Luonnollinen vety maaperässä uusiutuu kertakuokkaa enemmän kuin mitä vetyä käytetään
Vetyä voi olla syvällä maaperässä enemmän kuin on osattu kuvitellakaan. Sitä ei vain osattu etsiä, koska vetykaivot eivät sijaitse samoissa kerrostumissa maaperässä öljy- ja kaasuesiintymien kanssa.
Vedystä voidaan tehdä lannoitteita, polttoaineita raskaalle liikenteelle ja sitä voidaan käyttää terästeollisuudessa.
Halvin vety saadaan tällä hetkellä Länsi-Afrikan Malin valtiossa sijaitsevista vetykaivoista.
”Tällä hetkellä Malin kaivot voisivat tuottaa vetykaasua 50 sentillä kilolta, mikä on kymmenesosa aurinko-, tuuli-, geotermisen tai muun vihreän energian elektrolyysillä syntyvän vedyn hinnasta.”
Vedyn käsittely ei ole yksinkertaista, koska se ei pysy metallitankeissa, eikä valmista infrastruktuuria ole olemassa vedyn kuljetukseen ja säilöntään.
Vetyä käytetään tällä hetkellä 90 miljoonaa tonnia vuodessa.
Silti peräti puolet maailman ennustetusta energiantarpeesta on edelleen vaikea vähentää hiilestä siirtymällä sähköön, sanoo Massachusetts Institute of Technologyn energiajärjestelmien tutkija Dharik Mallapragada: ”Siinä tulee vety kuvioihin mukaan.” Hän näkee, että vedyllä voi korvata hiilivetyjä raskaissa ajoneuvoissa, joihin ei akkuja voi soveltaa: kuorma-autot, laivat ja ehkä jopa lentokoneet, jotka kaikki pystyvät käsittelemään suurempia säiliöitä ja tulevat toimeen vähemmillä tankkausasemilla. Toinen todennäköinen markkina-alue on terästeollisuus, joka vaatii korkean lämpötilan polttoa. Ja tämän päivän vedyn päämarkkinat – sitä tarvitaan esimerkiksi ammoniakkilannoitteiden valmistukseen – jatkavat kasvuaan nykyisestä 90 miljoonasta tonnista vuodessa.
Tuohan se vasta olisi yhtä konkurssien juhlaa, jos ensin vihersiirtymävetytuotanto saataisiin aikaiseksi Suomeen ja sitten vetyä alettaisiinkin poraamaan vaikka Malissa paljon edullisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Vihersiirtymä pelastettiin jo konkurssilta kertaalleen viimeaikaisilla toimilla, sen sijaan, että olisi tuulivoimalahankkeet yms. annettu mennä konkurssiin, siirrettiin kustannukset kansalaisten maksettavaksi. Tällä tavalla hidastettiin myös uuden energiateknologian esiinmarssia.
Konkurssi vihersiirtymällä on joka tapauksessa edessä, sitä vain siirrettiin hieman eteenpäin. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka Wittusenin vety on kymmenen kertaa kalliimpaa kuin luonnosta saatu on se silti sitä parempaa vetyä, oikeaa vihervetyä. Hyvästä kannattaa maksaa ja feministinen taloustiede tulee osoittamaan (kuten Sinivirta kaavoineen) kunnianhimoisen linjamme olevan se oikea jota kaikki muut maat tulevat kadehtimaan sitten tulevaisuudessa …
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti!
😉
Ilmoita asiaton viesti
Hieno löytö blogistilla. Aina, ihan aina tulisi tarkistaa kaikki kusetukset ja tässä se on maksimaalista luokkaa eli vetyä löytyy loputtomiin ihan pallosta kun vähän poraa ! Aihe ei edes ole mikään uusi on vaan tietysti pimennossa ja vaikea löytää näköjään lisää luettavaa.
https://sciencebusiness.net/climate-news/news/hydrogen-could-be-taken-straight-ground
Ilmoita asiaton viesti
Olen huomannut, että moni tiedemies avaa sanallisen arkkunsa, kun pääsee eläkkeelle. Eli on silloin vapaampi kirjoittamaan esimerkiksi.
Hyvä esimerkki on Javier Vinós, joka on ollut Howard Hugesin rahoilla edistämässä lääketiedettä, aloitti vanhemmalla iällä tutkimisen ilmastonmuutoksesta. Eteni nopeasti ja on kirjoittanut hyviä juttuja ilmastonmuutoksesta.
Itse en ole perehtynyt ilmastonmuutokseen kuin sieltä täältä, vähän raaputellut pintaa.
Pidän tuota vetyasiaa mielenkiintoisena. Se on todella uusiutuvaa, mikrobit käyttävät vetyä koko ajan. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se fantastista, että pari CO2 Coalition mannekiinia, kuten eläkkeellä oleva geologian (petrofysiikan) kandidaatti Andy May ja eläkkeelä oleva filosofian tohtori Javier Vinós ovat vanhoilla päivillään, aivan ennätysajassa, nousseet ilmastotieteen eturivin
asiantuntijoiksi ja saaneet yhdessäkin aikaan varsin käsittämättömän erinomaista jälkeä. Ja pitäähän se aivan jumalallista olla kun Judith Currykin sitä hehkutaa.
Ilmoita asiaton viesti
Filosofian tohtori voi hyvinkin olla luonnontietelijä, kuten vaikkapa biokemisti.
Tri Judith Curry on ilmastotietelijä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Curry
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin. Javier Vinós päätyi ilmastotieteen staraksi hieman pidemmän kaavan kautta, tutkimusalueena mm. Drosophila melanogaster paramyosiinin tunnistaminen ja karakterisointi. Täältä voi halutessaan käydä tsekkaamassa aiheesta lisää.
Mitä tulee jo eläköityneen Judith Curryn koko aktiivisen tutkijanuran ajan harrastamaan epävarmuuden korostamiseen ilmastotutkimuksen osalta niin siitä epävarmuudesta hän on päässyt eroon jo ajat sitten. Judith saavutti valaistumisen, vihkiydyttyään tukemaan evankelikaalisen yhteisön nimimiesten rustaamaa julistusta uskoville, enää ei tarvitse tutkia edes raamattua. Riittää kunhan vain kieltää ja loput voi sitten jättää herran, pyhän kolminaisuuden (big oil, big gas and big coal) haltuun.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedämme lopuksi vähän Maapallomme luonnonvaroista, vaikka tiedemiehet usein esiintyvät kaiken tietävinä ja ymmärtävinä. Vielä vähemmän samaiset tiedemiehet ymmärtävät Luonnon omista takaisinkytkentä ja säätöjärjestelistä, Ilmasto eräänä esimerkkinä.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus puhuttiin fakki-idiooteista, en tiedä onko sana enää käytössä. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se tuttu sana on ja kuvaa ihmisiä joilla on vain omanntieteenalansa näkemystä ja pahimmassa tapauksessa muun tietotaidon sekä kulttuurin väheksymistä.
Ilmaston ymmärtäminen vaatii todelle monien alojen tietojen hallintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on tosi, mutta esiintymisvimma on inhimillinen erityispiirre, meni ajatus syteen tai saveen. Yksi esimerkki on kehittämämme kylmä / lämmin hybridiverkosto, tarpeeseen, sillä nykyosaajat toimivat kuten on yli 100 vuotta opetettu, vailla kykyä ajatteluun 🤗
Ilmoita asiaton viesti
Koska Juhani otti esille ”Luonnon omista takaisinkytkentä ja säätöjärjestelmistä, Ilmasto eräänä esimerkkinä”, niin en malta olla ottamatta esille seuraavaa Pirani artikkelia:
https://wattsupwiththat.com/2023/04/18/a-novel-perspective-on-the-greenhouse-effect/.
Artikkelissa esitetään/väitetään, että NASA:n earth’s energy budget olisi hieman viturallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea artikkeli läpi. Siinä väitetään, että konvektio olisi säteilyä tärkeämpi siirtämään lämpöä avaruuteen. Tähän johtopäätökseen on päädytty kun on mitattu Piranin mittarilla ulospäin menevää säteilyä.
Ilmoita asiaton viesti
Väitteen lennokkuus selviää kurkistamalla vaikkapa tänne
undisturbed life meassured in vacuum
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee. ”Lämpö voi siirtyä kolmella eri mekanismilla, jotka ovat johtuminen, säteily ja kuljetus eli konvektio.” wiki
Ilmoita asiaton viesti
Eikä vieläkään selvinnyt mitä kautta sitä lämpöä siirtyy voimakkaimmin?
Ilmoita asiaton viesti
Avaruuteen lämpö siirtyy säteilemällä.
Ilmakehässä säteilyn voimakkuus riippuu paljolti pinnan eri olomuodoista. Kasvipeitteisyys ja pilvipeitteisyys (matalat pilvet) viilentävät maapalloa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan sama. Artikkelin väite, että konvektio olisi säteilyä kovempi juttu lämmön siirtymisessä on kuitenkin aivan täyttä huu haata.
Ilmoita asiaton viesti
OL3:ssa siirretään kuuma höyryä konvektion avulla turbiiniin n. 4300 MW edestä vuorokaudessa. Höyryn kineettinen energia muuttuu turbiinissa sähköksi (n. 1600 MW) ja muu energia tapetaan lauhduttimessa.
Hurricane is energy convection by rotating movement and movement of Hurricane itself.
Ilmoita asiaton viesti
OL3:ssa ei tapahtuisi yhtikäs mitään siirtoa yhtään mihinkään ilman sitä lämpösäteilyä joka saadaan aikaan fission avulla ja piste
Ilmoita asiaton viesti
Ja taas näitä pisteitä. Mulla alkaa olla aika paljon!
Uraani halkeaa polttoainesauvan sisällä kehittäen lämpöä, joka siirtyy johtumisen kautta ulospäin. Polttoainesauva on vedessä ja lämpöenergia siirtyy polttoainesauvasta veteen johtumisen avulla. Kuuma, paineen alainen vesi johdetaan konvektion avulla turbiineihin säätöventtiilin kautta, jossa paineenpudotuksen myötä tapahtuu faasin muutos eli saadaan höyryä.
Koska kuumat pinnat säteilevät lämpöä, on systeemit lämpöeristetty.
Ydin reaktiot säteilevät myös hiukkasia, mikä onkin eri juttu kuin varsinainen lämpösäteily.
Ilmoita asiaton viesti
Nuclear and thermal power plants dispose large amounts of waste heat into oceans, rivers, lakes, and air. Based on the heat generated by nuclear reactors, power plants usually have a generation end efficiency of 33–35% and about 60% of waste heat.
Mistä mitäkin mihin johtuu…
Ilmoita asiaton viesti
OL3:n hyötysuhde sähkön tuotannossa on 37,2%. Tämä perustuen heidän antamiin lukuihin 1600 MW sähköä ja 4300 MW reaktoritehoa.
Meri Porin hiilivoimalaitoksessa hyötysuhde on hieman yli 40 % johtuen korkeammasta höyrynpaineesta. Ydinvoimaloiden höyrynpainetta pidetään matalampana, koska maksimoidaan turvallisuutta.
Kaukolämmön kombivoimalat pääsevät hyötysuhteeseen > 90%. Niistähän pitikin päästä Hesassa äkkiä eroon, koska käyttivät kivihiiltä ja toimivat vihersiirtymän esteenä liian hyvine hyötysuhteineen.
Ilmoita asiaton viesti
Selaillut läjäpäin noita TVO:n .pdf prosyyreitä, mutta ovat järjestäen unohtaneet mainita mikä on vaikkapa OL3:n heat waste.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ole, mutta se, ettei sitä ole kirjoitettu erikseen lukuna onkin sitten se ongelma sinun päässäsi.
https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/rakennejateknisettiedot.html
4 300MW lämpöä, 1 600MW sähköä = 4300 – 1600= 2 700MW lämpöä mereen…
Kokonaishyötysuhde on ~37%, joten hukkaan menee 63%. Koska kaukolämpöä ei voi hyödyntää, sijainnista johtuen, niin hukkaanhan se menee. Mutta jos voimala olisi helsingissä, olisivat helsinkiläiset oikeasti vihreitä ensimmäisen kerran kaupungin mittakaavassa.
Tosin OL3:n hukkalämpö ei ihan riittäisi kaikkein kovimilla pakkasilla koko kaupungin lämmittämiseen yksinään.
Ilmoita asiaton viesti
OL 1&2 tekevät höyryä suoraan reaktorissa ja turbiini piirissä kiertävä vesi on radioaktiivista. Tästä syystä turbiini salissa ei voi oleskella voimalan käydessä.
OL3 taas pitää primääripiirin veden erillään turbiinikierrosta (sekundääripiiri) ja se ei eroa oikeastaan polttavasta laitoksesta lukuunottamatta sitä primääripiiriä, jossa tehdään lämpö.
https://www.tvo.fi/material/collections/20210316115143/7OqcQIuDh/TVO_Prosessit_720-576p_Fin_webm.webm
Videossa asia selitetään aika tyhjentävästi ilman liiallisia teknisiä yksityiskohtia.
Ilmoita asiaton viesti
Ukkospilvet ovat erittäin tehokkaita siirtämään konvektiolla lämpöä yllätävän korkealle ilmakehään, jolloin lämpösäteilyn reitti avaruuteen on lyhyempi ja esteettömämpi ja vieläpä isommalla säteilykulmalla ja sirottavan ja absorboivan aineen määrä on huomattavasti vähäisempi avaruuden ja säteilevän pilven huipun välillä.
Ukkospilven huippu (ns. alasin) saattaa nousta yli 15km korkeuden, jolloin ainetta ei enää ole kummoisesti avaruuden ja pilven huipun välissä. Jolloin voidaan sanoa, että konvektiolla on suuri merkitys.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnon salamat aiheuttavat kekim. gigajoulen energian vapautumisen. Purkaus voi tuottaa monenlaista sähkömagneettista säteilyä elektronien nopean liikkeen synnyttämästä lämmöstä kirkkaisiin näkyvän valon välähdyksiin mustan kappaleen säteilyn muodossa. Konvektio tuskin on se ensisijainen vaikuttaja lämmön siirtäjänä silloin kun rysähtää.
Ilmoita asiaton viesti
Mistäs kaivoit tuon salaman keskimääräisen energian?
Ja jos kuvittelet, että salama lämmittäisi mitään muuta kuin sen pienen purkauskanavan, niin olet aika kujalla siitä, mitä se pilvi säteilee ulospäin.
Jos kuvitellaan, että ukkospilven alasin on 10*10km kooltaan (pieni ukkospilvi), niin sen pelkkä yläosa luovuttaa lämpönergiaa 30GW/m^2. Jos lasketaan myös pilven pystysuora osuus, moninkertaistuu se lämmön luovutus, joten pilvi saa roiskia salamoita aikamoisen määrän.
Salaman energiasta aika merkittävä osuus on muilla aallonpituuksilla, kuin lämmössä. Radiotaajuinen säteily ei muutu lämmöksi, kuten ei valokaan ja vielä vähemmän gammasäteily, jotka muuten syntyvät ihan siitä, että sähkövirta alkaa kulkemaan nopeasti (läpilyönti). Mitä nopeampi on pulssin purkautumisajan nousunopeus, sitä laajempi sähkömagneettisen säteilyn spektri purkauksella on. Sähkömagneetisen säteilyn alle 30MHz taajuinen osa on ainoa osa energiaa joka pystyy jäämään ilmakehän sisälle ja sekin heijastuu vasta 400km korkeudessa olevasta F4 kerroksesta.
Lopputulema on se, että ukkospilvi jäähdyttää tehokkasti, eikä lämmitä.
Oletko koskaan miettinyt mihin salamoiden paikannus perustuu?
Edit:
En viitsinyt mainita ns. keiju-salamoista joita syntyy ukkospilven yläpuolella ja ne yltävät jopa 100km korkeuteen.
Ilmoita asiaton viesti
En kuvitellut ”, että salama lämmittäisi mitään…”, niin en ole kujalla siitäkään, ”…mitä se pilvi säteilee ulospäin”.
Eikös konvektion eikä niinkään säteilyn pitänyt olla sen joka etupäässä hoiteli lämmön siirtelyn tässä ukkospilvi-keissisä, vai mitenkä se nyt taas menikään?
An average bolt of lightning, striking from cloud to ground, contains roughly one billion (1,000,000,000) joules of energy.
(1 gigajoule is about 277.78 kWh)
Wikipedia may exaggerate a bit:
A single bolt of lightning carries a relatively large amount of energy approx. 5 gigajoules
Ilmoita asiaton viesti
Salamassa muodostuu kanava, jonka lämpötila on 30 000 C. Ilma muuttuu plasmaksi. Yhden salaman energia on n. 140 kWh, joka on mitätön konvektiossa (maanpinnalta ylös) siirtyvään energiaan. Pilven yläosan (Mikan esim.) luovuttama energia vastaa >3 mrd. salamaa.
Maapallolla mitataan vuodessa tämä 3 mrd. salamaa.
Ukkospilven alasimessa tapahtuu (viimeistään) vesihöyryn tiivistyminen vedeksi, joka jäätyy, muttei pääse putoamaan nousevassa ilmavirtauksessa. Vasta kun on saatu aikaiseksi kunnon klöntti, putoaminen onnistuu ja saadaan esim. raekuuro.
Veden tiivistyminen vapauttaa latenttilämpöä IR:n muodossa, josta osa pääsee avaruuteen asti.
Ukkospilven energiataseessa salama on vain paljon melua.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo 1GJ on yhtäkuin 1GWs ja jos jaat sen vaikka tunnnin energiaksi, niin tunnissa se tekee sen 278 kWh mikä verrattuna siihen pikkuisen ukkospilven yläosan säteilemään energiaan on hyttysen kikkare pikku-järvessä.
30GWs on tunnissa ~8 334 kWh (=8,3 GWh), joten suuruusluokat ovat kateissa, kuten hernesniemi jo kertoikin hyvin selkeästi salamoinnin energiasta.
Konvektio kuljettaa sitä lämpöenergiaa lähemmäs avaruutta, jossa se voi poistua tyhjyyteen huomattavasti helpommin kuin maanpinnalta. Ja jos selität jotain konvektiosta, on termodynamiikka lealla täydellisen kateissa. Tellukselta energia poistuu ainoastaan säteilemällä, mutta konvektiolla on merkittävä osuus sen siirtämisessä.
Sinulle Nea, voisi olla avaava kokemus olla purjelentokoneen kyydissä kehittyvän ukkospilven alla, kun pystysuorat ilmavirtaukset ovat luokassa 30m/s ylöspäin.
Matkustajalentokoneissa +10km korkeudessa ilmiötä kutsutaan useimmiten turbulenssiksi ja sitä yritetään välttää matkustaja lentoliikenteessä viimeiseen asti.
Ilmoita asiaton viesti
Meijän iskällä on paljon isompi tai ainakin suurempi… Mutta meidän äiskällä on paljon suurempi kuin…
As for thunderclouds, this picture
explains a lot about how they work.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvahan kertoo hienosti, kuinka lämpimän ilman nousu (konvektio) luo ukkospilven. Mikä menee ylös, tulee myös alas, eli kylmä virta korvaa nousevan lämpimän ilman. Tämä saattaa joskus aiheuttaa trombeja ja metsää lakoaa.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/perustietoa-ukkosesta
Ilmoita asiaton viesti
Eikä ihan vähän olekaan tuon mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkästään typpikaasulla saadaankin aikaiseksi tämä ”kasvihuoneilmiö”, joka olikin ihan perusfysiikka.
Johtuminen, konvektio ja adiabaattinen muutos. Sekä vähän IR-säteilyä avaruuteen.
Tämä voi olla vaikeata muutamille. Vihersiirtymä mukaan lukien.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos saadaan paine vieläpä venuksen tasolle, niin saadaan aikaiseksi samankaltaiset lämpötilatkin…
Ilmoita asiaton viesti
👍
Ilmoita asiaton viesti
No jos pelkästään typellä mennään niin, puhtaan typen hengittäminen aiheuttaa hapenpuutteesta johtuvan välittömän tajuttomuuden ja lähes välittömän kuoleman.😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Piratassa on käytetty typpeä sen inerttiyden vuoksi. Ei kenenkään tarvitse sinne päätään työntää.
Jos tulos saadaan aikaiseksi typellä, on se lähellä ilmakehän ominaisuuksia ko. mittalaitteessa.
Ilmoita asiaton viesti
הַלְּלוּיָהּ
Ilmoita asiaton viesti
Halleluja myös itsellesi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimalla tuotettu vety on taas yksi konsti huijata rahaa turhuuteen.
Afrikassa olevaa vetyä kannattanee käyttää siellä Afrikassa, eikä kuljettaa esimerkiksi Suomeen.
Suomeen pitää rakentaa ydinvoimaa, ydinvoimaa ja vielä ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minulla oli samat ajatukset mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kevennys… liittyen Suomen luontoon ja ympäristöön
(J. Leskinen):
”Kolme vaarallisinta ympäristömyrkkyä ovat DDT, PCP ja SDP.”
Ilmoita asiaton viesti
Muista ympäristömyrkyistä olinkin jo tietoinen, tuota PCP:tä vielä tarkistelin. 😉
”Phencyclidine (PCP) is an illegal street drug that usually comes as a white powder, which can be dissolved in alcohol or water. It can be bought as a powder or liquid.”
Ilmoita asiaton viesti
Pakko knoppailla… 😉
PCP = Pentakloorifenoli on organoklooriyhdiste, jota on aikaisemmin käytetty torjunta-aineena ja desinfiointiaineena. Yhdisteestä käytetään myös nimeä PCP. (wiki)
Mutta Hatakka tarkoittanee PCB:tä.
Polyklooratut bifenyylit eli PCB-yhdisteet.
Molemmat noista ovat tällä hetkellä kiellettyjä aineita ja rajuja myrkkyjä.
Aron tarkoittama PCP onkin sitten ns. enkelipölyä, jota voi myös kutsua myrkyksi…
Ilmoita asiaton viesti
Taisin vinkata aiheesta, sillä tästä oli juttua tiede-lehdessä.
Tälläistä luonnon tekemää vetyä on myös suomesta saatavilla. Ja kun asiaa on alettu pöyhimään, saattaa olla, että sitä löytyy hämmentävän monesta paikasta pitkin tellusta. Koska tämän luonnollisen vedyn raaka-aineet ovat vesi ja rauta.
Ilmoita asiaton viesti
Yes, tämän vaihtoehdon ” tahallinen ” unohtaminen tulee kalliiksi ja ehkä nykyajatustekeminen vie tekijänsä ojasta allikkoon, sillä minkään valtion subventiot eivät tule riittämään, vaan LNH on tulevaisuutta 🌞
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on sitten institutionaaliset pääomarahastot ja eläkerahastot sidottu vihersiirtymiin, joka juuri pelastettiin konkurssilta, siirtämällä kustannukset kansalaisten maksettavaksi.
Oliko tämä veto poliitikoilta välttämättömyys, konkurssiuhka leijuu edelleen vihersiirtymän päällä. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Vajaa vuosi sitten en törmännyt Maliin, enkä mihinkään muuhunkaan lupaavaan luonnonvetylähteeseen:
https://roskasaitti.wordpress.com/2022/08/03/luonnon-vetykaasulahteista/
Tuskin minä nyt mitään kaikenkattavaa hakua tein, mutta yleensä aina vähän tulee penkaistua aihetta Googlen kautta, kun jostain kirjoitan. Ja niinhän tuossa blogin viittaamassa lähteessä sanotaankin, että ensimmäinen laatuaan.
Ehkä sitä vetyä ei ole vain osattu etsiä, kuten blogisti arveleekin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla oli hämärä mielikuva, että Kanadassa olisi tutkittu syvällä olevissa, vanhoissa kallioperissä tapahtuvaa vedyn tuotantoa mikrobien avulla.
Löytyi tämmöinen https://www.utoronto.ca/news/ancient-hydrogen-rich-waters-discovered-deep-underground-locations-around-world
Artikkelissa mainitaan Scandinavia sijaitseekin Suomessa, joka ei ole osa Scandinaviaa.
Ilmoita asiaton viesti
BBC kertoi vuotta aikaisemmin, että oliviinistä saadaan vetyä ja serpentiinejä.
https://www.bbc.com/news/science-environment-25349983
”Kivestä puristettu vety voisi olla uusi energialähde
Reaktiossa mineraalioliviini irrottaa yhden happi- ja vetyatomin H2O-molekyylistä muodostaen mineraalin, jota kutsutaan serpentiiniksi, vapauttaen ylimääräisen vetyatomin.”
Ilmoita asiaton viesti
Kymmenen vuotta kulunut, eikä ole tietääkseni tuotantoteknologiana. Ettei se nyt aina niin helppoa taida olla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole helppoa, eikä varsinkaan vedyn kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
No nyt naapurin likka (Urpilainen) pääsee Afrikan matkalle kertomaan EU:n ilosanomaa: Vety Meille ja Hyvinvointiyhteiskunta Teille. Raamattu ei nykyisin oikein sovellu kauppatavaraksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vedyllä on hyvä käydä kauppaa, kun se uusiutuu. Niillä vetyvarastoilla ei olisikaan suurta merkitystä.
Joten tämä kaupankäynti köyhän Malin kanssa ei olisi mitään luonnonvarojen ryöstöä. Pitää tietenkin Maliin myydä polttokennoja, jotta voivat tuottaa sähköä omalle kansalle, vinkkinä Urpilaiselle. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Urpilainen ei oikein ymmärrä ja / tai välinpitämätön, toimitimme ravintolaivakonseptimme, soijasta broileriksi, pitkin Afrikan rannikkoa, ei vaivautunut vastaamaan, olisi alkuun tarvittu noin 100, jolloin saatu omavaraisalkuun monella lohkolla.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä oli näitä broilereita poliitikkoina, ja voi hyvällä syyllä sälyyttää syyt huonosti hoidetusta taloudesta näiden broileripoliitikkojen niskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Noin se menee, mutta jakajina, omalle väelle lyömättömiä, tienaajina kotimaahan nollia 😭
Ilmoita asiaton viesti
Ihan pelkkiä broilereita ei saisi päästää taloutta pilaamaan. Pelkillä puheilla ei taloutta hoideta.
Suomi oli pitkään korruption ja rahankiristyksen saavuttamattomissa. Nyt nämä broilerit järjestivät asiat niin, että kansalaiset saivat ottaa kannettavakseen konkurssiuhan alla leijuneen vihersiirtymän. Oikea tapa olisi ollut antaa sen mennä konkurssiin ja säästyneillä rahoilla olisi kehitetty uutta energiateknologiaa
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se populismin korkein aste ole jakaa velaksi hyvinvointia kaikille ympäri maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
On semmoista tehty, joo. Onhan niitä avun tarvitsijoita maailmalla, mutta pitäisi hoitaa velkatilanne kuntoon, jotta voi auttaa muita.
Ilmoita asiaton viesti