Luonto korjaa ihmisen tekemät virheet

Ei luontoa vastaan kannata työskennellä, tämä on selvä asia ruuantuotanon parissa työskenteleville.

Hedelmällinen maaperä antaa hyvän sadon. Maaperän hedelmällisyyttä voidaan mitata humuspitoisuudella, mikrobitoiminnan vilkkaudella, kastemadoilla jne. Runsas sienirihmasto lisää maaperän hiilipitoisuutta.

Jotta kasvit kasvaisivat, täytyy ravinteita NPK olla sopivasti ja hivenaineitakaan ei saisi puuttua. Humus auttaa kasvia saamaan ravinteita käyttöönsä ja humus pidättää kolme kertaa painonsa verran vettä, joten kuivuus ei pääse yllättämään ja toisaalta ei myöskään märkyys, koska humus imee vettä itseensä ja pidättää sitä myöhempää tarvetta varten. Tällöin ei myöskään tulvat vie ravinteita ojiin.

Vesistöjen kannalta hyvä humuspitoinen maaperä on paras tae puhtaille vesille.

Miksi näihin seikkoihin ei kiinnitetä riittävästi huomiota, johtuu siitä, ettei tietoa ole riittävästi saatu yliopistosta levitettyä laajemmalle yhteiskunnassa. Maanviljelyn parissa työskentelevät kyllä tietävät hiilipitoisen humuksen merkityksestä maaperässä kasvintuotannolle.

Humuksen osalta eroosio on valitettavasti nopeampaa kuin sen saaminen takaisin maaperään. Voi kestää tuhat vuotta saada menetetty humus takaisin maaperään.

EDIT: IPCC:kään ei ole aivan tietämätön maaperähiilen merkityksestä. Byrokraateille on joko selvinnyt maaperän hiilipitoisen humuksen olevan tärkein keino imeä ilmakehän hiilidioksidioitoisuutta maaperään ihmiskunnan hyväksi, tai tieto on vahingossa lipsahtanut tuhat sivuiseen materiaaliin mukaan.

Boreaalisen metsän maaperässä on yli puolta enemmän hiiltä kuin tropiikin sademetsissä, ja kuvitellaan sademetsien olevan planeetalle elintärkeitä. No ovathan ne monimuotoisuutensa takia sitä, mutta boreaaliset metsät ovat tärkeämpiä tarkasteltua asiaa hiilensidonnan kannalta. Suomen metsät ovat boreaalisen vyöhykkeen metsiä.

Boreaaliset metsät sitovat yhteensä (kasvillisuus ja maaperä) 559 GtC, kun tropiikin metsät sitovat yhteensä 428 GtC.  Kun taas välialueen metsät sitovat yhteensä 159 GtC.

Bagatellina voisi mainita, että ihmiskunta tuottaa hiiltä ilmakehään polttamalla fossiilisia polttoaineita, valmistamalla sementtiä ja maankäytön muutoksilla yhteensä 9,3 GtC/vuosi.

 

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu