Maailman suurin hiilinielu

Ihmisellä on taipumus ensin tehdä ja vasta sitten kysyä, että mitä seurauksia siitä tekemisestä ilmenee.

https://www.nature.com/articles/d41586-018-05375-8

Inhimillinen taipumuksemme ampua ensin ja esittää kysymyksiä myöhemmin ilmenee valaanpyynnissä, krillikalastuksessa ja tappajavalaiden elävältä pyydystämisessä. Vasta kulutuksen jälkeen seuraa sitten myöhemmin tutkimusohjelmia hallinnointisääntöjen vahvistamiseksi.”

Nicol syventyy myös valaiden ja valaanpyynnin vaikutukseen valtameren tuottavuuteen, huomauttaen, että nisäkkäiden 1900-luvun tuhoaminen ei ole johtanut krillien ylijäämään. Näyttää nyt todennäköiseltä, että kaikilla valailla on tärkeä rooli ekosysteeminsinööreinä. Ne siirtävät ravinteita syvyydestä, missä ne ruokailevat, pintavesiin, missä niiden ulostamisesta leviää lannoitavaa rautaa. Se ylläpitää kasviplanktonia ja se puolestaan krilliä. Tämä havainto muuttaa sitä, miten suhtaudumme meriekosysteemeihin: ei enää yksinkertaisena tuottaja-kuluttajataloutena, vaan monimutkaisina, toisiinsa kytkeytyvinä ekologisina verkkoina. Näihin liittyy kulutusta, mutta myös ravinteiden ja mineraalien kierrätystä, joten myös organismien 3D-liikkeet, sedimentit ja suspensio ovat ratkaisevia.”

https://www.nature.com/news/2008/080225/full/news.2008.620.html

”Pienien katkarapujen kaltaisten olentojen uskottiin elävän Etelämantereen vesien 150 metrin korkeudessa ja tulleen ravituksi valaistussa vedessä elävällä kasviplanktonilla. Mutta joukkueen kauko-ohjattava ajoneuvo Isis otti videon krillistä, joka ui aivan merenpohjan yläpuolella noin 3500 metrin syvyydessä.”

Kaskelottien määrän tuplaaminen poistaisi ilmakehästä hiiltä 7,7 GtC vuosittain.

Tällä hetkellä ilmakehään kertyy hiiltä vuosittain 5,2 GtC, joten jo ongelmaksi muodostunut hiilidioksidi poistuisi ilmakehästä kaskelottien toimesta.

 

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu