Median levittämälle ideologisille uskomuksille ilmastosta ei ole tieteellistä näyttöä

Tiede on nyt selvittänyt auringon lyhytaaltoisen säteilyn pääasiassa hallitsevan ilmastonmuutosta. Tiede ei ole vielä kyennyt kuitenkaan varmistamaan kaikkia niitä välillisiä keinoja millä lyhytaaltoinen säteily vaikuttaa maapallon ilmastoon. Pilvet ovat yksi tutkittu alue, muttei kuitenkaan ainoa, joka vaikuttaa ilmastoon tässä monimutkaisessa maapallon ilmastojärjestelmässä.

https://www.nature.com/articles/s41598-020-57917-8

”Maapallon energiatasapainoa kontrolloidaan avaruuteen lähtevällä lyhytaaltoisella ja pitkäaaltoisella säteilyllä. Järjestelmän termodynaamisen tilan muutokset ajan myötä vaikuttavat ilmastoon ja ovat havaittavissa koko järjestelmää tarkasteltaessa. Tässä artikkelissa tutkimme ilmaston monimutkaisuuden muutoksia viimeisten neljän vuosikymmenen aikana käyttämällä Modern-Era Retrospective analysis for Research and Applications -versiota 2 (MERRA-2). Ensinnäkin tutkimme lyhytaaltojen ja pitkien aaltojen säteilykenttien monimutkaisuutta itsenäisesti käyttämällä likimääräistä entropiaa ja näyte-entropiaa, havaitsemalla, että monimutkaisuuden muutosnopeus on nopeampi lyhytaaltosäteilylle. Sitten tutkimme näiden muutosten syy-yhteyttä Transfer Entropialla kaapatakseen ilmaston epälineaarisen dynamiikan osoittamalla, että muutokset johtuvat pääasiassa lyhytaaltosäteilyn vaihteluista. Havaittu ilmastokompleksin käyttäytyminen voidaan selittää pilvimäärän muutoksilla, ja tutkimme tätä mahdollisuutta tutkimalla sen kehitystä monimutkaisuuden näkökulmasta käyttämällä kansainvälisen satelliittipilvipilitiohankkeen (ISCCP) tietoja.”

Pilvet ja aerosolit kyllä selittävä melko lailla ilmaston muuttumista, mutta on muutakin, mikä selittää muutoksia ilmastojärjestelmässä. Sitten on löytynyt tarve hakea yhteyttä ihmisen ja pilvenmuodostuksen välillä. Kuten on havaittu, että laivojen moottoreiden polttama rikkipitoinen polttoöljy on muodostanut pilviä laivojen kulkureiteille. Toisena esimerkkinä voidaan mainita lentoliikenteen päästöt, jotka myös vaikuttavat pilvenmuodostukseen.

Eli pilvet estävät auringon lyhytaaltoista säteilyä pääsemästä maan pinnalle, jolloin niillä on maapalloa viilentävää vaikutusta. Pilvillä on myös vaikutusta pitkäaaltoisen säteilyn pääsyyn avaruuteen, joten pilvet myös lämmittävät maapalloa. Mutta tämän tutkimuksen mukaan pilvien vaikutuksella lyhytaaltoiseen säteilyyn on kuitenkin pääasiallinen vaikutus maapallon ilmaston muuttumiseen.

 

 

 

 

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu