Maapallo on vihertynyt nopeasti

Maapallo on myös lämmennyt viimeisten 300 vuoden aikana nopeasti.

Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas kävi Joulun tienoilla puhumassa Turun tuomiokirkossa ilmaston nopeasta lämpenemisestä. Että vaikka asia on monimutkainen, me voimme vaikuttaa siihen vielä, mutta tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä.

Tiede on selvittänyt, että lämpeneminen olisi ollut vieläkin nopeampaa, ellei maapallo olisi myös vihertynyt, joka hillitsee lämpenemistä.

https://www.nasa.gov/feature/greening-of-the-earth-mitigates-surface-warming

[Science Advances -lehdessä julkaistu uusi tutkimus, jonka otsikkona on ”Maan vihertymisen biofysikaaliset vaikutukset, joita suurelta osin kontrolloi aerodynaaminen vastus”, kertoo, että koko maan pinta olisi ollut paljon lämpimämpi ilman viime vuosikymmeninä lisääntyneen viherpeitteen jäähdytysvaikutusta. Tutkimuksessa käytettiin NASAn MODIS-antureiden ja NCAR:n huippuluokan numeerisen maajärjestelmän mallin korkealaatuista satelliittidataa.]

Luonnon korjaavat toimenpiteet ovat siis toimineet.

Kun oletettavasti lämpö ja lisääntynyt ilmakehän hiilidioksidi (CO2) ovat planeetan vihertymisen takana, olisi loogista pyrkiä saamaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousua taittumaan, lisäämällä maaperän hiilipitoisuutta.

Pohjoisen alueen maaperä jo luontaisesti sitoo hiiltä, mutta haasteena on saada maailmanlaajuisesti maaperä sitomaan hiiltä. Tästä on tehty ”4 per mille to soil” -aloite Pariisin ilmastosopimuksen yhteydessä.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016706117300095?via%3Dihub

Kun otetaan huomioon maailmanlaajuisten ihmisen aiheuttamien C-päästöjen ja kokonais-SOC-kannan suhde (8,9/2400), tuloksena on arvo 0,4% tai 4 ‰ (4 promillea) (kuva 1). SOC:n lisäämistä on ehdotettu ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi lisää hyötyä maaperän rakenteen ja olosuhteiden parantamisesta (Lal, 2016).”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu