Luonnon kiertokulku

Luonnossa kaikki kiertää. Osa luonnon kiertokulkua on biokemiallinen kierto, jossa esim. hiili, happi ja fosfori kiertävät eliöiden ja elottoman luonnon välillä. Eliöt ottavat aineita maaperästä ja ilmasta ja aineet kulkevat ravintoketjuissa ja verkoissa. Aineita palaa elottomaan luontoon eliöiden kuollessa ja esimerkiksi uloshengityksessä. Se on osa luonnon kiertokulkua, jossa aineiden lisäksi kiertää myös energia.[2]

Hiilenkiertoon liittyy ilmakehän hiilidioksidi (CO2), eli ne hiilidioksidipäästöt, johon koko ihmisestä aiheutuva ilmastonmuutos liittyy ja johon ilmastotieteessä keskitytään.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden määrä Henryn laki ja valtameret. Ihmiskunnan ja muista lähteistä peräisin olevat päästöt eivät olennaisesti muuta tätä Henryn lain ja valtamerten kuviota.

Yllä olevasta kuviosta nähdään jääkausisykliin liittyvän hiilidioksidin myötäilevän lämpötilakäyrää. Jääkaudesta noustessa ilmakehän hiilidioksidipitoisuus seuraa lämpötilan nousua jäljessä, kunnes lämpötilan ollessa huipussaan hiilidioksidi seuraa simultaanisesti lämpötilaa. Syklin edetessä uuteen jääkauteen hiilidioksidin lasku tapahtuu tuhansien vuosien viiveellä (kuva), koska merten jäähtyminen on hidasta, mutta siihen viiveeseen liittyy muitakin asioita kun kasvien kasvu hidastuu ja kasvukausi lyhenee.

Nyt ei sitten tarkkaan tiedetä kuinka paljon noista eri lähteistä tulee hiilidioksidia, kuitenkin ihmisen aiheuttaman lisäyksen laskettiin Pariisin sopimuksen alla olevan 8,9 GtC:tä. Ja kun pintamaassa arvellaan hiiltä olevan 2 400 GtC:tä, saatiin suhdeluku 8,9/2400 = 0,4 % tai 4 ‰ (4 promillea).

Tästä tehtiin ehdotus, että 4 promillea hiiltä pitää kerryttää maaperään vuosittain, jottei ilmakehän hiilidioksidipitoisuus enää nousisi. Asia ei saanut tuulta alleen.

Koska biokemialliseen kiertoon liittyy myös energia, on siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista nähty ensisijaisena toimenpiteenä. Ehdotuksia on vetytaloudesta puhtaaseen ydinvoimaan ja fuusionkin osalta tulevaisuus häämöttää. Aika näyttää mikä ratkaisu vetää pidemmän korren.

Erilaisia aurinkoon liittyviä uusiutuvan energian ratkaisuja pidetään myös esillä. Aurinko on kuitenkin se primäärinen energia, josta kaikki muu energia on peräisin. Auringosta maanpäällä saamamme energia vastaa 99,97 % kaikesta energiasta.

Olemme auringon energian suhteen nyt modernissa maksimissaan.

Mikä se auringon osuus tulee olemaan, kun kukaan ei uskalla tätä asiaa veikkailla 5 vuotta pidemmälle.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu