Maapallon säteilytasapaino

Ihmisillä on hyvä kuva taseista, ne pitää olla tasapainossa. Maapallon energiataseeseen vaikuttavat auringosta tuleva lyhytaaltoinen säteily ja toisaalta avaruuteen poistuva pitkäaaltoinen säteily. Nämä täytyy olla tasapainossa, ellei ole, niin maapallo joko lämpenee tai viilenee. Viime jääkauden jälkeen on energiatase vaihdellut paljonkin, ensin oli kymmeniä tuhansia vuosia positiivinen energiatase, jolloin maapallo nousi Holoseenin lämpimään kauteen. Sen jälkeen on maapallon  energiatase vaihdellut positiivisesta negatiiviseen. Energiaa kertyy meriin ja ne luovuttavat energiaa, toisaalla  pilvet säätelevät energiatasetta.

Oheinen kuva antaa katsojalle sellaisen kuvan,  että peli on pelalattu. Säteilypakote on karkaamassa, ja se on karkaamassa antropogeenisen säteilypakotteen seurauksena, nyt jo yli 2 W/m^2.

Mihin tuo joka sekunti räjähtävä Hiroshiman pommi luovuttaa energiansa. Arvion mukaan 3/4 säteilee avaruuteen ja 1/4 jää lämmittämään meriä. 2000-luvulla käyttöönotettu Argo-poijut kerryttävät tietoa vähitellen. Ennen 2000-lukua emme tiedä merten lämpösisällöstä mitään.

No tässä pakkopaidassa on elettävä ja kuunneltava uutisista jos jonkinlaista selitystä, että mitä pitää tehdä jotta päästään tasapainoon taseissa. On sitten kyse energiataseesta tai hiilitaseesta. Hiilitase mielletään ihmistä koskevaksi, koska me aiheutamme 4 % hiilidioksipäästöjä, kun luonnolliset päästöt ovat 96 %.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu