun olen kirjoittanut valaista, tai meriin liittyvistä asioista jotakin, tulee hihhuleilta vastauksia, että pitäisi keskittyä niihin asioihin ja toimenpiteisiin, joihin ihminen voi vaikuttaa. Ja sitten päädytään hiilidioksidiin, ikäänkuin kohteena, mihin ihmisellä on vaikutusvaltaa.

Troposfäärin tapahtumat ovat ikäänkuin kaiken keskipiste, ihmisen hallittavissa oleva asia – ja kasvihuonekaasut. Lehmätkään eivät saa päästää kaasuja mahastaan. Nyt sitten jo tarkkaillaan märehtijöiden takasuolta.

Termiitit käyttävät puuta ruokanaan ja päästävät asetaattia ja vetyä, josta on keksitty syöttää lehmille pajua (ja muitakin lehtipuita), jotta metaanipäästöt vähenevät. Joten lehmät päästävät jatkossa vetyä, kuten termiitit, kun lehmille syötetään parkkihappoa sisältävää pajua ruokinnan yhteydessä.

”Johdanto
Termiittejä asuu noin kaksi kolmasosaa maapallon pinta-alasta ja niillä on tärkeä rooli globaalissa hiilenkierrossa (Lee ja Wood, 1971; Wood and Sands, 1978; Collins ja Wood, 1984; Sanderson, 1996; Bignell ja Eggleton, 2000). Äskettäin puuruokinnassa olevat termiitit saivat lisähuomiota, koska lignoselluloosan hajoaminen symbioottisen suoliston mikrobiston toimesta tuottaa oletettavasti suuria määriä vetyä, nousevaa ”puhdasta” energian kantajaa (Dunn, 2002).”

https://www.nature.com/articles/ismej200762

”Johtopäätökset
Vapaan H2:n virtaukset termiittien takasuolissa ovat valtavia. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella suoliston mikrobiotan vetytuotannon arvioitiin olevan 7–16 μmol H2 (g termiitin tuorepaino) – 1h–1. Tilavuuden perusteella tämä tarkoittaa, että 1 m3 termiitin takasuolen sisältöä tuottaa 9–33 m3 H2:ta vuorokaudessa (ilmanpaine). Vertailun vuoksi sama määrä pötsipitoisuutta tuottaa noin 10 m3 H2:ta päivässä (Hungate, 1967; Wolin et al., 1997). Pötsissä H2:ta käytetään pääasiassa CH4:n tuottamiseen, jota lehmä ei voi käyttää ja joka häviää myöhemmin päästöjen seurauksena (Miller, 1995). Termiitin takasuolessa suurin osa H2:sta käytetään kuitenkin pelkistävään asetogeneesiin, mikä lisää merkittävästi tuotetun asetaatin määrää, termiitin pääenergiasubstraattia. Noin 80 % pilkottuihin puupolysakkarideihin varastoidusta energiasta saadaan talteen asetaattina. Tämä tekee termiitin takasuolesta paitsi pienimmän, myös tehokkaimman tällä hetkellä tunnetun luonnollisen bioreaktorin.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu