Merten toiminta hiilinieluina, tutkimusta lisätään

Meret toimivat hiilinieluina kaikkialla maapallolla, eniten Pohjois-Atlantilla, missä AMO:lla (Atlantic Multidecadal Oscillation) on osuutta asiaan, kuvat.

Meret myöskin luovuttavat hiiltä ilmakehään.

Tiedossa on summittaisia lukuja, vuodenaikojen ja sijainnin osalta tarvitaan lisää tutkimustietoa.

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-cl6-2022-climate-01-02

Valtameren hiilenkierto on seurausta monista vuorovaikutuksessa olevista voimista useilla aika- ja avaruusasteikolla. Valtameren hiilenkierto on keskeinen osa maailmanlaajuista hiilenkiertoa ja sisältää kolme pääprosessia (tai pumppua): liukoisuuspumppu, karbonaattipumppu ja biologinen pumppu.”

EU:lla on tarkoitus rahoittaa tutkimusta merten hiilinieluun liittyen.

Nyt, kuten ennenkin, vuotuinen luonnollinen esiteollinen määrä 0,6 GtC virtaa merestä. Sitä vastoin noin 2,0 GtC ihmisen aiheuttamaa hiiltä menee valtameriin vuosittain, mikä johtaa havaittuun 1,4 GtC:n tasapainoon. Vielä melko rajallisen tietomäärän vuoksi tämä menetelmä on jouduttu rajoittamaan toistaiseksi ilmastolliseen hiilivirtaan eli pitkäaikaiseen keskiarvoon koko havaintojakson aikana. Vasta nyt tutkimukset ovat alkaneet lähestyä mahdollisuutta tarkastella tämän hiilidioksidin nielujen välistä vaihtelua erityisesti hyvin kartoitetuilla alueilla. Pohjois-Atlantti on ensimmäinen merkittävä esimerkki. Yllättäen tiedot osoittavat merkittäviä eroja yksittäisten vuosien välillä. Oletettavasti tämä johtuu luonnollisista ilmastosykleistä, kuten Pohjois-Atlantin oskillaatiosta, joilla on huomattava vaikutus luonnollisen hiilen kiertokulkuun. Tällaisen valtameren luonnollisen vaihtelun ymmärtäminen on edellytys luotettaville ennusteille tulevasta kehityksestä ja merenpohjan muutoksesta hiilidioksidia varten.”

 

 

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu