Meret toimivat ilmaston vakauttajina

Meret säätelevät ilmakehän hiilidioksidipitoisuudesta.
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn0035
”JOHDANTO
Valtameren liuenneen orgaanisen aineen (DOM) altaassa on yhtä paljon hiiltä kuin ilmakehässä hiilidioksidia, ja suurin osa valtamerissä liuenneesta orgaanisesta hiilestä (DOC) vastustaa biologista hajoamista vuosituhansien ajan (1), mikä edistää ilmaston vakautta.”
Kun kysytään ilmakehätieteen professorilta mikrobien merkityksestä ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen, vastaus kuuluu suurinpiirtein, että mikrobit tuottavat hiilidioksidia ilmakehään ja saman määrän mikrobit kuluttavat. Eli luonto olisi tasapainossa, jolloin ihmisen toiminnalla olisi ainoastaan merkitystä ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta mitattaessa.
Kun meret jäähtyivä tuhatvuotisen aktiivisen tulivuorten purkausten seurauksena vuosina 801 – 1800, ilmakehän hiilidioksidipitoisuus pysyi alhaisena. Käänne tulivuorten purkausten suhteen tapahtui vuonna 1850, jolloin purkauksia oli vähemmän ja meret alkoivat lämmetä, jolloin myös ilmakehän hiilidioksidipitoisuus lähti nousuun. Tämä tapahtui yhtä aikaa teollistumisen aikakauden kanssa.
Teollistumisella ja ihmisen toiminnalla ei kuitenkaan ollut paljoa tekemistä ilmaston lämpenemisen kanssa, eikä ihmisen toiminta aiheuttanut ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvua kuin valaanpyynnin osalta. Valaanpyynti 1900-luvulla oli merkittävästi heikentänyt valaspopulaatioiden kykyä toimia hiilinieluina.
Ihmisille syötettiin pajunköyttä fossiilisista polttoaineista, ensin 1970-luvulla niiden piti loppua, jolloin energiakriisi saatiin aikaiseksi. Kun fossiiliset polttoaineet eivät loppuneet, alettiin 1988 lähtien puhua fossiilisten polttoaineiden aiheuttavan maapallon lämpenemistä, koska niiden polttamisesta aiheutuva hiilidioksidi kertyisi ilmakehään ja pysyisi ilmakehässä satoja tuhansia vuosia.
No tosiasiassa hiilidioksidi menee meriin ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu johtuu merten lämpenemisestä.
”Johtopäätös
Mikro-organismien rooli kasvihuonekaasujen ilmakehän pitoisuuden määrittämisessä on kiitettävä, mutta tiedeyhteisön on vielä ymmärrettävä ja arvostettava sitä. Havaitut epävarmuustekijät huomioiden on ilmeistä, että näiden mikrobien potentiaaliset vaikutukset voidaan ymmärtää ottamalla huomioon ilmastonmuutoksen suoria ja epäsuoria vaikutuksia niihin ja niitä vastaavia pitkän ja lyhyen aikavälin reaktioita. Oikein valjastettuina mikrobit voivat olla tärkeä luonnonvara ilmastonmuutoksen hallinnassa. Kuitenkin, jos asiaan ei kiinnitetä huomiota, se voi toimia ongelman esiin nostavana kiihdyttimenä. On korkea aika tutkia tätä näkökohtaa, ymmärtää toimintamekanismit tarkemmin ja siten hyödyntää sitä sopivasti ratkaisujen kehittämisessä.”
Merien happamoituminen ei huoleta, sekä merivirtojen muutokset? Saati ekologiset tuhot mitä tehty vahingossa – tahallaan (jälkimmäinen vaikka ylikalastus, turismi herkillä alueilla jne.) Ei tämä pallo katsos kaikkea kuormitusta kestä, se limitti on tullut jo monessa vastaan, esim hyönteis-lintu kato on kamalaa. Aro mikä sinulle tässä maailmassa on tärkeää, se että pääset viisastelemaan Gretasta kun näkee hiilidioksiidin, vai että haluaisit jättää paremman pallon, kun sait syntymästä? Toki Suomessa on paljon tehty, mutta ihan helvetisti on tekemättä, ei voida tuudittautua että tehköön muut ensin.
Ilmoita asiaton viesti
Puututaan oikeisiin asioihin, mieluummin kuin mielikuvituksellisiin asioihin.
Amerikassa pohditaan ja punnitaan, että kumpi on tärkeämpää, säilyttää mustavalaat vai merituulivoimalat.
https://www.fisheries.noaa.gov/feature-story/north-atlantic-right-whale-and-offshore-wind-strategy-open-public-comment-until
Kyllä itselleni on tärkeää, että mikrobit, hyönteiset, linnut jne. löytävät luontaisen elintilansa, ilman niitä ihmisetkään eivät tule toimeen.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä minua huolettaa, siis ne tosiasialliset todettavat asiat. Täällä Espanjassa viljelijät alkaa lyömään hanskoja tiskiin ja nuoria ei ala kiinnosta, niin vaikeaksi mennyt viljely jatkuvien kuivien ja kuumien kesien takia. Halpojen tomaattien yms aika voi olla pian ohi, noh, onneksi osaan niitä itsekin kasvattaa. 😉
”From May to September of this year, water reserves in the Sau reservoir have fallen by 51%. Last summer, the reservoir was almost at full capacity, but now it’s only 29% full. This situation has arrived because of prolonged periods of intense heat coupled with little rainfall over the past year. The alarm was first raised last spring, when, after one of the driest winters in 50 years, reservoir levels fell to only around half full.
Catalonia has suffered one of the hottest summers on record in most of the territory in 2022. In the Barcelona weather station, which has data stretching back to 1905, the second hottest summer ever was registered, with an average temperature of 26.2°C. This is 4.4°C hotter than the average between 1961-1990.
All parts of the territory saw temperatures between 2.5-5.5°C hotter than summer averages, and most saw record high levels of heat, surpassing records set in a particularly hot summer in 2003.
August also saw very irregular rain patterns. The territory had some periods of heavy rain and thunderstorms but overall it was very dry.
Additionally, last winter was the driest in 50 years, with many parts of the country only getting about 20% of its average rainfall for that time of year. These factors have combined into a disastrous set of conditions for water reserves and agriculture.”
https://www.catalannews.com/society-science/item/intense-heat-and-little-rainfall-intensify-drought-in-catalonia
Ilmoita asiaton viesti
Euroopassa on ollut kuumaa.
Mutta on ollut myös kylmiä alueita, ei media raportoi kylmistä alueista.
Esim. Grönlannin jääpeite kasvaa takaisin, päinvastaista väitetään.
Ilmoita asiaton viesti
Koko lokakuu oli yli 20 astetta, hellettä suurin osa, yölämmöt normit päivälämmöt täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko kuullut tai perehtynyt Polar Vortexiin, nythän samaan aikaan on ollut kylmiä alueita esim. Turkissa.
Tuon Polar Vortexin aiheuttaa muutokset stratosfäärissä, UV, otsooni jne.
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillinen lämmönkyttääjä. Jos jossain on normi lämpösempää niin vedetään hatusta johtopäätös että niin on muuallakin. Mutta kun ei ole vaan jossain on ihan yhtä paljon poikkeavan kylmää. Niin se on aina ollut ja tulee aina olemaan. Tänään glopaalin lämpötilan poikkeama 1979-2000 keskilämmöstä +0,3°C .
Ilmoita asiaton viesti
Tammikuussa meni tänä vuonna helleraja rikki, normaalisti vilu. Mutta pätekää te papparaiset loppuun asti, en minäkään näistä vaikutuksista tule kärsimään – ainakaan niin paljon kun tulevat sukupolvet.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmakehä sisältää vähän energiaa ja sen perusominaisuus on häilyväisyys. Jos Greta Thunberg ja MIkkonen kaipaa suurempaa stabiiliutta niin sitä ei ilmastossa ole koskaan ollut.
Ilmakehän perustavaa laatua oleva ominaisuus on vaihtelu, pitkällä, keskipitkällä ja lyhyellä aikavälillä.
Kyllä tammikuussa voi helleraja mennä rikki ilman että selittäjäksi tarvitsee ottaa ilmaston muuttumista.
Millainen ilmasto tulee tulevilla sukupolvilla olemaan, sitä ei voi tietää kukaan. Uskoon perustuvia lausumia voi tietenkin antaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä ja minä emme sitä näe, minä sentään välitän tulevaisuudesta mitä en tule näkemään, sinä ja sinun ikäpolvi (täällä Puheenvuorossa) selkeästi ette.
Ilmoita asiaton viesti
Mikkonen on oraakkeli, tietää tulevat.
Ilmoita asiaton viesti
Tietäähän sen kaikki jotka vähääkään mistään ymmärtää, ei siis koske sinua, Aroa ja muita palstan denialisti-idiootteja.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki tietää tulevaisuuden, wau. Olet tosi fiksu.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulle tai minulle tulevaisuus on yhdentekevää, nuorille ja syntymättömille ei.
Ilmoita asiaton viesti
Helleraja? Siis suomalainen helle-raja? (+25C).
Mikäs siellä Espanjassa on oikeasti helleraja?
Koska tänäänkin BCN:ssä on lentokentällä päästy 24,9C lämpötilaan, mitä suomessa ei ole tähän aikaan (1.11) nähty tiettävästi ikinä…
Mutta eipä siellä espanjassa ole päästy siihen, mihin täällä (-6,8C 25.10) eikä tuollaisia lukemia taida siellä esiintyä vuorisia alueita lukuunottamatta.
Katson nopeasti BCN lentokentän tilastoja ja siellä on päästy ”jopa” -0,3C lämpötilaan alimmillaan 2021 tammikuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Helleraja on suomalainen käsite.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä se pointti olikin, sillä meillä nimenomaisesti täällä se on poikkeuksellisen korkea lämpötila kesällä.
Menneenä kesänä mittarini saavutti ennätyksekseen 32,4C (26.6) ja silti seuraavana yönä lämpötila tipahti 13,2C lämpötilaan, eli heittoa oli liki 20 astetta. Järviveden lämpötila oli silti +26C tuolloin.
Mutta eipä ole montaakaan vuotta, kun samaan aikaan lämpötila saavutti hädin tuskin 19C. Vuodet eivät ole täällä pohjoisessa mitenkään veljeksiä, hädin tuskin edes pikku-serkkuja.
Se vähän, mitä olen BCN:ssä aikaani viettänyt, moiset vuorokausivaihtelut ovat tuntemattomia.
Ilmoita asiaton viesti
16v ajalta itsellä kokemuksia, väittäisin tietäväni paikallisen ilmaston ja sen erikoiset vaihtelut. Ei näytä hyvältä. Tuossa vierellä Freixenet (cavasta varmaan tunnet) peltoja, moni paketissa kun ei vettä riitä, taitaa joku kolmasosa. Kohta ei tule vinkkua, tomaattia, ei mitään. Vituiks tää menee ja huolella.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja Barcelona ei ole = Katalonia. Itse asun landella vuoristossa.
https://all-andorra.com/the-lowest-temperature-was-recorded-in-catalonia-34-1oc/
Ilmoita asiaton viesti
Freixnet cava ei ole tuttu, mutta proseccona on hää juomani. Paras Cava jota olen maistanut on BCN:stä ostettua kaupasta, joka on myynyt niitä tuotteita 1932 alkaen. Paras prosecco on De haveri, jota olen roomassa maistanut. Alkosta noita ei saa…
Mutta noihin lämpötiloihin palatakseni, linkkaamasi -30 alittavat lukemat eivät ole epätavanomaisia ~3km korkeudella edes afrikassa. Minäkin olen mitannut täällä viime talvena -38,9C lukemia, vaikka merenpinnan tasosta olen vain 82m korkeudella.
Hämmästelen siellä (BCN) myös La Sagrada Familiaa ja muita Anthony Gaudin hengen tuotteita ja ihmettelen, mitä sieniä se mies oli syönyt, sillä suomen metsissä moisia ei kasva tai ei ole ainakaan löydetty ja syöty.
Ilmoita asiaton viesti
Freixenet on kai myydyin cava, siksi nostin esimerkiksi… Itse asun 550m ja lunta ei ole korkeammallakaan, joet jatkuvasti kuivia ja salamanteri minkä eteen yritin mm. WWF:n avulla tehdä hommia, on joko mudassa piilossa, tai lopullisesti kadonnut. Kyllä tää kuule sattuu sialuun. Sitten täällä tehdään supertyperiä virheitä vielä kaiken päälle… ARGH
Ilmoita asiaton viesti
Kun katsot karttaa ja ilmastosta tiedettyjä tosiasioita, niin huomannet, että epsanja sattuu sinne hepo-asteille ja ainakin hyvin lähelle likipitäen kokonaisuudessaan. Kyllähän koko kyseisen leveysasteen alueet ovat maailman mittakaavassa aika kuivia.
Joten sillä on merkittävä vaikutus sateisiin yms. asioihin.
Eipä ole Barcelonassa koskaan koettu -40C pakkasia, kuten suomessa on ja jopa kylmempääkin (1999 ennätystalvi). Mutta suomessakin oli äärimmäisen kuivaa tänä kesänä, sillä sademäärä huhtikuu-Syyskuu välillä oli tontillani ”huimat” 254mm, joka on suomessa hämmentävän vähän. Järven pintakin tipahti liki 30cm kesän aikana, joka on koti-järvelleni todella iso muutos kaikkinensa. Toki ilmiö on edelleen paikallinen, eikä koko maailmaa koskettava…
Tällä hetkellä sademäärä on jo siellä 380mm lukemissa ja lisääntyy kokoajan.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä se sade enää mitään auta viljelijöitä, eikä kevään ripaukset jos koko kesä on taas kuivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässäpä se onkin…
Tietyissä paikoissa olosuhteet vaihtelevat vuosien, kymmenten ja vuosisatojen jaksoissa ja niihin ei ole ihmisellä mitään sanomista muutoin, kuin rakentamalla vaikkapa niitä kastelujärjestelmiä.
Norjassa viljelijöille olisi vettä vaikka kuinka paljon mutta aurinkoa ja lämpöä ei. Joten norjalaiset kasvattavat lohta.
Kummallinen ajatus, että ilmasto-olosuhteemme olisivat joten vakioita läpi vuosisatojen…
Olen katsellut kaatamieni puiden vuosirenkaita ja olen huomannut, että niissä on omituisia syklejä, jotka ovat vuosikymmenten tai satojen mittaisia.
Vanhin kataja, jonka olen kaatanut, on ollut iältään n.300 vuotta ja silti se oli hämmentävän kitukasvuinen, kuten salaman vahingoittama mäntykin ja niissä oli nähtävissä näitä omituisia syklejä, jotka ylittävä 50 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Selitä miten parhaaksi näet, ei mitään ilmastonmuutosta ole, outoja syklejä vain. Voi saatana.
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö sinä, että espanja ei ole välimeren ilmaston aluetta? Hepoasteille kuuluu tyypillisesti se, että siellä on enemmän tai vähemmän kuivaa, muttei juuri koskaan mielettömän sateista.
Kuivat vuodet eivät ole siellä poikkeus, kuten ne eivät ole täälläkään.
Koko kesänä sademäärä oli täällä huhtikuu-Elokuu (5kk) luokassa 160mm, mikä on hyvin vähän. Mutta elokuun jälkeen vettä on sitten tullut sen edestäkin (2kk = 150mm).
Ja jos et ole tuohon ikään oppinut, etteivät vuodet ole veljeksiä, niin aika mahdoton minun on saada sinut tajuamaan asia. Katso vaikkapa mikä on valapaton tulva. Eipä ole moista näkynyt sen koomin, mutta todennäköisesti sellainen koetaan uudestaan jonain vuonna. Tosin tässä auttaa jotkin ihmisen tekemiset (jokien sääntely).
Ilmaston muuttuminen on ollut koko kirjoitetun historian ajan tunnettu tosiasia, enkä sitä ole kiistänytkään, ihmisen osuus siihen on täysin toinen juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman aihetta sivuten ja hiukan noista fossiilisista energialähteistä :
Ilmuiluun liittyvää CO 2 päästöihin nojaavaa eriasteista panikointia ja kaikenmaailman pakollisia excuseja elinkustannusten nostamiselle on saatu tuta jo ainakin pari vuosikymmentä.
Ei voi oikeastaan sivuttaa ajatusta, jossa poliitikot ja myös energian tuottajat käyttäisivät ihmisten sinisilmäisyyttä hyväkseen. Useimmiten päätöksissä money talks.
Tutkijoille ilmastomuutoksesta vinkuva idealismiin nojaava poliitikko on mukava runsauden sarvi. Kukas sitä nyt ei ilmastonmuutosta vastustaisi ?
Pohjois Euroopan Norpool sähkö’ Pörssin ’ omistavat valtavat verkkoyhtiöt. OPEC on ölyntuottajien ikioma laillistettu kartelli. Tuulivoimalaitokset saivat ja saavat edelleen veronmaksajien rahaa. Energia-ala on mukavasti keskitynnyt.
Maakunta maksaa aina viulut, vitutuksesta huolimatta :). Ja se ilmasto jatkaa muuttumistaan, kuten se on tehnyt aina. Luonnon hyvinvointi on sitten sivuroolissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nord_Pool
https://fi.wikipedia.org/wiki/OPEC
Ilmoita asiaton viesti
Juuri uutisoitiin, että vihreiden hallussa oleva HELEN on kolminkertaistanut päättyneen kvartaalin voittonsa viime vuoteen verrattuna ja nostaa taas kuukauden päästä sähkön hintaa 60 %.
Mutta ainahan voi ostaa sähkönsä halvemmalla muualta, kuten Ode sanoi.
Ilmoita asiaton viesti
Katselin Maanmittauslaitoksen Karttapaikkaa ja hokasin, että Lapissa Inarijokivarressa Suomen puolella on pari paikkaa, jossa sähkö tulee pienjännitemuuntajalle Norjasta. Siellä taitaa olla Pohjois-Norjan hinta ainoa vaihtoehto, kyllä käy kateeksi. Vastaavasti alempana Tenojoen varrella on paikkoja, joissa keskijännitepiuha menee Suomen puolelta Norjaan. Maksanevat Suomen hintaa. Samoin Muonijoella on paikka, jossa keskijännitepiuha menee Ruotsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, helenin sähköntuotantokustannukset eivät ole nousseet, vaikka sähkön hinta onkin euroopan vuoksi.
Päästökaupan mekanismit eivät ole tästä maailmasta, kuin siinä mielessä, että tuottavat tiliä tiettyihin taskuihin.
Pikapuoliin sähkön hinta on niissä luokissa, että jauhan oman sähköni ihan itse löpöllä ja säästänkin siinä touhussa sitä oikeata rahaa…
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi, Jouni, että linkkaan tähän juutuupin videon, mutta on pakko. Kyllähän tämä jossain määrin ilmastoon ja energiaan liittyy mutta ehkä muuhunkin. Eli noin kohdasta 1 min 15 sek eteenpäin puututaan juurikin energiantuotantoon. Meinasi loputkin hampaat tippua suusta kun videota tihrustin.
Niin ja se video: https://www.youtube.com/watch?v=VdVITUHbcNw
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa olisi voitu haastattelu tehdä toisinkin päin ja kysyä James Potkukelkalta, mitä hän on saanut lopuillaan olevalla eduskuntakaudellaan aikaan, kun tietääkseni hän ei ole eduskunnassa suutaan avannut ainakaan niin, että koko sali olisi kuullut. Ja sitäkin, että meinaako hän vielä pyrkiä jatkokaudelle?
Ilmoita asiaton viesti
Viime aikaisten tietojen mukaan J. Potkukelkkana esiintynyt henkilö on saanut paljonkin aikaan, ei tosin eduskunnassa mutta saanut on kuitenkin. Ans kattoo joutuuko maksamaan takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksipyyntö riitti 😂
27.10. 19:23 YLE uutinen
Peteliuksen sidonnaisuus- ja tuloilmoituksista ei seuraamuksia
Vihreiden eduskuntaryhmä kävi torstaina keskustelun kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen tekijänoikeustuloista, jotka tämä oli saanut Ahvenanmaan rahapeliyhtiö Pafilta.
Petelius on mediatietojen mukaan saanut Pafilta sketsihahmojensa käytöstä yhteensä yli 100 000 euron palkkiot, jotka hän oli merkinnyt sidonnaisuus- ja tuloilmoituksissaan virheellisesti.
Keskustelussa korostettiin sidonnaisuus- ja tuloilmoituksen merkitystä päätöksenteon avoimuuden varmistamiseksi. Petelius osallistui kokoukseen etäyhteydellä.
Peteliukselle ei koidu asiasta keskustelun lisäksi muita seuraamuksia
Ilmoita asiaton viesti
”Keskustelussa korostettiin sidonnaisuus- ja tuloilmoituksen merkitystä päätöksenteon avoimuuden varmistamiseksi. Petelius osallistui kokoukseen etäyhteydellä.”
Eikö nykyään ole tapana lähestyä päättäviä elimiä tekstiviestillä…
Ilmoita asiaton viesti
Onhan hän saanut paljon aikaan erityisesti viihteen saralalla. Kun avasin tuon linkkisi, niin viereiselle sarakkeelle hyppäsi myös vanhoja videoita, joista yksi oli tämä reipashenkinen oikeudenkäynti, jossa tuomarina häärii sama ansioitunut henkilö.
https://www.youtube.com/watch?v=5VhGO7q4LGo
Ilmoita asiaton viesti
En kyl ihan ymmärrä. Vesien hiilipitoisuus voi pysyä kohtuullisen samana mutta ei se liuennut hiili kovin vakaata ole eikä sen ole tarkoituskaan olla.
Ei kuulosta järkevältä tuhansien vuosien ikäinen liukoinen hiili meressä. Yhtä vähän kuin ristiretkiajalta peräisin oleva hiilidioksidi ilmakehässä.
Liuennutta hiiltä vesielämä käyttää aktiivisesti. Mm. korallien runko muodostuu osittain merivedestä peräisin olevasta hiilestä samoin kuin muidenkin eläinten kuoret.
Juuri sen tähden kun liuennut hiili on hyvin eläinmaailman käytettävissä, sen määrä ei voi nousta korkeaksi eikä merien happamoituminen ole mikään todellinen ongelma. Ylimääräinen hiili päätyy sedimenttiin mm. eläinten kuorina.
Merien ph-arvot ovat edelleen niissä raja-arvoissa joita käytettiin jo sata vuotta sitten. Merien ph-arvo ei ole mikään vakio vaan vaikkapa Atlantin itälaidalla on erilainen ph-arvo kuin länsilaidalla.
Rannikkojen jätevedet on suurin uhka mm. koralleille. Jäeevedet on oikeasti happamia.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan oikean suuntaista tietoa. Kylmissä vesissä on enemmän hiukkasmaista orgaanista hiiltä, jota korallit käyttävät. Hiukkasmainen hiili on peräisin kasviplanktonista.
Merten lämmettyä liukoisella orgaanisella hiilellä on suurempi rooli. Mikrobit muokkaavat liukoista orgaanista ainesta, josta osasta muodostuu biologiselle hajoamiselle vastustuskykyistä liukoista orgaanista hiiltä, joka lopulta painuu sedimentteihin.
Liukoista orgaanista ainesta syntyy enemmän pienemmistä kasviplanktonista. Kasviplankton muuttuu kooltaan pienemmäksi vesien lämmettyä.
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä. Korallit eivät ole lämpötilariippuvaisia siinä mielessä että Norjan rannikolla on hyvin kylmissä vesissä viihtyviä koralleja kun taas suurimmat koralliriutat on lämpimissä vesissä ja on hyvinkin kuumissa vesissä (reilusti yli 25 astetta C) viihtyviä koralleja.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa vielä samassa kuvassa toimintaperiaate biologisesta pumpusta ja mikrobihiilipumpusta.
Biologisen pumpun toiminta ei lakkaa kokonaan, vaikka veden lämpötila nousee.
Kun pienempi kasviplankton lisääntyy lämpimissä vesissä, mikrobihiilipumppu toimii tehokkaammin.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3209167/figure/F1/?report=objectonly
Ilmoita asiaton viesti