Maan kantokyky

Aina ajoittain muistutetaan tavallista ihmistä maapallon kantokyvystä. Arviot perustuvat YK:n ja YK:n kanssa yhteistyössä toimivien järjestöjen laskelmiin kestävästä kehityksestä. Laskelmat kulutuksesta esitetään per henkilö, joten on itsestään selvää, että ihmisen tarpeet on harvaan asutussa lähellä napapiiriä sijaitsevassa maassa suuremmat kuin lauhkeammilla vyöhykkeillä asuvilla ihmisillä.

Täällä ihmiset ovat myös tehneet työtä enemmän toimeentulonsa eteen. Joten voisi ajatella, että suunnitellut hiiliverot yms. veronkiristykset hoituvat ihmisiltä, jotka ovat tottuneet tekemään työtä, helpommin.

Suomella meni hyvin, kuviteltiin, että voidaan luopua halvasta fossiilisesta energiasta ja siirtyä kalliiseen jaksottaiseen energiaan tuosta vain. Ei se mennyt helpolla muuallakaan, ongelmia on noussut järjestään jokaisessa maassa, jotka ovat investoinneet paljon tuulivoimaan. Sähkön kuluttajahinta on triplannut ja sähkökatkojen vaarat ovat lisääntyneet, vieläpä talvipakkasilla, kuten Teksasissa.

No voi olla, että akustoja saadaan kehitettyä ja ydinvoimalat kehittyvät, muutos on kuitenkin suuri, kun fossiilisten osuus on pysytellyt 80 %:ssa, vaikka on lisätty uusiutuvaa energiaa energiapalettiin, kun samaan aikaan on ajettu vanhoja ydinvoimaloita alas.

Suomessa akustotkin hyytyvät talvipakkasilla, eli taas yksi esimerkki huonosta ratkaisusta, johon ei voida luottaa silloin, kun energian tarve on suurimmillaan.

Nyt on sitten puhuttu paluusta takaisin hiilivoimaan ja turpeenkäyttöön. Ja puuta Suomella riittää, joten ehkä sittenkin selviämme jotenkin ensi talvesta. Fingridillä on toivottavasti riittävästi varavoimaloita, joita voidaan tarpeen tullessa ottaa käyttöön, kun sähkön kulutus nousee.

Tuolla alempana Taskilan blogissa kirjoitetaan, että säästä riippuvainen uusiutuva energia vaatii aina saman verran perinteistä energiaa varalle säätövoimana. Tuulivoima kohtaa huonosti kysyntään, 14 %:ia oli kohtaavuus Saksassa.

Olisi järkevää jäädyttää kaikki tuulivoimaprojektit ja aurinkopaneeleitakaan ei kannata hankkia talven varalle, koska aurinko paistaa vasta kevättalvella seuraavaksi. Puulämmitykseenkään ei Suomi voi hetkessä siirtyä. Joten lämmityksen suhteen on varauduttava ongelmiin tulevana talvena. Joitakin asuntoja joudutaan pitämään kylminä.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu