Merelliset alapilvet säätävät maapallon lämpötilaa, osa III
Noin puolet pilvipisaroiden ytiminä toimivista sulfaateista on antropogeenista ja ne päästöt keskittyvät pohjoiselle pallonpuoliskolle, kasviplanktonin dimetyylisulfidipäästöistä suurin osa tulee eteläiseltä pallonpuoliskolta.
Pilvien kylvö
Fossiilisten polttoaineiden poltetuissa pakokaasuissa olevat pienet hiukkaset luovat ”siemeniä”, joihin ilmassa oleva vesihöyry voi tiivistyä pilvipisaroiksi. Enemmän ilmassa olevan sulfaatin tai muun materiaalin hiukkasia johtaa pilviin, joissa on enemmän pieniä pisaroita, verrattuna samaan määrään vettä, joka tiivistyy harvakseltaan, suuremmiksi pisaroiksi. Tämä tekee pilvistä kirkkaampia tai heijastavampia.
Ships’ emissions create measurable regional change in clouds – AGU Newsroom
Pilvipeiteet ovat kehittyneet hieman eri tahtiin pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskojen osalta 2000-luvulla, kuitenkin keskimäärin pysyneet lähes muuttumattomana.
Data: CERES EBAF.
On jo pidemmän aikaa tiedetty, että fossiilisista polttoaineista ilmakehään tulevat rikkipäästöt kompensoivat hiilidioksidipäästöjä ja viilentävät maapalloa.
Selkokielinen yhteenveto
Yksi suurimmista haasteista ihmisen vaikutuksen määrittämisessä maapallon ilmastoon on ymmärtää, kuinka pienet ilmassa olevat hiukkaset (”aerosoli”) vaikuttavat pilven ominaisuuksiin. Lisääntyvä aerosoli lisää matalalla sijaitsevien pilvien kirkkautta ja jäähdyttää ilmastoa, mikä osittain kompensoi kasvihuonekaasupitoisuuksien kasvun aiheuttamaa lämpenemistä.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2019AV000111
EDIT: Kun satelliittien avulla on mitattu ulosmenevää pitkäaaltoista säteilyä ilmakehän yläosassa, on havaittu sen korreloivat hyvin maapallon lämpenemisen kanssa. 1980-luvun alusta tapahtuvasta lämpenemisestä on 2/3 osaa johtunut matalien merellisten pilvien vähenemisestä ja 1/3 hiilidioksidin lisääntymisestä ilmakehässä.
”Abstrakti
Ilmakehän huipun Earth Radiation Budget (ERB) mittaa kuinka maa saa energiaa auringosta ja menettää energiaa avaruuteen. Sen seuranta on olennaisen tärkeää meneillään olevan ilmastonmuutoksen ymmärtämisen kannalta. Tässä asiakirjassa vuosikymmeniä muutoksia lähtevässä pitkäaaltosäteilyssä (OLR) pilvillä ja maan säteilyenergiajärjestelmällä mitattuna vuosina 2000–2018, maan säteilybudjetin kokeessa 1985–1998 ja korkearesoluutioisella infrapunasäteilyllä vuodesta 1985 vuoteen 2018 analysoidaan. OLR on noussut vuodesta 1985 ja korreloi hyvin nousevan maapallon lämpötilan kanssa. OLR:n derivaatan havaintoestimaatti lämpötilan 2,93 +/− 0,3 W/m2 suhteen 2 K saadaan. Havaitun OLR-muutoksen alueelliset mallit vuosina 1985–2000 vuoteen 2001–2017 osoittavat lämpenemistä pohjoisella pallonpuoliskolla erityisesti arktisella alueella sekä trooppisia pilvisyyden muutoksia, jotka liittyvät La Niñan vahvistumiseen.”
https://www.mdpi.com/2072-4292/10/10/1539
Pilven optisella paksuudella (Cloud optical thickness) ja vesihöyryllä on ”suurin vaikutus” OLR:ään… 2,7 W/m²:n pakotus. CO2:n on noustava 800 ppm:ään 1 W/m²:n vaikutuksen saamiseksi.
Ihmisen vaikutus ilmakehän hiilidioksidipäästöihin on ~ 4 %, kun mikrobit tuottavat 96 %.
Pilvien muodostuksessa yksi oleellinen tekijä on sulfaatit, mutta muitakin aerosoleja on ja niistä 90 % on luonnollisia, kuten terpeenit. ”Mäntyjen ja kuusien vapauttamat terpeenit nousevat ilmakehään ja lisäävät pilviä tuhannen metrin korkeudessa. Männyt ja kuuset vapauttavat niitä enemmän lämpimämmässä.[7]” https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pilvisyys
Ennen teollistumista on ilmakehässä ollut enemmän nokea ja pölyä, tulivuorenpurkauksista ja metsäpaloista johtuen.
Ilmoita asiaton viesti
Aerosolit toimivat pisaroiden tiivistymiskeskuksina ja edesauttavat pilvien syntymistä. Pilvet puolestaan heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen ja viilentävät näin ilmastoa.
HIILINIELUT (MARKKU KULMALA: AEROSOLIT)
https://yle.fi/uutiset/3-11818355
Kasvien yhteyttäminen eli fotosynteesi on valokemiallinen reaktio, jossa kasvit muodostavat aurinkoenergian avulla hiilidioksidista ja vedestä sokeria ja happea. Sivutuotteena syntyvät hiilivedyt ovat aerosolien lähtökohtia.
Nämä hiilivedyt hapettuvat ilmakehässä ja muodostavat aerosolihiukkasia eli pienhiukkasia, jotka muodostavat pilvipisaroita ja myöhemmin pilviä.
Nämä puolestaan tehostavat hajasäteilyä, jonka lisääntyminen lisää fotosynteesiä. Tämä kokonaisuus lisää maksimissaan 80 prosenttia hiilinielujen ilmastovaikutuksia.
Mekanismi on olemassa ja se on mitattu Hyytiälässä, missä mittalaitteet kattavat maaperän ja metsän päästöt ja hiilinielut tarkasti. Parhaillaan selvitetään, onko mekanismi ympäri maailmaa samanlainen, koska missään muualla ei ole mitattu näitä kaikkia asioita samanaikaisesti ja riittävän pitkään.
Satelliiteista signaalia ei välttämättä nähdä, mutta havainto voidaan mahdollisesti todentaa myös maapalloa kiertävistä satelliiteista.
Päästään Markku Kulmalan lempiaiheeseen: metsien vaikutukseen. Kulmalan matkat Venäjälle johtuvat juuri metsistä. Jos Siperian metsät sitovat yhtä paljon hiiltä kuin Hyytiälässä on mitattu, niin vaikutus on valtava.
– Jos sama määrä hiilidioksidia neliömetriä kohti sitoutuisi Siperiassa, ja koska sieltä Siperiasta löytyy helpohkosti miljoona neliökilometriä, niin siitä voi laskea, kuinka suuri potentiaali on, Kulmala sanoo.
AEROSOLIT
https://www2.helsinki.fi/fi/tutkimus/tutkimuksen-huiput/siteeratuimpia-tutkijoita/siteeratuimpia-tutkijoita-geotieteet
Vuosituhannen vaihteessa Kulmala ensin loi teorian, että ilmakehässä on oltava 1–3 nanometrin kokoisia molekyyliklustereita ja hiukkasia. Sitten hän todisti niiden olemassaolon ja sen, että ne merkittäviltä osin koostuvat fotosynteesin sivutuotteena syntyvistä orgaanisista aineista.
Metsät tuottavat tällaisia aerosoleja. Aerosolit toimivat pisaroiden tiivistymiskeskuksina ja edesauttavat pilvien syntymistä. Pilvet puolestaan heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen ja viilentävät näin ilmastoa.
Näistä lähtökohdista Kulmala kehitti teorian ilmastonmuutoksen ja metsien takaisinkytkentämekanismista eli että metsät hidastavat ilmastonmuutosta. SMEAR II -asemalla tehtyjen tutkimusten avulla hän on osoittanut teorian todeksi.
Mekanismi on seuraava: Kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus lisääntyy, myös yhteyttäminen lisääntyy. Yhteyttämisen sivutuotteena syntyy entistä enemmän hiilivetyjä, jotka reagoivat ilmakehässä ja muodostavat varsin pysyviä aerosolihiukkasia. Hiukkaset toimivat tiivistymiskeskuksina pilville, jotka sirottavat auringonvaloa takaisin avaruuteen.
Aerosolihiukkasten määrän kasvaessa sironta voimistuu myös alailmakehässä. Kimpoilun seurauksena havunneulaset, jotka ovat latvuksen alapuolella, saavat osakseen enemmän fotoneita ja pystyvät näin yhteyttämään entistä enemmän, mikä sitoo hiilidioksidia ilmakehästä ja tuottaa yhä lisää aerosolihiukkasia.
Maatalouden ilmastovaikutuksia mitataan Helsingissä – ”Toivomme, että maatalousympäristöt muuttuisivat hiilen lähteestä hiilinieluiksi”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maatalouden-ilmastovaikutuksia-mitataan-helsingin-toivomme-etta-maatalousymparistot-muuttuisivat-hiilen-lahteesta-hiilinieluiksi/8240968#gs.bb2rxo
Täällä mitataan kasvihuonekaasujen päästöjä eli kaikkien kolmen kaasun, hiilidioksidin, metaanin ja dityppioksidin päästöjä tästä nurmelta, kertoo Helsingin yliopiston maaperä- ja ympäristötieteen professori Mari Pihlatie.
Me toivomme, että maatalousympäristöt muuttuisivat lähteestä nieluiksi. Tarvitaan tietoa jokapäiväisestä ja jokatuntisesta hiilen vaihdosta ja siitä, miten olosuhteet vaikuttavat. Eikä puhuta pelkästään hiilidioksidin vaihdosta. Myös muut kasvihuonekaasut ovat tärkeitä, esimerkiksi dityppioksidi voi olla hyvin merkittävä lannoituksen yhteydessä, toteaa Pihlatie.
TÄÄLLÄ AIHEESTA (ILMASTON LÄMPÖTILOJEN) VAIHTELUT (”ilmastonmuutos”)
https://www.tapionajatukset.com/42675
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kommentista.
Todella mielenkiintoisia tutkimustuloksia Kulmalalta!
Suomessa tehdään merkittävää tutkimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Metsiä ei kannata vielä luovuttaa Brysseliin.
Sen sijaan pitää vaatia metsittämistä EU:n jäsenvaltioilta, minimissään 30 % metsää kokonaispinta-alasta jokaiselta jäsenvaltiolta. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä maataloudessa voidaan tehdä paljon hiilen saamiseksi maaperään, josta on pelkkää hyötyä viljelijälle.
Riisillä elää puolet maapallon väestöstä, ja kun riisiä kasvatetaan veden alla hapettomissa olosuhteissa, hiiltä kertyy maaperään.
https://twitter.com/footyandfails/status/1611017105729794050
Ilmoita asiaton viesti
Vapaata pohdiskelua. Kun James Hansenin ennustus ei toteutunut lähellekään eri hiilidioksidipäästömäärien skenaarioita, nolla-päästöinen oli lähinnä oikea lämpötilan nousun osalta, piti tietenkin miettiä vaihtoehtoja.
Itä-Euroopan ja NL:n teollisuuden romahduksen jälkeen alkoi pilvisyys vähentyä ja lämpötila nousta, josta voitiin päätellä rikkipäästöillä olevan merkittävä rooli lämpötilan säätämisessä, joten varmaan tästä keksittiin rikkidirektiivi EU:lle pönkittämään lisää lämpenemistä ja tuulivoimaloita.
Rikkilaskeumat ovat nykyään loppuneet, eikä sitä riitä pilvipisaroiden muodostumiseenkaan.
Ilman Kaukoidän rikkipäästöjä maapallon lämpeneminen olisi ollut paljon voimakkaampaa, mutta EU:n byrokraatit eivät taas määrää Kiinan eikä Intian rikkipäästöistä. Eikä myöskään YK, joten lämpeneminen on pysynyt hyvin kurissa 2000-luvulla. Kaukoidän rikkipäästöjen ansiosta.
https://www.mdpi.com/2073-4433/13/12/2037
”Abstrakti
Hollannissa pilvien alapuolella oleva auringon säteily kasvoi yli 10 Wm−2 viimeisen puolen vuosisadan aikana. Oletuksena oli, että tämä voisi johtua pilven kondensaatioytiminä toimivan aerosolin vähenemisestä, johon pilvipisarat muodostuvat, seuraavalla tavalla. Muuttumattomalla makrofysiikalla pilvet, joissa on pienempi määrä pisaroita, heijastavat vähemmän, toisin sanoen ne läpäisevät enemmän auringonsäteilyä. Tätä hypoteesia ei voida perustella tiedoilla, koska pitkällä aikavälillä ei ole tietoa pilvipisaroiden määräpitoisuuksista (CDNC:t) maailmanlaajuisesti. CDNC:n historiallisen trendin jäädessä arvioimiseksi käytimme Boucherin ja Lohmannin (B&L) empiiristä suhdetta CDNC:n ja vettä houkuttelevien hygroskooppisten aerosolikomponenttien massapitoisuuden välillä.
B&L-parametrisointi testattiin ja validoitiin CHIEF-pilvikammion havainnoilla, joissa simuloidaan Alankomaiden yleisimmän pilvityypin merellisen stratocumulusin muodostumista. Tämä tutkimus keskittyy kesäkausiin, koska säteilyvoimakkuus hallitsee vuosittaista keskiarvoa tällä leveysasteella. Sulfaatin kesätrendi, havaitun aerosolimassapitoisuuden hallitsevin hygroskooppinen komponentti, analysoitiin EBAS-tiedoilla vuodesta 1972 eteenpäin. Keskimääräiset kesän CDNC:t laskettiin sitten B&L-parametreilla, jotka osoittivat ylärajaksi 380 cm-3 1970-luvulla ja laskivat noin 200 cm-3:iin 2010-luvulla. Ohuiden merellisten stratokumulusten leviämisen lisäys ilman päällä olevia pilviä olisi enintään 3,5 W m−2. Esteettömiä stratokumuleja esiintyy vain osan ajasta, ja pilvipisaroiden määrän vähenemiseen perustuva irradianssin muutos on varmasti pieni verrattuna empiirisesti johdettuun trendiin 10 W m−2.
1. Esittely
Aerosoleilla on merkittävä vaikutus maapallon säteilybudjettiin sirottamalla ja absorboimalla auringon säteilyä (suora vaikutus), mikä johtaa negatiiviseen (jäähdytys) ja positiiviseen (lämmittävään) säteilypakottamiseen. Lisäksi aerosolien ja pilvien välisillä vuorovaikutuksilla (epäsuora vaikutus) on suuri vaikutus aerosolien rooliin ilmastonmuutoksessa. Ilmakehän aerosolit vaikuttavat pilvien muodostumiseen roolinsa kautta pilven kondensaatioytimina (CCN). Sulfaattiaerosoleja pidetään nykyään aerosolien hallitsevimpana hygroskooppisena komponenttina [1,2]. Sulfaatti on tärkeä toissijainen aerosoli, joka muodostuu ilmakehän rikkidioksidin (SO2) päästöjen valokemiallisista reaktioista.”
Ilmoita asiaton viesti
Yksikään ilmasto-oraakkeli ei ole osunut tuomiopäivän ennustuksissaan lähellekkään, eikä tule ikinä osumaankaan mutta se ei näitä paniikin lietsojia juurikaan haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aina löytyy uusia yrittäjiä.
Pitkään oli katastrofi kymmenen vuoden päässä, nyt on kiristetty aikataulua, loppu tulee jo 3 vuoden päästä vuonna 2026, kun permafrostista vapautuu metaani kerralla ilmakehään.
Joku jo ehti kommentoimaan, ettei se metaani kerralla samalla kellonlyömällä sieltä maaperästä vapaudu.
Professori Guy McPherson on tämä hurjapää, joka väittää, että metaani tappaa ihmiskunnan, biologi koulutukseltaan hän on ja amerikkalainen kansallisuudeltaan.
Hänelläkin on näitä pieleen menneitä ennustuksia jo vaikka kuinka monta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös oraakkeli Taalas pistäny jo tolpat vuoteen 2060 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Katos vaan.
”Jos onnistumme etenkin fossiilienergian käytön suitsimisessa, voisimme pysäyttää lämpenemisen, sateisuuden muutokset sekä trooppisten myrskyjen voimistumisen 2060-luvulla. Johtuen jo korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta jäätiköiden sulamista ja valtamerien pinnan nousua ei näillä näkymin kyetä enää pysäyttämään.”
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/27f2aacd-a172-43e3-a445-b91d3631ad7d
Ilmoita asiaton viesti
Just tota tarkoitin, ja jokuhan totakin tuubaa uskoo. Ja mikä pahinta niin poliukot ja -akat tekee typeriä päätöksiä noiden ennustusten takia.
Ilmoita asiaton viesti
Lueskelin päivän lehtiä, Köyliössä lyödään 90 ha metsää matalaksi ja perustetaan aurinkopuisto.
Tuollaista aurinkopuisto -sanaa en ole aikaisemmin kuullut.
Voi v.ttu mitä p.skaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä taida sielläkään griinpissikset pitää meteliä kun oikein aurinkoinen puisto rakennetaan. Tuolla alueella tehdään viheriäisten ”luvalla” hirveä luontokato.
Täällä pitää tehdä kaikki samat virheet monta kertaa ennen kuin järki palaa.
https://asiatimes.com/2023/01/australia-singapore-35-billion-solar-deal-fades-to-black/
Ilmoita asiaton viesti
Ei onnistunut kimppainvestointi tällä kertaa.
Samat jutut kiertää ympäri maailmaa, korvataan fossiiliset polttoaineet, nolla-päästötavoitteet, varastointi akkuihin, vihreää energiaa…
Mistä sitten otetaan energiaa, kun tulee monsuunikausi pilvineen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki noi kaatuu ”yhteiskuntien” syliin eli veronmaksajien taakoiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän siinä käy. Miljardöörit hankkivat yhteiskunnallisia kannuksia samalla, kun omaisuus on hankittu kivihiilestä tai muusta kaivannaistoiminnasta.
Ilmoita asiaton viesti