Lyhytaaltoisella säteilyllä dominoiva rooli maapallon energiataseessa ja energiatasapainoon hakeutumisessa

Lyhyaaltoisen säteilyn lisääntyminen on lämmittänyt maapalloa 1980-luvun alusta lukien. Lyhytaaltoisen säteilyn lisääntyminen on johtunut osaltaan pilvien heijastuvuuden vähenemisestä, jolloin enemmän auringon lyhytaaltoista säteilyä on päässyt maanpinnalle, aiheuttaen lämpenemistä ja pitkäaaltoisen säteilyn lisääntymistä, joka on poistunut avaruuteen viilentäen ilmastoa osaltaan.

https://www.nature.com/articles/s41598-020-57917-8

Meidän tulkintamme tästä tosiasiasta on, että lyhytaaltoinen säteily on dynamiikan päävoima ja sillä on tärkeä rooli energiatasapainossa vaikuttamalla pitkäaaltoiseen säteilykenttään, kun taas informaatiovirta pitkäaaltoisesta säteilystä lyhytaaltoiseen säteilyyn on vähäinen.”

Aerosolit vaikuttavat pilvien heijastuvuuteen ja kun aerosoleja on monenlaisia, jotkut lisäävät ja jotkut vähentävät pilvien heijastavuutta, aerosoleista riippuen. Aerosoliasiaa tutkitaan vielä, jotta voidaan varmistua siitä, että mistä pilvien heijastavuuden lasku on johtunut.

Kun asiaa tutkitaan, voi jokainen halutessaan käydä tarkistamassa tietonsa aerosoleista NASAn tietovisassa, linkki. Kymmenen kysymystä aerosoleihin ja pilviin liittyen. Oikea vastaus palautteena.

https://climate.nasa.gov/quizzes/clouds-aerosols-quiz/

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu