Maapallon heijastavuus on 29 %
Normaalisti kirjallisuudessa ilmoitetaan maapallon heijastuvuuden eli albedon olevan 0,29. Merellisillä matalilla pilvillä on heijastava vaikutus ja mitä valkoisempia niiden yläreuna on, sitä enemmän ne heijastavat auringon lyhytaaltoista säteilyä takaisin avaruuteen.
https://www.sciencemag.org/news/2015/07/tiny-sea-creatures-are-making-clouds-over-southern-ocean
Pilvillä voi olla keskeinen rooli ilmastossa – mutta monimutkainen. Matalilla pilvillä on taipumus jäähdyttää planeettaa toimimalla heijastimina, jotka palauttavat auringon säteilyn takaisin avaruuteen, kun taas korkeammat pilvet voivat todella vangita lämpöä ja tehostaa lämpenemistä. Eteläisellä valtamerellä ilmastomallit ovat olleet erityisen huonoja pilvien vaikutuksen vangitsemisessa, koska ne ovat arvioineet vähemmän heijastunutta säteilyä kuin todellisuudessa on. Näiden mallien parantamiseksi tutkijoiden on ymmärrettävä enemmän pilviä muodostavista aerosoleista ja siitä, miten ne ovat muuttaneet ilmastoa viimeisten 200 vuoden aikana. Mutta sitä on vaikea seurata tietämättä kuinka paljon ”luonnollista” aerosolia oli ilmakehässä ennen teollistumista.
Sen lisäksi, että merten pienet kasviplanktonit voivat vaikuttaa merellisiin mataliin pilviin erittämällä dimetyylisulfidia, josta muodostuu hapettuessaan erilaisia sulfaatteja, jotka toimivat pilvipisaraytiminä, voivat energeettiset partikkelit, joiden alkuperä on galaktisissa kosmisista säteissä, muodostaa aerosoleista myös pilvipisaraytimiä.
Energeettiset partikkelit pääsevät enemmän maan ilmakehään auringon ollessa vähemmän aktiivinen. Eli aktiivinen aurinko suojaa maapalloa energeettisiltä partikkeleita.
Noin vuodesta 2008 aurinko on ollut vähemmän aktiivinen, eli pilvipeitteen olisi oletettavasti pitänyt lisääntyä merellisten matalien pilvien osalta.
Tuossa vielä graafinen selvitys siitä miten matalat pilvet vaikuttavat ilmakehän lämpötilaan.
EDIT: Kasviplanktonin erittämää dimetyylisulfidia pidetään tärkeimpänä orgaanisena yhdisteenä, jolla on vaikutusta pilvien heijastavuuteen.
”Dimetyylisulfidia (DMS) pidetään tärkeimpänä CCN-lähteenä puhtailla valtamerialueilla, muita ovat alkaanit, alkeenit, aromaatit, terpenoidit ja amiinit, halogenoidut orgaaniset aineet ja hapetetut haihtuvat orgaaniset yhdisteet (OVOC).”
Impacts of marine organic emissions on low-level stratiform clouds – a large eddy simulator study
Marje Prank1, Juha Tonttila2, Jaakko Ahola1, Harri Kokkola2, Thomas Kühn2, Sami Romakkaniemi2, and Tomi Raatikainen1
• 1Climate System Research Unit, Finnish Meteorological Institute, Helsinki 00560, Finland
• 2Atmospheric Research Centre of Eastern Finland, Finnish Meteorological Institute, Kuopio 70211, Finland
Correspondence: Marje Prank (marje.prank@fmi.fi)
https://acp.copernicus.org/articles/22/10971/2022
Maan pallomainen albedo kuvaa maasta heijastuneen valon suhdetta Auringosta tulevaan valoon, joka on tärkeä muuttuja Maan säteilytasapainolle. Pallomainen albedo on aiemmin arvioitu matalalla Maan kiertoradalla olevista satelliiteista (kuten CERES) ja Kuusta heijastuvasta valosta.
Uusi menetelmä on jo aikoja sitten osoittanut, että maapallon pallomaisen lyhytaaltoalbedon johtamiseksi on käytetty National Oceanic and Atmospheric Administrationin (NOAA) Deep Space Climate Observatoryn (DSCOVR) Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC) -kuvia.
Satelliitti sijaitsee Lagrange 1 -pisteessä Maan ja Auringon välissä ja tarkkailee koko maan valaistua osaa kerralla. Menetelmän avulla on voitu tarjota jatkuvasti päivitettyjä pallomaisia albedo-aikasarjoja vuodesta 2015 alkaen.
Tässä aikasarjassa näkyy systemaattinen kausivaihtelu, jonka vuotuinen keskimääräinen albedo on arviolta 0.295 ± 0.008 ja vuonna 2020 poikkeuksellisen runsaasta pilvisyydestä johtuva albedomaksimi.
https://www.frontiersin.org/files/Articles/790723/frsen-03-790723-HTML/image_m/frsen-03-790723-g002.jpg
Joten blogisti on oikeilla jäljillä albedon suuruudesta, mutta virheellisistä syistä.
Johtopäätökset liittyvät Langrange 1 -pisteeseen!
Albedon vaihtelut voivat tukea Maan säteilybudjetin ja sen ajallisen vaihtelun tutkimuksia. Koska menetelmällä voidaan kartoittaa albedon arvot myös maantieteellisesti, voidaan paikalliset sää- ja ilmasto-olosuhteet paremmin suhteuttaa albedon vaihteluihin.
CERES -mittaukset albedosta ovat yhdistelmähavaintoja useista instrumenteista, jotka näkevät eri osia maapallosta. Ja kun se kestää useita tunteja, CERES skannaa koko maapalloa samalla, kun Maan pilvipeite kehittyy muutamassa minuutissa. Joten CERES-instrumenttien pallomaisen albedon arviointimenetelmällä voi olla huomattavia epävarmuustekijöitä mitatussa albedoarvossa.
Ilmoita asiaton viesti
Hollantilaiset ovat selvittäneet, että mikä vaikuttaa pilvien heijastavuuteen. Rikkipäästöt.
”1. Esittely
Aerosoleilla on merkittävä vaikutus maapallon säteilybudjettiin sirottamalla ja absorboimalla auringon säteilyä (suora vaikutus), mikä johtaa negatiiviseen (jäähdytys) ja positiiviseen (lämmittävään) säteilypakottamiseen. Lisäksi aerosolien ja pilvien välisillä vuorovaikutuksilla (epäsuora vaikutus) on suuri vaikutus aerosolien rooliin ilmastonmuutoksessa. Ilmakehän aerosolit vaikuttavat pilvien muodostumiseen roolinsa kautta pilven kondensaatioytimina (CCN). Sulfaattiaerosoleja pidetään nykyään aerosolien hallitsevimpana hygroskooppisena komponenttina [1,2]. Sulfaatti on tärkeä toissijainen aerosoli, joka muodostuu ilmakehän rikkidioksidin (SO2) päästöjen valokemiallisista reaktioista.”
https://www.mdpi.com/2073-4433/13/12/2037
”Abstrakti
Pilvien alapuolella oleva irradianssi Hollannissa kasvoi yli 10 Wm−2 viimeisen puolen vuosisadan aikana. Oletuksena oli, että tämä voisi johtua pilven kondensaatioytiminä toimivan aerosolin vähenemisestä, johon pilvipisarat muodostuvat, seuraavalla tavalla. Muuttumattomalla makrofysiikalla pilvet, joissa on pienempi määrä pisaroita, heijastavat vähemmän, toisin sanoen ne läpäisevät enemmän auringonsäteilyä.”
Ilmoita asiaton viesti
Kun ultraviolettisäteily käy liian voimakkaaksi kasviplanktonille, ne suojautuvat erittämällä dimetyylisulfidia, josta ilmakehässä hapettuessaan muodostuu sulfaatteja, niistä muodostuu pilvipisaroiden ytimiä.
Kasviplanktonin määrä on vähentynyt 1950-luvulta 40 %. Valaat toimivat merten puutarhurina ja niiden lisääntyessä, lisääntyy myöskin kasviplankton.
Ilmoita asiaton viesti