Lisää hiilenkierrosta, mikä kerryttää hiiltä ilmakehään

Kuten kaikki tiedämme, että hiili on kaiken elämän perusta, sitä ei voida luoda lisää, eikä sitä voida hävittää. Ilmakehässä sillä on myös infrapunasäteilyä pidättävä ominaisuus. Siksi hiili kiinnostaa myös ilmakehätutkijoita.
Yleisin käsitys menee niin, että ilmakehän hiilidioksidi kiertää hiilinielujen kautta ja luonnolliset prosesessit pitävät sen 200 – 280 ppm:n välillä ilmakehän hiilidioksidipitoisuutena. Jääkausina pitoisuus laskee lähemmäs 200 ppm:ää ja jääkausien välisenä aikana se nousee 280 ppm:ään.
Fossiiliset polttoaineet, sementin valmistus ja maankäytön muutokset ovat nostaneet ilmakehän CO2 pitoisuuden 280 ppm:stä 420 ppm:ään.
Tähän on helppo uskoa, onhan meillä Keeling käyrä ja tilastot olemassa.
Nyt myös tiedetään, että edellä mainitut ihmisen aiheuttamat CO2-päästöt ovat 10 GtC:tä (giga tonnia hiiltä) vuosittain, mutta vain puolet jää ilmakehään.
Ilmakehässä on hiiltä 800 GtC ja orgaanisen hiilen altaat yhteensä 5 x 800 (ilmakehän hiili) = 4 000 GtC:tä, joiden kautta pääasiassa fotosynteesin ottama ilmakehän hiili, joka vuosittaisena nettoalkutuotantona on 157 GtC:tä, kiertää.
Edellä mainitut fossiilisen polttoaineen ja sementin valmistuksesta aiheutuneet päästöt ~ 450 GtC:tä ovat kartuttaneet hiilinieluja osaltaan.
Maankäytön muutoksesta aiheutuvat päästöt ~ 200 GtC ovat lisänneet ilmakehän CO2 pitoisuutta, mutta ovat samalla vähentäneet hiilinieluja 200 GtC:llä. Tässä on se oleellinen ero muihin mainittuihin päästöihin nähden, ne eivät vähennä hiilinieluja, vaan päinvastoin kasvattavat niitä.
Koska tropiikista nousee paljon hiilidioksidia ilmakehään, hiilinielujen pienentäminen etenkin tropiikissa on ongelmallista, mutta juuri näin on tapahtunut maankäytön osalta. Tropiikin sademetsistä on menetetty 1/3 vuoden 1850 jälkeen, eli miljoona ha.
Miljoona ha sademetsää vastaa ~ 200 GtC:tä menetettyinä hiilinieluina.
200 / 4000 x 157 = 8 GtC:tä lisää CO2:ta ilmakehään vuosittain puuttuvan hiilinielun vuoksi (luonnon toiminnot eivät ole tasapainossa), josta ilmakehään jää noin 5 GtC:tä vuosittain, loput menee hiilinieluihin.
Eli oleellinen ero on maankäytön seurauksena aiheutetun CO2 päästön ja fossiilisen polttoaineen ja sementin valmistamisen aiheuttamien CO2 päästöjen välillä.
Tropiikin maankäytön seurauksena on menetetty kasvillisuuden osalta hiilinielu, mutta myös maaperän osalta, kuten taulukko alla osoittaa.
Oleellinen kysymys lienee, että olisiko maailmanlaajuisesti kasvaneet hiilinielut pystyneet pitämään ilmakehän CO2 pitoisuuden lähempänä 350 ppm:ää ilman sademetsien hakkuun aiheuttamaa hiilinielun pienenemistä. Vastaus on, että todennäköisesti.
Tutkimus vahvistaa, että ihmisen aiheuttamat CO2-PÄÄSTÖT upoavat hiilinieluihin.
https://www.nature.com/articles/539332c
[Huolimatta ihmisen toiminnasta johtuvien hiilidioksidipäästöjen kasvusta, ilmakehän CO2-tasot ovat nousseet suhteellisen vähän vuodesta 2002 lähtien. Selvittääkseen miksi, Trevor Keenan Lawrence Berkeley National Laboratorysta Kaliforniassa ja hänen kollegansa käyttivät maahavaintoja, satelliittidataa ja kasvillisuusmalleja muutosten kvantifiointiin. hiilidioksidin otossa ja vapautumisessa maanpäällisissä laitoksissa maailmanlaajuisesti. He havaitsivat, että lisääntynyt fotosynteesi ja kasvien ”viherryttäminen” ovat lisänneet maahan varastoidun hiilen määrää. Ilmaston lämpenemisen hidastumisen vuoksi vähentynyt kasvien hengitys näyttää myös lisänneen tätä hiilinielua.]
Ilmoita asiaton viesti
Tästä hiilenkierrosta sellainen pieni pähkinä.
Hiiltä oli 590 GtC (gigatonnia hiiltä) ilmakehässä vuonna ja vuonna 2020 sen määrä oli n. 880 GtC. Vuosittain hiilenkierto vaihtaa ilmakehän hiilimäärästä n. 25 % eli meriin menee ja tulee takaisin 90 GtC ja kasvillisuuteen menee ja tulee takaisin 130 Gt.
Ilmastoeliitin mukaan kaikki ilmakehään kertynyt hiilidioksidi vuodesta 1750 on antropogeenista eli sitä olisi vuonna 2020 ollut 880-590 = 290 GtC eli 33 % koko ilmakehän hiilidioksidista. Kaikki hiilijakeet eli luonnollinen ja antropogeeninen ovat 99 prosenttisesti samaa tavaraa jolloin hiilenkierto ei pysty erottelemaan juurikaan minkälaista hiilidioksidia se ottaa mukaan ilmakehästä.
Tuosta antropogeenisesta ilmakehän hiilidioksidista lähtee vuosittain hiilenkierron mukaan myös 25 % = 0,25*290 = 73 GtC. Tuo 73 GtC antropogeenista CO2:ta on paljon enemmän kuin 10 GtC, jonka ihminen lisää ilmakehään vuosittain.
Se pieni pähkinä: Miten ilmakehän antropogeeninen CO2-määrä lisääntyy vuodessa 5 GtC (eli puolet CO2-emissioista), kun sieltä lähtee vuosittain yli 7-kertainen määrä kiertoon valtameriin ja kasvillisuuteen. Mikä on selitys?
Ilmoita asiaton viesti
Huoh. Asia on sinulle selitetty varmaankin kymmenen kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niissä Kalevin selvityksissä ei ole päätä eikä häntää.
😁
Ilmoita asiaton viesti
Juu, nyt se möläytti että tuulimyllyn alle voisi laittaa kaukalon mahdollisen öljyvuodon takia 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Porissa selitys öljyvuodoille oli ilmansaasteet!
Kun öljyä oli vuotanut pitkin pylvästä, se olikin ilmansaastetta.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä oligopolissa oli sisäinen tarkastaja, joka kierrollaan havaitsi paljon paikkoja, josta voi varastaa arvokkaita nesteitä, teetettiin pojalla suunnitelmaa ja muutosta suunnitelmaan, miten jaetaan, miten lukitaan, miten sarjotetaan, miten avaimet sijoitetaan jne, poika otti lopputilin, kun kerrottiin, kuinka paljon hän saa hyvillä ideoillaan taloudellista tuhoa aikaiseksi. Näitä pastoreita foorumilla riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen, että ajatteleeko IPCC samalla tavalla, että emme enää viitsi kirjoittaa tuosta permille-asiasta yhtään mitään, kun se on niin moneen kertaan selitetty. Permille-sanaa ei nimittäin löydy AR6:sta muuta kuin eräästä kuvasta ja sen merkitystä ja trendin sanomaa ei kommentoida mitenkään. Mistä ei voi puhua, niin siitä täytyy vaieta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei noissa jutuissa, että puolet antropogeenisesta CO2-emissiosta jäisi vuosittain ilmakehään jne. ole päätä eikä häntää.
Kaikki hiili kiertää samassa suhteessa, eli nettoalkutuotannon mukaan (bruttoalkutuotanto – kasvin hengitys) 157 GtC:tä menee orgaanisen hiilen altaisiin = 4 000 GtC:tä ja palautuu sieltä mikrobien avulla takaisin ilmakehään.
157 / 880 x 10 = 2 GtC:tä menee kiertoon ihmisperäisestä hiilidioksidista ensimmäisenä vuonna. Viidesosa seuraavana vuonna jne.
No miksi hiilidioksidia kertyy ilmakehään.
Tuo sademetsien hakkuu on ollut valtava hiilinielun menetys, koska kun tropiikin maaperä jää ilman kasvillisuutta, menetetään maaperän hiili nopeassa tahdissa.
Mikään muu ihmisen aiheuttamista CO2-emissiosta, kuin maankäytöstä aiheutunut, vähennä hiilinieluja.
Siksi sademetsien hakkuut aiheuttavat ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Radioaktiivisen hiilidioksidin viipymäaika todistaa, että kaikki eri hiilidioksidin isotoopit kiertävät aika lailla samalla tavalla. Radiohiilen ”tuotanto” lakkasi 1964 ydinpommikokeiden lopettamisen myötä. Nyt radiohiilen määrä ilmakehässä on lähellä nollaa ja sen laskunopeus osoittaa viipymäajaksi 16 vuotta, joka tarkoittaa nollille menoa neljä kertaa pidemmässä ajassa eli 64 vuodessa: 1964+64=2028. Teoria ja empiria ovat yhtä.
Turha tulla selittämään, että fossiilisen hiilidioksidi ei kelpaa kasveille, koska ne suosivat kevyempää isotooppia 12. Pitää paikkansa, mutta se 99 % on fossiilisessa hiilidioksidissa ihan samaa tavaraa kuin luonnollisessa hiilidioksidissa, joten ero on lopulta aika pieni.
Pieni peräkaneetti. Kaikki hiilidioksidin eri isotoopit ovat ilmakehässä iloisesti sekaisin eli erittäin hyvin sekoittuneena. Kun esimerkiksi kasvi yhteyttää 12C molekyylin, sillä ei ole hajuakaan, onko se peräisin fossiilisesta hiilidioksidista vai esimerkiksi valtameristä tulleesta hiilidioksidista. Totta on, että kasvi suosii 12C isotooppia ja sen vuoksi kasvien permille luku eli suhde 13C/12C on erilainen kuin merissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kelpaa se fossiilinen hiili kasveille.
Linkola kun halusi nähdä isoja puita, hän meni kaupunkiin. Kaupungissa puut kasvavat isommiksi kuin maalla.
Agroforestry on se systeemi millä on saatu hakatut sademetsät takaisin tuottaviksi alueiksi. Puiden alla ja välissä kasvatetaan kasveja. Paikallista onnistumista on ilmennyt, mutta onnistuminen on vetäjästä kiinni.
Ilmoita asiaton viesti