Luonnollinen hitaus (inertia)

Luonto reagoi viiveellä ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Puhutaan inertiasta, sana tulee latinasta ja tarkoittaa jonkunlaista kankeutta ja hitautta. 30 vuotta tai pitempään menee ennen kuin havaitaan muutoksia luonnossa. Ilmakehän hiilidioksidi (CO2) on viherryttänyt viiveellä maapalloa esimerkiksi.

https://nph.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nph.16866

”Todisteet viittaavat siihen, että maailmanlaajuinen fotosynteesi on lisääntynyt huomattavasti sitten esiteollisuuden ajoista. Vakiintunut teoria, jota tuetaan kokeilla, osoittaa, että iCO2 on todennäköisesti vastuussa noin puolesta kasvusta.”

Suomessa puuston kasvu on tuplaantunut sadassa vuodessa ja nyt olisi viimeistään vuonna 2021 havaittu kasvun hiipumista. Eli luonto on reagoinut johonkin puun kasvuun vaikuttavaan tekijään. Voi olla kyse yhden vuoden poikkeamasta normaalista.

Kun on peloteltu hiilidioksidin vaaroista ilmakehässä, on kiinnitetty huomiota suomailla kasvavan puuston metsänhoitoon. Korjuun pitäisi tapahtua niin, ettei tule hiilidioksidipäästöjä.

Vaihtoehtoja olisi haettava kevyemmästä korjuukalustosta.

Hiilidioksidista on kuitenkin hyötyä kasveille, joten metsän hoitotoimenpiteet tulisi ajoittaa esim. harvennustarpeen mukaan, eikä viivytellä niissä.

https://www.nature.com/articles/s41467-019-08633-z

”Tämä yhdessä toisen tuoreen tutkimuksen23 kanssa viittaa siihen, että useimmat mallit aliarvioivat kasvien fotosynteettistä hiilen sitoutumista ja siten mahdollisesti yliarvioivat ilmakehän CO2:ta ja siitä johtuvat ilmastomuutokset2,4,6.”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu