Meret eivät happamoidu vaikka poistavat ilmakehän hiilidioksidia

Toinen väärinkäsitys on, että meret happamoituvat.

https://www.pbs.org/newshour/science/the-ocean-helps-absorb-our-carbon-emissions-we-may-be-pushing-it-too-far

Voit ajatella valtamerta kuin kaltevuutta. Auringonvalo valaisee pienen osan pinnasta ja suodattuu sitten alas, kunnes se katoaa kokonaan valtameren pilkkopimeässä syvyydessä, noin 1 000 metrin syvyydessä. Nämä kaksi ääripäätä erottaa massiivinen, varjoisa keskiveden osa, joka kuhisee elämää. Buesseler ajattelee tätä hämärävyöhykettä – jota kutsutaan myös mesopelagiseksi vyöhykkeeksi kreikan sanoista ”keskialue” ja ”avomeri” – kuin portinvartija pinnan ja syvän välillä. Se helpottaa osan ilmakehästämme alkaneen hiilen siirtymistä alas valtameren pohjaan, jossa se voi pysyä sitoutuneena satoja tai tuhansia vuosia.

Merenpohjassa olevan robottitutkijan silmissä meren lumi näyttää ”alkukeitolta, joka laskeutuu päällesi”, Raven muisteli. ”Se on vain ehkä viikko sitten ilmakehästä peräisin olevia hiilipilkkuja, jotka muuttuivat eläväksi, joka uppoaa merenpohjaan”, hän lisäsi. ”Ja jos se joutuu mutaan, se voi olla kivessä miljoonia vuosia” – yhteys nykyhetkemme ja paljon suuremman geologisen aika-asteikon välillä. Päivittäinen hämärävyöhykkeen työmatka – joka tunnetaan raportissa vaelluspumppuna – sekä meren lumen ruokkima gravitaatiopumppu ovat kaksi tapaa, joilla valtameri siirtää hiiltä. Siellä on myös sekoituspumppu, jota ruokkivat tietyt tapahtumat, kuten talvimyrskyt, jotka auttavat työntämään hiiltä pinnasta syvyyksiin fyysisen sekoitusprosessin kautta, Buesseler sanoi.

Kun merten toiminta on jätetty ilmastomallien ulkopuolelle, on ollut tarvetta puolustautua ja pelottelu merten happamoitumisesta on ollut se keino, millä ihmisiä on peloteltu, ilmaston lämpenemisen pelottelun lisäksi.

Kun ihmisellä ei ole tutkijan taustaa ja vaikka olisikin, merten osalta on suhteellisen helppo levittää ihmisiä harhauttavaa tietoa, koska merien toimintaa on tutkittu toistaiseksi vähän.

Merten hiilipumput ovat olleet toiminnassa miljardeja vuosia ja ovat ylläpitäneet ilmaston vakautta.

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu