Merkittävä suomalainen ilmastotutkija

http://www.clim-past.net/8/765/2012/cp-8-765-2012.pdf

Lämpötila oli tuhat vuotta sitten lämpimämpi kuin nykyisin.

 

Kun täällä yhden blogin yhteydessä linkattiin professori Antero Järvisen äskettäin pitämä puhe, päällimmäisenä jäi mieleen hänen sanomana, että ilmastoa ei pitäisi tutkia tulevaisuuteen vaan taaksepäin.

Tämä sanoma pitää sisällään paljon siitä epävarmuudesta, joka sisältyy ilmastoon.

Tämän hetken ilmastonmuutoksesta käynnissä oleva keskustelu keskittyy ns. kasvihuonekaasuihin, joista päällimmäisenä mainitaan, hiilidioksidi.

Hiilidioksidin suora maapallon pinnan lämmitysvaikutus on satelliittimittausten perusteella 0,2 W/m^2 vuosikymmenessä.

Kun tuo hiilidioksidin lämmitysvaikutus on noin pieni, on otettu vesihöyry mukaan, joka nostaa tuota lukua, 2,5 – 3 kertaisesti.

Ihmisen vaikutusta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousuun on oletettu olevan 100 %, mikä ei tietenkään ole totta. Luonnolliset tekijät ovat aina mukana ilmastonmuutoksessa, tässäkin asiassa ehkäpä 95 % on luonnollista lisäystä.

Ilmastonmuutosta voidaan vain tutkia taaksepäin, skenaariot ovat sitten asia erikseen. Mitä painoarvoa voidaan antaa skenaarioille, jää jokaisen ihmisen omaksi asiaksi pohtia.

Epävarmuustekijöitä on vielä tutkimatta paljon, yhden mainitakseni liittyy maan pinnalle tulevan pitkäaaltoisen säteilyn osalta. Aikaisempien arvioiden sen osalta ovat olleet alakanttiin 10 – 17 W/m^2. Kun tätä lukua suhteutetaan esim. tuohon ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden lisäyksen aiheuttamaan pintalämpötilan nousuun, voidaan vain todeta, että hiilidioksidilla on aika olematon vaikutus lämpötilaan, ihmisen osalta vielä vähemmän.

No mikä sitten vaikuttaa pintalämpötiloihin, vesihöyry ja pilvet.

Seuraavaksi väännetään keskustelua siitä mikä vaikuttaa ilmakehän vesihöyrypitoisuuteen ja pilvisyyteen. Etenkin merten alapilvillä on suuri merkitys ilmastoon. No kasviplanktonin erittämä dimetyylisulfidi hapettuessaan ilmakehässä saa aikaiseksi pilviä, taaskin vain yhden asian mainitakseni.

 

 

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu