Mikrobihiilipumppu toimii ilmakehän hiilidioksidin säätäjänä, osa III

Leikattu paksu ruskea maaperä, jonka päällä on ruohoa.

Yksi teelusikallinen terveellistä maaperää sisältää enemmän bakteereja, sieniä ja muita mikrobeja kuin maapallolla on ihmisiä. Nämä nälkäiset organismit voivat tehdä maaperästä vaikean paikan varastoida hiiltä pitkiä aikoja.

On tietysti ollut harhaista kuvitella, että paljolti ihmisestä johtuisi havaittu ilmastonmuutos, jopa ilmastonmuutosta käsittelevä organisaatio IPCC on raporteissaan sanonut, että puolet ilmastonmuutoksesta vuoden 1850 jälkeen on luonnollista muutosta.

Ihmisen vaikutusta ilmastoon ja luonnollista muuttumista ilmastossa on vaikeaa pitää erillään, koska havaitut muutokset kytkeytyvät monilta osin luonnollisiin prosesseihin.

Mikrobeilla on selvästi oma rooli hiilenkierrossa ja ne pystyvät myös vaikuttamaan monella tavalla luonnonkiertoon ja sitä kautta ilmastoon.

Mutta huonosti on tunnettu mikrobien toimintatapoja. Ei ole edes tiedetty, että mikrobit elävät aktiivisina jäätiköiden sisällä, alla ja päällä. Ei ole paikkaa maapallola, mihin mikrobeilla ei olisi pääsyä.

Mikrobit käyttävät ja muokkaavat orgaanista hiiltä, joka on ollut alkujaan ilmakehässä hiilidioksidina, jonka kasvi on ottanut fotosynteesiä varten käyttöönsä.

Useimpien kasvien kannalta ilmakehän runsastunut hiilidioksidi on hyvä asia. Kasvit ovat kehittyneet aikoina, jolloin maapallo on ollut lämpimämpi ja ovat siten sopeutuneet lämpimämpiin olosuhteisiin.

Nythän hiilidioksidin kertymistä ilmakehään pidetään huonona asiana, vaikka se saattaa olla täysin luonnollista, johon ihmisen toiminta ei vaikuta oleellisesti.

Miksi käydään jatkuvaa pelottelukampanjointia hiilidioksidia vastaan, pitää kysyä IPCC:n poliitikoilta. Seuraava tapaaminen järjestetään loka- marraskuun vaihteessa Skotlannin Glasgow:ssa.

Hyödyt hiilidioksidista on todella suuret ihmiskunnalle, joten argumenttien hiilidioksidin rajoittamiseksi ilmakehässä pitää olla painavia. Siihen ei riitä sanonta, että kun ei ole miljoonaan vuoteen hiilidioksidi ollut näin korkealla ilmakehässä, kun selvästikään jäätiköiden ilmakuplista, mitä on käytetty todisteena ilmastonmuutokselle, ei ole voitu saada näytteitä ilmakehän hiilidioksidipitoisuudesta, joihin mikrobit eivät olisi päässeet aikojen saatossa vaikuttamaan. Jäätiköissä fotosynteettinen toiminta on hallitseva, koska lahoavaa ainesta on niukalti ja tästä syystä hiilidioksidilla on ennemminkin taipumusta vähetä jäätiköiden ilmakuplissa ajan myötä.

EDIT:

Kun yllä olevasta kuvion ylemmästä käyrästä nähdään, että ilmasto on elänyt omaa elämäänsä, eikä nykyisessä ilmaston lämpenemisessä ole mitään aikaisemmista lämpöjaksoista poikkeavaa. Minoan, Rooman ja keskiajan lämpöjaksot ovat olleet vieläpä nykyistä monernia lämpöoptimia lämpimämpiä.

Mutta sitten alempi käyrä, jossa instrumenttaalinen mittausjakso sojottaa suoraan ylös ja sitä edeltävä tuhannen vuoden jakso näyttää tasaista 285 ppm:n ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta teollistumista edeltävälle jaksolle, jolloin ilmastonmuutos oli luonnollista ja teollistumisen ajanjaksolla ilmaston lämpeneminen johtuu ihmisestä.

Tästä löytyy todisteet, jääkairaukset…

Ja fossiiliset polttoaineet…

Vai onkohan sittenkään ihminen syypää… Vuonna 2008 NASA kirjoitti kuitenkin näin.

Total Solar Irradiance (TSI) is the main contributor of energy to Earth. We are fortunate that visible and IR light, which contribute the majority of energy to Earth, exhibit the smallest relative variation. But, although TSI varies by only a fraction of a percent, it has the greatest magnitude of change. This may be enough to cause observable changes at Earth.”

https://www.nasa.gov/mission_pages/sdo/science/solar-irradiance.html

Auringon säteily (TSI) on tärkein energianlähde maapallolle. Olemme onnekkaita, että näkyvän ja infrapunavalon, jotka tuottavat suurimman osan energiasta maapallolle, suhteellinen vaihtelu on pieni. Mutta vaikka TSI vaihtelee vain murto-osan prosentista, sillä on suurin vaikutus muutokseen. Tämä voi riittää aiheuttamaan havaittavia muutoksia maapallolla.”

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu