Mikrobihiilipumppu toimii ilmakehän hiilidioksidin säätäjänä

Merentutkijat löysivät ensin mikrobihiilipumpun, joka siirtää tehokkaasti hiiltä merenpohjaan sedimentteihin.

Tutkimusta on viety edelleen maaperään mikrobihiilipumpun osalta ja on huomattu saman ilmiön toistuvan maaperässä, hiili poistuu ilmakehästä kasvien fotosynteesin avulla ja kasvi kuljettaa hiilen juurten avulla maaperään, jossa maaperän mikrobit ottavat hiilen käsittelyynsä. Kun mikrobit kuolevat hiili säilyy maaperässä pysyvässä muodossa, sen sijaan, että olisi vain kasvijätettä, joka lahoaa ja luovuttaa hiilen takaisin ilmakehään.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on pysynyt alhaisena nyt jo miljoonien vuosien ajan, lämpöisinä jaksoina hiilidioksidi on kuitenkin päässyt kohoamaan päälle 300 ppm:n. Tutkijat ovat neulastutkimuksen avulla päässeet tästä jäljille.

ABSTRAKTI
Hautautuneen Tsugan hetero-
phylla-neulaset paljastavat merkittävät sadan vuoden mittaiset ilmakehän hiilidioksidivaihtelut viime vuosituhannen aikana. Tietue sisältää neljä hiilidioksidin minimiä, joiden arvo on 260–275 ppmv (n. A.D. 860 ja A.D. 1150, ja vähemmän näkyvästi, n. A.D. 1600 ja 1800). Vaihtelevia CO2-maksimiä, 300–320 ppmv, on läsnä paikoillaan A.D. 1000, A.D. 1300 ja ca. A.D. 1700. Nämä hiilidioksidin heilahtelut ovat samansuuntaisia ​​maanpäällisen ilman lämpötilan muutosten kanssa samoin kuin meren pinnan lämpötilan vaihtelut Pohjois-Atlantilla. Tässä tutkimuksessa saadut tulokset tukevat käsitystä esiteollisuuden ilmakehän hiilidioksidin ja ilmaston jatkuvasta kytkeytymisestä.”

https://www.researchgate.net/publication/46653974_Atmospheric_CO2_Fluctuations_during_the_Last_Millennium_Reconstructed_by_Stomatal_Frequency_Analysis_of_Tsuga_heterophylla_Needles

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei voi laskea alle 190 ppm:n kovin paljoa, koska merten pehmytkudospumppu (tissue pump) lakkaa toimimasta, eli typensitojabakteerit lopettavat typensidonnan, jolloin kasviplankton kuolee merissä typenpuutteeseen ja lakkaa ottamasta hiilidioksidia ilmakehästä. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus lähtee jälleen nousuun.

Nyt on viitteitä siitä, että mikrobihiilipumppu on entisestään aktivoitunut kun hiilidioksidipitoisuus on vihdoin noussut päälle 400 ppm:n.

 

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu