Maapallon heijastavuus on 29 %

Normaalisti kirjallisuudessa ilmoitetaan maapallon heijastuvuuden eli  albedon olevan 0,29. Merellisillä matalilla pilvillä on heijastava vaikutus ja mitä valkoisempia niiden yläreuna on, sitä enemmän ne heijastavat auringon lyhytaaltoista säteilyä takaisin avaruuteen.

https://www.sciencemag.org/news/2015/07/tiny-sea-creatures-are-making-clouds-over-southern-ocean

Pilvillä voi olla keskeinen rooli ilmastossa – mutta monimutkainen. Matalilla pilvillä on taipumus jäähdyttää planeettaa toimimalla heijastimina, jotka palauttavat auringon säteilyn takaisin avaruuteen, kun taas korkeammat pilvet voivat todella vangita lämpöä ja tehostaa lämpenemistä. Eteläisellä valtamerellä ilmastomallit ovat olleet erityisen huonoja pilvien vaikutuksen vangitsemisessa, koska ne ovat arvioineet vähemmän heijastunutta säteilyä kuin todellisuudessa on. Näiden mallien parantamiseksi tutkijoiden on ymmärrettävä enemmän pilviä muodostavista aerosoleista ja siitä, miten ne ovat muuttaneet ilmastoa viimeisten 200 vuoden aikana. Mutta sitä on vaikea seurata tietämättä kuinka paljon ”luonnollista” aerosolia oli ilmakehässä ennen teollistumista.

Sen lisäksi, että merten pienet kasviplanktonit voivat vaikuttaa merellisiin mataliin pilviin erittämällä dimetyylisulfidia, josta muodostuu hapettuessaan erilaisia sulfaatteja, jotka toimivat pilvipisaraytiminä, voivat energeettiset partikkelit, joiden alkuperä on galaktisissa kosmisista säteissä, muodostaa aerosoleista myös pilvipisaraytimiä.

Energeettiset partikkelit pääsevät enemmän maan ilmakehään auringon ollessa vähemmän aktiivinen. Eli aktiivinen aurinko suojaa maapalloa energeettisiltä partikkeleita.

Noin vuodesta 2008 aurinko on ollut vähemmän aktiivinen, eli pilvipeitteen olisi oletettavasti pitänyt lisääntyä merellisten matalien pilvien osalta.

 

Tuossa vielä graafinen selvitys siitä miten matalat pilvet vaikuttavat ilmakehän lämpötilaan.

 

EDIT: Kasviplanktonin erittämää dimetyylisulfidia pidetään tärkeimpänä orgaanisena yhdisteenä, jolla on vaikutusta pilvien heijastavuuteen.

”Dimetyylisulfidia (DMS) pidetään tärkeimpänä CCN-lähteenä puhtailla valtamerialueilla, muita ovat alkaanit, alkeenit, aromaatit, terpenoidit ja amiinit, halogenoidut orgaaniset aineet ja hapetetut haihtuvat orgaaniset yhdisteet (OVOC).”

Impacts of marine organic emissions on low-level stratiform clouds – a large eddy simulator study
Marje Prank1, Juha Tonttila2, Jaakko Ahola1, Harri Kokkola2, Thomas Kühn2, Sami Romakkaniemi2, and Tomi Raatikainen1
• 1Climate System Research Unit, Finnish Meteorological Institute, Helsinki 00560, Finland
• 2Atmospheric Research Centre of Eastern Finland, Finnish Meteorological Institute, Kuopio 70211, Finland
Correspondence: Marje Prank (marje.prank@fmi.fi)

https://acp.copernicus.org/articles/22/10971/2022

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu