Mikrobihiilipumppu toimii ilmakehän hiilidioksidin säätäjänä, yhteenveto

Newsweek:ssa oli artikkeli mikrobien pääsystä jopa vaikuttamaan jäätiköiden ilmakuplien CO2 pitoisuuteen. Juttu oli käännetty niin päin, että bakteerit lisäävät hieman ilmakuplan CO2 pitoisuutta hajottamalla orgaanista ainesta.

Mutta kun jäätiköiltä löytyy orgaanista ainesta niukalti, kun kaikki mitä jäätikölle on aikanaan orgaanista ainesta kertynyt on tullut tuulen mukana. Eli jäätiköillä on kyllä fotosynteettisillä organismeilla voittopuolisesti hallitseva rooli, eli CO2 vähenee jäätiköissä.

Maaperässä tilanne on toisinpäin, eli hajotettavaa orgaanista ainesta on paljon, jolloin vilkas mikrobitoiminta hajottaa orgaanisen aineen ja palauttaa CO2:n ilmakehään.

On myös mahdollista, että mikrobit muokkaavat orgaanisen aineen maaperähiileksi, jolloin hiili on jo pitempään maaperässä ja jos hiili saadaan liitettyä mineraalipitoiseen maaperään, pysyvyys maaperässä on jo satoja tai tuhansia vuosia, kuva.

Nyt kuitenkaan niitä mineraalipitoisia, esim. savimaita ei ole kuin paikoitellen, joten on jouduttu valitsemaan keinoista varastoida maaperähiiltä maaperän orgaanisena hiilenä, jolla ei ole kytköstä mineraaleihin, linkki.

https://www.nature.com/articles/s41598-019-43026-8

Yhteenvetona voidaan todeta, että havainnolla, että pitkäaikaisen maaperän orgaanisen hiilen, SOC:in, pysyvyys johtuu mikrobien vuorovaikutuksesta mineraaliin liittyvän hiilen kanssa eikä SOC:n luontaisesta vastustuskyvystä hajoamista vastaan, on merkittäviä vaikutuksia SOC:n hallintaan. Tämä on erityisen tärkeää, kun otetaan huomioon nopeasti kasvava kiinnostus SOC:n mahdolliseen rooliin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, kuten esimerkiksi 4 promillea koskeva aloite52. Yleisesti on oletettu, että pysyvän hiilen pitäisi olla ensisijainen tavoite SOC-varastojen rakentamisessa. Tämä uusi käsitys viittaa kuitenkin siihen, että hallinnolliset ponnistelut SOC:n lisäämiseksi joutuvat sopeutumaan kohdentamalla sen sijaan suhteellisen nopean kierron SOC:iin, joka muodostaa suurimman osan SOC:sta.”

Mikrobeja on kaikkialla maapallolla, mutta maaperän mikrobit ovat niitä, joiden avulla ihminen voi varastoida hiiltä.

Merien sedimentteihin varastoituu pysyvästi joka vuosi 0,2 GtC:tä, ja vähemmän pysyvässä muodossa liukoista orgaanista hiiltä (DOC) merissä on eri kerrostumissa melkein yhtä paljon kuin ilmakehässä, eli ~ 700 GtC:tä.

Maaperässä on kolme kertaa enemmän hiiltä kuin ilmakehässä, joten maaperän kyky sitoa hiiltä on myös suurempi.

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu