Mikrobihiilipumppu toimii ilmakehän hiilidioksidin säätäjänä, osa IV

Ilmastonmuutosta voidaan perustella tarkastelulla taaksepäin ja eteenpäin.

Nykyisen tarkastelun lähtökohtana on ihmisen toiminnan vaikutus ilmastonmuutokseen. Ihminen on vuodesta 1850 lähtien vaikuttanut ilmastonmuutokseen, muun muassa polttamalla fossiilisia polttoaineita.

Planetaarisista muutoksista auringon aktiivisuus on vaikuttanut ilmastoa lämmittävästi, ainakin puolet lämpenemistä (0,45 °C) johtuu auringon kokonaissäteilyn noususta, Maunderin minimistä 1600-luvulta.

Toinen puoli lämpenemisestä saattaa johtua tulivuorenpurkausten vähyydestä. Tulivuortenpurkausten aktiivisena kautena 800 – 1800 maapallo ja meret viilenivät. Loogisesti on oikein päätellä, että kun tulivuorenpurkauksia on vähemmän, maapallo ja meret lämpenevät.

Hiilidioksidin kertymistä ilmakehään pidetään ilmaston lämpenemisen syynä. Vedotaan siihen, ettei miljoonaan vuoteen ole hiilidioksidia ollut ilmakehässä yhtä paljon kuin nyt (420 ppm).

Jääkairaukset näyttävä viime vuosituhannelle 285 ppm:ää, koska hiilidioksidi leviää jään läpi ja aktiivinen mikrobitoiminta kuluttaa jään sisältämää hiilidioksidia. Joten emme tiedä, että onko nykyinen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu poikkeuksellista.

Tiedämme sen, että lämpötilan nousu nostaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Joten nykyinen hiilidioksidipitoisuuden nousu ilmakehässä voi olla täysin luonnollista, Henryn laki ja aktiivisempi mikrobihiilipumppu lämpenemisen seurauksena.

Fotosynteesin lisääntymisen seurauksena maapallo on vihertynyt pääosin, ainoastaan 4 % on ruskistunut.

Merten osalta on kasviplanktonin määrä vähentynyt 40 % 1950-luvulta lähtien (SciAm), millä on myös vaikutusta ilmakehän hiilidioksidin kertymiseen. Valaiden vähyys merissä on arveltu vaikuttaneen osaltaan kasviplanktonin määrään.

Valaat auttavat ylläpitämään valtameren ekosysteemiä. Tutkimukset osoittavat enemmän valaita = enemmän kaloja ja kasviplanktonia. Ne edistävät kasviplanktonin fotosynteesiä.

 

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu