Miljardipanostukset vihreään tekniikkaan ja teollisuuteen
Aamun otsikoista jäi muistiin ”putkessa miljardisatsaukset vihreään siirtymään”.
Jönköpingin kansainvälisen kauppakorkeakoulun yritystalouden professori Christian Sandström on selvittänyt vihreän tekniikan ja vihreän teollisuuden hankkeita, joihin on ollut saatavilla veronmaksajien rahaa valtiolta ja EU:lta.
https://www.youtube.com/live/8xSPxX9aTso
Sanastoa:
Grön bubbla = vihreä kupla
Gratis pengar = ilmaista rahaa
Storslagen = mahtava
Professori kertoi kiinnostuksestaan vihreisiin kupliin, hankkeisiin, joista ei yleensä tule mitään, vaan poliitikkojen vihkimät hankkeet kaatuvat melko nopeassa tahdissa ja nämä yrittäjät, jotka yrittävät toisten rahoilla, siis veronmaksajien rahoilla häipyvät kuvioista melko pian sen jälkeen, kun tukirahat loppuvat.
Lisää sanastoa:
Etanolbil = etanoliauto
Bidragskapitalism = tukirahakapitalismi
Vindkraft = tuulivoima
Vätgas = vety
Skattepengar = verovaroilla
Biogas = biokaasu
Önsketänkande = toiveajattelua
Miljövänlig = ympäristömyönteinen
Grönt stål = vihreä teräs
Tervehdys !
Olisi todella mielenkiintoista tietää, kuinka tämä hypetys on saatu aikaiseksi ja kuka/mikä sen on masinoinut. Kaikki vähänkin kriittiset ajatukset/näkemykset ovat leimatut milloin miksikin, esim. persuiluksi tai vast. Valtakunnan eliitti näyttää erityisesti olevan ihastunut v-siirtymästä, tuskin kukaan muu.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tervehdys. Poliitikot ja lehdistö.
Kummallakaan ryhmällä ei ole mitään kokemusta, eikä tietoa yrittämisestä.
Hyväähän EU:n virkamiehet ja poliitikot ajattelevat. Homma pääsi riistäytymään käsistä kun tukipoliitiikka esiteltiin eduskunnassa ja syöttötariffilaki säädettiin. Mitään vastaväitteitä ei siedetty, yksi kansanedustaja kyseenalaisti lain ja joutui jättämään paikkansa, johonkin tukisotkuun vedoten.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Tyhmyys siis joukossa tiivistyy ?
Mielenkiitoinen näkemys ’Mitään vastaväitteitä ei siedetty ’.
Kuka/mikä ei sietänyt ?
Kuka/mikä tekee tilin ?
Kaksi teoriaa yleensä johtaa sylttytehtalle.
Toinen SR (Seuraa Rahaa), toinen OPE (Oma Perc Ensin).
Kysyn siksi, että lehdistö tuskin tekee isompaa tiliä.
Politikot kyllä, mutta Suomessa esim. Vihreille on käynyt huonosti. Täytyy löytyä ns. suurempia voimia, luulisin.
Ilmoita asiaton viesti
No olet oikeassa.
Todellakin yksi kansanedustaja otti Espanjan konkurssinpartaalla olevan tuulivoimatalouden, pitkine työttömyysjonoineen esille, ja esitti, ettei Espanjan esimerkkiä pidä noudattaa.
Joutui jättämään paikkansa!
Tuossa videossa Sandstöm toi esille italialais/amerikkalaisen tutkijan Mariana Mazzucaton, joka maalasi poliitikkojen käynnistämistä teollisuushankkeista ruusuisen kuvan. Ei muuta tarvittu, nyt EU:n poliitikoista on tullut teollisuuden ja yrittämisen suojelijoita. Rahaa on tietenkin jaossa paljon.
Amerikassa asiaan liittyy muutakin, muun muassa tarkoitus on nyt tukitoimilla kotiuttaa yritystoiminta takaisin Kiinasta.
Ilmoita asiaton viesti
And the winner is….
https://www.hydrogeninsight.com/power/opinion-greenwashing-madness-as-low-carbon-ammonia-s…
Ilmoita asiaton viesti
Käskee odottamaan…
”This site is temporarily unavailable”
Ilmoita asiaton viesti
Try this one
Ilmoita asiaton viesti
Ammoniakki on jo jonkin verran turvallisempi kuin vety, säilyttää ja kuljettaa. Räjähtää sekin väärissä käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten vielä…
EU on konkurssin partaalla.
Nyt kohkataan vihreää siirtymää, josta kukaan ei tunnu titeävän, mitä se merkitsee. Ainakin lisää kustannuksia. Investointien takaisin maksuuun ei ole kiinnostusta
Vihreä Siirtymä vertautuu mielessäni Proletariaatin Diktatuuriin tai Pyhään Saksalais-roomalaiseen Kolmanteen Valtakuntaan. Kaikki yhdessä epämääräistä verbaaliakrobatiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä totta, Sandström kuvaili tätä italialais/amerikkalaista innovaatiotutkijaa jonkinlaisena EU poliitikkojen yllyttäjänä, jolloin poliitikot kuvittelivat EU:n rahoilla pystyvänsä tekemään mahtavia asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys vielä !
Jostain olin lukevinani, että SSAB suunnitteli vihreän teräksen jonkinlaista ’välivaiheen tuotetta’, joka maksaa jotain n. 30 % enemmän, kuin ’nykyinen fossiiliteräs.
Mitäköhän se lopullinen ’vihreä teräs’ sitten maksaa ? Eipä ole näkynyt hintaa. Luultavasti 2-3 kertaa enemmän. Kuka maksaa ?
Meneeköhän muutkin ’vihreät kamat’ samaan kategoriaan ?
Tuuli on ilmaista, mutta tuulivoima sika kallista. Ei tämänkään energia todellisesta hinnasta ole kukaan rohjennut esittää laskelmaa. Helsingin Pravda (anteeksi Hesari) markkinoin täysillä vihreyttä ja usin täysin ilman kritiikkiä. Valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Laskelmia ei esitetä ja jos esitetään, ne ovat väärin laskettuja, vailla mitään realismia.
Tietenkin SSAB odottaa mahdollisimman paljon tukirahoja vihreälle teräshankkeelle.
Saksassa kansalaiset maksoivat osan teollisuuden sähköstä, siksi tuulivoima nähtiin hyvänä lypsylehmänä poliitikkojen keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitä kukaan osta omalla rahalla mutta veronmaksajien rahoilla politiikot muutenkin elvistelee.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Tässä vielä täysin oman mielikuvituksen tuottama selitys saksalaisten Energiewendestä.
– Saksan ydinvoimaloiden kunnostus olisi maksanut muutaman miljardin
– ydinjätteen loppusijoitus muutaman miljardin lisää
Vihreiden hillittömän vastustuksen takia olisi ollut mahdotonta laittaa muutama miljardi ydinvoimaan.
Sen sijaan ryhdyttiin ostamaan halpaa, vihreää maakaasua Venäjältä, vaikka Venäjän agressiot olivat selvästi tiedossa jo vuonna 2008.
Että tälleen, oma maa ensin ajattelu on vahingollista, totesi eräs politikko tässä taannoin ja oli oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin oikeassa. Venäjä oli agressiivinen Tšetšeniassa, Afganistanissa jne., mutta ei vielä Euroopassa. Putin lahjoitti kissan ja oli hyvää pataa Eurooppalaisten johtajien kanssa. Vuonna 2014 kaikki muuttui Krimin valloituksen myötä ja kun Georgiakin oli jo lähellä Eurooppaa, ymmärrettiin jo paremmin Putinin aikeet.
Saksa olisi hyvinkin saanut Energiewenden näyttämään kannatettavalta venäläisen maakaasun avulla, vaikka tuulivoimayhtiöt olivat jo lähellä konkurssia, mutta pelastus tuli maakaasun hinnannousun myötä. Kansalaisten verovaroja alkoi virtaamaan korkurssin partaalla olleille tuulivoimayhtiöille. Putinin maakaasusta tulikin pelastus kuin taivaan lahjana.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun Aro on omien aiempien puheidensa perusteella pyrkinyt pysymään erossa politiikasta mikä on vitsinä aivan ylivetoa ajatellen hänen jatkuvaa sekä ilmasto- että energiapolitiikkaan keskittyvää propagandan viljelyä. Tässä hieman infoa siitä mitä tapahtui ja miksi, täysin riippumatta siitä onko jokin jonkun mielestä väärin, oikein vaiko peräti aivan täysin merkityksetöntä.
Ilmoita asiaton viesti
No pyrin edelleen olemasn irti politiikasta.
Sandström esimerkiksi ei ole propagandisti sen takia, että hän tuo esille tutkittua tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Paskaa jauhat. Sakujen vihreillä ei ole ollut missään vaiheessa voimaa yksinään päättää yhtään mistään (ei myöskään täkäläisillä).
Kesäkuussa 2011 Saksan hallitus (Merkelin II kabinetti eli CDU:n, CSU:n ja FDP:n koalitio), ehdotti kahdeksan ydinvoimalan sulkemista lopullisesti ja jäljellä olevien yhdeksän toiminnan rajoittamista vuoteen 2022.
(CDU ja CSU edustavat suoraan saksalaista jeesusdemokratiaa, FDP tukena aina kulloistenkin tuulten mukaan).
Yli 80 prosenttia kansanedustajista äänesti lakiesityksen puolesta Bundestagissa (liittovaltion parlamentti). Vain Die Linke (vasemmistopuolue) vastusti, koska se halusi nopeampaa eroa ja toimenpiteen sisällyttämistä perustuslakiin.
Niin, että kyllä se oli saksalainen mielipide (mittaus) viimeistään Fukushiman jälkeen joka alkoi jyllätä, ei Die Grünen eli sakujen vihreiden voimasuhteet liittopäivillä.
Ilmoita asiaton viesti
Uusitalo lienee oikeassa. Saksan Vihreät eivät olisi yksi koskaan saanet näitä energiamuutoksia aikaan yksinään. Avain persoona on ollut liittokansleri Merkel, joka oli tyylipuhdas opportunistinen poliitikko. Hän odotti hieman sivussa ja katsoi, mihin suuntaan asiat olivat kallellaan. Sen jälkeen hän valitsi mielestään voittajan vankkurit ja muut seurasivat perässä – ainakin oma puolue – asiassa kuin asiassa.
Tämä johti mm. vuoden 2015 pakolaiskriisiin Euroopassa, koska Merkel laski, että Saksa tarvitsee noin miljoonan verran uusia työtä tekeviä käsipareja vuosittain. Kyllä niitä käsipareja tulikin sen verran, mutta ne eivät olleet kiinnostuneet työnteosta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen teollisuus on toteuttanut vihreää siirtymää paljon ennen kuin poliitikot ottivat sen agendalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä,, Suomessa teollisuudella on ollut hyvä ote vihreään siirtymään jo ennen tukimiljardeja.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun Wärtsilä kehitti nykyiset monipolttoainemoottorit niin nykyisenkaltainen viherhörhöily ei ollut vielä edes vihreiden päiväuni. Myös jätevesiä ja muita teollisuuden päästöjä alettiin puhdistamaan ja vähentämään ennen kuin vihreitä oli edes keksitty.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, se on ollut oikeaa ja todellista vihreää siirtymää. Nykyisen vihreän siirtymän tunnus on tuuli- (ja aurinko)voimalla tuotettu sähkö, jolla sitten tehdään kaikkea sitä, mitä ennen tehtiin perinteisellä sähköllä.
Se on suuri kupla, koska sellaista vihreän sähkön tuotantotapaa ei ole a) jolla saataisiin vihreää sähköä riittäväsi teollisuuden tarpeisiin ja b), joka olisi hinnaltaan järkevää ja c) joka ei vaatisi mittavia investointeja sähkönsiirtoverkkoon.
Kokoomuksen Orpo toistelee sitä, kuinka teollisuus on investoimassa miljardeja. Sehän on hienoa ja tervetullutta. Hänen pitäisi vain konkurssikypsän valtion edustajana sanoa, että se on ok, mutta valtion rahaa ei tule: tehkää vaan itse, jos se on niin kannattavaa. Kokoomus kannattaa tervettä markkinataloutta eikä mitään valtiososialismia, johon tämä maa on totutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Totta : https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/seppoviljakainen/hiilivoimalat-puhdistavat-ilmaa/
Ilmoita asiaton viesti
EU kriteerillä Suomi on jo hiilineutraali mutta koko EU:sta sellaista ei voi tulla koska nielut ei riitä kuin Suomessa ja Ruotsissa. EU tasolla siis taistellaan tuulimyllyjä vastaan ja Kiina kiittää.
Kiina päästelee nykyään runsaassa päivässä sen mitä Suomi vuodessa ja silti viime hallitus kuvitteli että Suomen päästövähennyksillä pystytään säätämään glopaalia lämpötilaa.
Toivottavasti tuleva hallitus herää todellisuuteen ja kertoo että EU kriteerillä Suomi on jo hiilineutraali.
Ilmoita asiaton viesti
No näin on syytä toivoa.
Ne on nuo pohjoiset havumetsät, jotka nielevät hiiltä maaperään. Lisäksi havupuiden erittämä terpeeni saa aikaiseksi niitä matalia pilviä, eli metsät viilentävät ilmastoa ja saavat aikaiseksi sateita.
Mitään edellä esitetystä ei olisi hyväksytty ilman NASA:n karttaa Suomen hiilineutraliudesta. Suomessa on myös aerosolitutkimusta, joka on tuonut edellä lueteltuja asioita maailman tietoisuuteen.
Vielä lisäksi Suomessa märehtijöiden laidunnus pitää viljelysmaat hiilinieluina. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Pistäydyttiin männä viikonloppuna Riikassa Via Baltikaa ajaen.
Laskin tuuliviipperät ja sain lukemaksi kaksi (2).
Ne olivat kilometri Latvian puolella siinä, missä suomalaiset käyvät bussilasteittain ostamassa halpaa viinaa. Sattumalta.
Puista näkee, että tuullut on ennenkin, mutteivät baltit älyä hyödyntää – miksikähän?
Ilmoita asiaton viesti
Vähän on vaikea kysymys. 😉
Puolassa nyt ainakin satsataan ydinvoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Unkarissa (Rosatom toimittaa).
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on ainakin satsannut ydinvoiman kehittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassahan se ydinvoiman lakkauttamispäätös tehtiin Fukshiman Tsunamionnetomuuden jälkeen poliittisena päätöksenä.
Pelkäsivätkö saksalaisetkin tsunamia, en tiedä.
Aiemmin Ydinvoimamyönteinen Merkel alkoi siis ajamaan ydinvoiman sulkemista, kun ydinvoiman kannatus romahti Saksassa. Samalla Merkelin pelko poliittisen valta-aseman muutoksesta kasvoi.
Oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit ja vihreät olivatkin tyytyväisiä, että Merkelin keskusta-oikeistolainen puolue lähti viemään ydinvoiman sulkemissuunnitelmaa eteenpäin.
Samalla venäläisten NS 2 lähdettiin voimalla työstämään Lippos Paavon johdolla.
Putin oli Merkelin bestis ja Saksan tulevat energiaongelmat oli näin ratkaistu.
Kaikki asiasta jotain tietävät kyllä oivalsivat jo tuolloin, ettei se paljon mainostettu sattumanvarainen tuulivoima ole kestävä ja riittävä ratkaisu tyydyttämään Saksan raskaan teollisuuden tarpeita ja takaamaan saksalaisten työpaikkojen pysyvyyttä Saksassa.
https://suomenkuvalehti.fi/ulkomaat/saksan-energiavallankumous-maksaa-yli-sata-miljardia-euroa/
Ilmoita asiaton viesti
No joo, kun tuulivoimaloiden kapasiteetin käyttöaste tippui 16 %:iin ja nyt ei ole enää vuosiin ilmoitettu tuota lukua, on todennäköisesti vieläkin alhaisempi, kun uusia tuulivoimaloita ei rakenneta.
Saksan tuulivoimaloista hyötyivät vain naapurivaltiot kun saivat tukun rahaa sähkön mukana, kun vain ottivat sitä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Viime kesänä, kun ajoin Saksan läpi idästä länteen, niin lukematon määrä viipperöitä oli seis, tai rikki, tai muuten vaan käännetty tuulelta sivuun.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan niitä vanhoja, jotka odottavat purkamistaan, mutku kukaan ei halua maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun tiedetään, että viiperät pysyy pystyssä max. 30 vuotta niin ei niitä kannata ryhtyä purkamaan. Odottelee vaan niin kauan kunnes ne rojahtelee itsekseen alas ja funtsii sillä välin mihin se roina sitten aikanaan roudataan😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Taitavat valtaosa tuulivoimaloista odottaa purkua, vanhemmasta päästä. Tanskassa nyt ainakin puretaan niitä pienimpiä ja vanhimpia, tuskin tulee enää uutta tuulivoimalaa tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaisi hieman siltä, että tuulivoimarakentamisen hiipuminen olisi lakkaamassa Sakulandiassa
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, ainakin tavoitteita löytyy. Jostainhan se 17 lopetetun voimalan energia on saatava. Tuulivoimaloilla ei vajetta kuitenkaan paikata ja hiili on nou-nou.
https://finlandabroad.fi/web/deu/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/saksan/384951
Ilmoita asiaton viesti
Onnettomin keksintö suurtuotantoon, jos alapäässä olisivat jauhinkivet, olisi edes jotain tolkkua toimissa 🥳
Ilmoita asiaton viesti
https://leostranius.fi/2014/09/saksan-energiakaanteen-monet-kasvot-uusiutuvia-kovalla-hinnalla/
Täällä vihreä aktiivi Leo Stranius kertoo vuonna 2014 seuraavaa:
”Kustannukset ovatkin huikeat. Vuonna 2012 Energiewende maksoi saksalaisille noin 20 miljardia euroa – käytännössä siis 15 euroa kuukaudessa kotitaloutta kohden. 2030-luvun loppuun mennessä kumulatiivisten kokonaiskustannusten arvioidaan nousevan biljoonaan euroon (1000 miljardia) vuosikustannusten ollessa noin 50 miljardia euroa.”
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaiset saavat maksaa siirtymisestä uusiutuvaan energiaan.
Kansalaiset saivat myös pelastaa tuulivoimafirmat konkurssilta. Linkki!
https://www.di.se/nyheter/akutlage-for-vindkraften-miljardforluster-och-konkurser-hotar-efter-priskollaps/
”Tuulivoiman hätätilanne – miljardien menetyksiä ja konkursseja uhkaa hintojen romahdettua
Ennätyksellisen alhaiset sähkön hinnat yhdessä sähkösertifikaattien romahduksen kanssa ovat aiheuttaneet akuutin kriisin monille tuulivoimayhtiöille. Nyt uhkaa miljardien tappiot ja konkursseja. Huomiota vaativat teollisuuden edustajiat, jotka vetoavat hallitukseen toimimaan nopeasti.
Energiaministeri Anders Ygeman ilmoittaa, että ehdotuksia on tulossa, mutta muuten ei valaise asiaa mitenkään.”
Ilmoita asiaton viesti
Jos sakuja on 80 miljoonaa, niin eikös kuukausikuluiksi tule lähes 21 €/lärvi eikä 15 €/ kotitalous?
Ilmoita asiaton viesti
No miten se alasajo olisi muuten saatu aikaan, kuin poliittisella päätöksellä? 😵💫
Merkel I Kabinetti
22.11.2005–28.10.2009
CDU, CSU & SDP
Liittopäivät 448/614
74% enemmistö.
(Ukraina ✋🏿 NATO 2008).
Merkel II Kabinetti
28.10.2009 – 17.12.2013
CDU, CSU & FDP
Liittopäiviät 332/622
53,4% enemmistö
(Esitys ydinvoiman alasajosta, Bundestag puolisi yli 80% enemmistöllä)
Merkel III Kabinetti
17.12.2013 – 14.3.2018
CDU, SDP & CSU
Liittopäivät 504/631
80% enemmistö.
Merkel IV Kabinetti
14.3.2018 – 8.12.2021
CDU, SDP & CSU
Liittopäivät 399/709
56% enemmistö.
Die Grünen eli sakujen vihreiden korkein koskaan saavuttama edustus liittopäivillä (2021) on 118/736 eli 14,8% paikoista.
Elikä missä se sakujen vihreiden hirvee prässi millä ne on painanut päälle oikein nyt lienisikään? 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ei mennyt tuo päätös ihan puikkoihin ei. Pelko vallan vaihtumisesta ajaa poliitikon tekemään typeryyksiä. Päätöksen seurauksia saadaan nyt ihastella koko Nordpoolin alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, Venäjä kehittää ja Suomi halusi olla mukana em. kehityksessä. Suunnitellussa Hanhikiven ydinvoimalassa oli tarkoitus käyttää polttoaineenaan jälleenkäsiteltyä uraania.
Fennovoima teki sopimuksen polttoaineen toimituksesta TVEL:n kanssa, joka kuuluu Rosatom-konserniin, jonka keskeinen uudelleenkäsittelylaitos on konsernin omistama Majak, jossa uraani erotetaan käytetystä ydinpolttoaineesta liuottamalla ja eroteltu uraani muutetaan kaasuksi uudelleen väkevöimistä varten.
Majakin erottelema uraani väkevöidään TVEL:n laitoksissa päätyen lopulta ydinreaktoreiden polttoainesauvoihin.
Käsittelyprosessin sivutuotteena syntyy suuria määriä radioaktiivisia aineita sisältävää nestettä ja muita kemiallisia jätteitä.
Vuonna 1994 STUK raportoi, että Majakin matala- ja keskiaktiivisia ydinjätteitä laskettiin järviin. Vuonna 2002 radioaktiivisen aineen pitoisuus Tetsha-joessa oli edelleen kasvussa.
Vuonna 2011 sveitsiläisen energiayhtiön edustajat halusivat tutustua Majakiin yhdessä Sveitsin ydinvoimaviranomaisten kanssa, mutta heitä ei koskaan päästetty sisälle laitokseen.
No tuli sitten Ukrainan sota väliin…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Majak olisi tehnyt käytettyyn uraaniin syntyneelle plutoniumille?
Ainakin Ranskassa se sekoitetaan rikastetun uraanin kanssa MOX (mixed oxide) polttoaineeksi.
Muuten, Venäjällä olisi varmaankin runsain mitoin ase-plutoniumia MOX:in valmistamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mayak Production Association
Prospekt Lenina, 31, Ozersk, Chelyabinsk Oblast, Venäjä, 456780
Puh. +7 351 303-38-26
Soita ja kysy mitä ne nykyään touhuaa, ne on tänään auki klo 17.45 asti.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti Baltiassa on niitä vispilöitä enemmän kuin kaksi.
Baltiassa oli vuosia sitten Puolan ja Baltian yhteinen ydinvoimalahanke, mutta se valitettavasti kaatui silloin johonkin pikkuerimielisyyksiin. Saivat sen sijaan suljettua toimivan ydinvoimalan. Joillakin poliitikoilla on keltaista nestettä päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Harmin paikka. Ei noita erimielisyyksiä saisi tulla tärkeissä asioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun vain tärkeissä asioissa voi saada jotain omaan plakkariin, siis näin kokemuksesta, uusrevisionistien neukkujälkeisistä jakoneuvotteluista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomesta viedäänkin sähköä Baltiaan. Parhaillaan 630MW.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten huomannut kertoa, että länsinaapureilta tuodaan lähes tuplasti vientimme verran.
Ilmoita asiaton viesti
Baltiastahan tässä oli kysymys. Baltiassa on kovin vähän tuulivoimaa. Siellä on myös sähkö on meikäläistä hintatasoa kalliimpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomesta viedään…
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi Viro oli ennen ”vihreää vouhotusta” sähkön tuotannon suhteen täysin omavarainen, jopa vei merkittävässä määrin sähköä.
Kirottujen vihreiden päästökaupan takia Virosta tuli sähkön nettotuoja.
Ennen vihreää hulluutta Liettuassa oli hyvä Ignalinan ydinvoimala, josta riitti sähköä vientiinkin – vaan tietysti se hyvä sähköntuotanto piti ajaa alas, joten Liettua joutuu ostamaan sähköä esimerkiksi Ruotsista.
Vihreät pitäisi kieltää yleishaitallisina koko Euroopan alueelta.
Ilmoita asiaton viesti
Riittää kyllä aika pitkälle, että äänestäjät ovat alkaneet pitää ainakin nykyisiä vihreitä yleishaitallisina.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan minun huomioni oikea, että viime talven aikana Ruotsin sähköä vietiin Suomen kautta Viroon koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt koko aikaa sentään, mutta netto oli varmasti noin.
Ilmoita asiaton viesti
Balttiassa vanhan siirtoverkon rakentamisen / korjaamisen kustannukset ovat ilmeisesti suurin este saksalaiselle ja kiinalaiselle tuulivoimakauppiaalle.
Baltit eivät kuulemma suostu rakentamaan ilmaisia uusia siirtoyhteyksiä tuulivoimaloille.
Jokainen voi laskea, paljonko satojen kilometrien mittaisen siirtoverkon rakentaminen maksaa. Saa siinä ropellit tehdä töitä jokusen vuoden, että sijoitettu pääoma tuottaa jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tieto.
Selailin tuossa aamun lehteä, Eurajoki estää sähkölinjojen lisärakentamisen tuulivoimayhtiöiden tarpeeseen.
https://ls24.fi/artikkelit/eurajolle-ei-haluta-lisaa-suuria-johtokaytavia
Eurajelle riittää hyvin, että toimittavat sähköä Olkiluodosta muualle Suomeen. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ropellistit sitä maksa. Kyllä sähkönkäyttäjät maksavat sen siirtomaksuissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Realiteetteja pakoon ei pääse.
Verot ja tuotantokustannuksten nousu kurittavat nyt kaikkia ja samalla tavalla toimien tullaan näkemään entistä enemmän taloudellisia ongelmia, joihin pyritään hakemaan muka ympäristömyötäisiä ratkaisuja, lisäämällä julkista rahoitusta. Inflaation kasvu mm ssa on seuraus vääristä valinnoista.
Etanoli ja Biokaasuautojen turhaksi osoittautunut subventointi oli tästä hyvä osoitus. Samoin keskeneräisten sähköautojen tuotanto on ympäristön kannalta edelleen pelkkä illuusio.
Poliitikoille kaikki edellinen sopii, koska poliitikko haistaa aina löysän rahan.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsilla on Sandströmissä oikea kultakimpale.
Sen sijaan, että luvataan kultaa ja vihreitä metsiä poliitikkojen taholta, Sandström selvittää, että mikä on mennyt pieleen poliitikkojen suitsuttamissa hankkeissa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ne, jotka elävät vanhassa Uraanin rikastamassa maailmassa tulevat vielä iloisesti yllättymään. Sulasuolareaktori on huomista päivää ja lupaava projekti on käynnissä.
Mikä maa ?
Vastaus = Kanada. 🙂
OAKVILLE, Ontario, Kanada ja Charlotte, NC – 18. huhtikuuta 2023 – Terrestrial Energy on saavuttanut läpimurron integroidun sulasuolan (IMSR) voimalaitoksensa kaupallisessa kehittämisessä, kun Kanadan ydinturvallisuuskomission (CNSC) vaihe 2 on saatu päätökseen. esilisensoinnista Vendor Design Review (VDR). Tämä on ensimmäinen edistynyt korkean lämpötilan fissiotekniikka, joka on saanut tämän tyyppisen tarkastelun valmiiksi. – Google käännös
https://www.terrestrialenergy.com/2023/04/terrestrial-energy-achieves-breakthrough-with-completion-of-molten-salt-reactor-regulatory-review/
Ilmoita asiaton viesti
Jassoo kanukit aikoo pelata uraanitetrafluoridilla (uranium tetrafluoride) eli tuottaa vihreällä suolalla ikivihreää energiaa.
Tutkijat vs. Lobbarit
Ilmoita asiaton viesti
Katsos vaan, ehtivät ennen kiinalaisia.
Nyt ei sitten maailmalla ole enää mitään murehdittavaa turvallisen energian suhteen, voidaan rauhassa odottaa fuusioreaktorin valmistumista seuraavaksi. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Jenkit leikki jo 50 ja 60 luvulla sillä sulasuolareaktorilla, eivät pitäneet vissiin paljon minään…
Ilmoita asiaton viesti
Mikä lie ollut esteenä, ettei sulasuolareaktori edennyt silloin. Onnelan mainitsemaa korroosiota voi tietenkin epäillä yhdeksi esteeksi.
Nykyään vaikuttaisi palikat olevan kasassa, että ei muuta kuin toimeen vaan.
😉
”Kehitteillä on myös seuraavan sukupolven reaktoreita. Sellaisia ovat muun muassa 700 asteen lämpötilan saavuttavat korkean lämpötilan voimalat sekä sulasuolareaktorit, joissa ydinpolttoaine on nestemäisessä muodossa.
Vielä kehitysvaiheessa oleva korkean lämpötilan reaktori sopii puolestaan teollisuuteen, jossa sillä voisi tuottaa esimerkiksi vetyä lannoitteiden, terästeollisuuden tai polttoaineen raaka-aineeksi. Kaksi kaasujäähdytteistä korkean lämpötilan voimalan prototyyppiä on jo käytössä Kiinassa.
Perinteistä ydinvoimalaa vastaava sähköteho voitaisiin saavuttaa esimerkiksi useammalla samaan turbiiniin kytketyllä pienydinvoimalalla. Niiden rakentaminen voisi onnistua parhaimmillaan muutamassa vuodessa. Pisimmällä olevat pienydinvoimalahankkeet perustuvat jo olemassa olevaan teknologiaan. Kyse on enemmänkin siitä, miten olemassa oleva tekniikka saataisiin laajennettua massatuotantoon.”
https://www.hs.fi/tiede/art-2000009220960.html
Ilmoita asiaton viesti
Nythän nämä IMSR puljut markkinoivat tuotettaan mm. kanukkien hallitukselle ainakin osana ratkaisua CO2 NetZero tavoitteeseen pääsemiseksi.
Nyt vain on niin ettei jätteen sijoittamisen osalta ole päätetty vielä yhtikäs mitään. Todennäköisesti käy kuten meillä, että eteen tulee sitten jälkijunassa pakon sanelema päätös louhia se maan alle (Possiva Oy takaa laajan kokemuksensa pohjalta kaiken 100% turvalliseksi, takuu väh. next 100 000 vuotta). Voi käydä myös niin, että sitä radioaktiivista paskaa syntyy jopa niin, että se koko vaihdettava reaktorin ydin on roudattava maan alle ja tosi syvälle.
Voi olla, että aikoinaan kävi niin, että jenkit kippasivat kylmästi kahdesta sulasuola-koerekatorista jääneen skeidan mereen ja unohtivat koko idean, kun eivät kekanneet miten muutoinkaan päästä siitä eroon.
Tätä ydinskeidan hävittämistä valtamerien vesimassoihin tutki 50 luvulla muuan Roger Revelle. (teki siinä sivussa havaintoja myös CO2:n osalta)
Ilmoita asiaton viesti
”Danmark där motståndet mot kärnkraft alltid varit starkt har nu ett eget företag för att utveckla småskalig, modulär atomkraft. Inte för Danmark, men för Sydkorea. Också Sverige och Finland har egna projekt för småskalig kärnkraft och forskarna tror att den slår igenom om några år.”
https://www.hbl.fi/artikel/50796226-aefa-40ad-97f5-a49249afb616
Ilmoita asiaton viesti
Ajatuksena on, että ensimmäinen reaktori on valmis vientiin Etelä-Koreaan 5-7 vuoden kuluttua.
Kysymyksen siitä, milloin Tanska itse saa ensimmäisen CMSR:n, ohittaa Seaborgin viestintäpäällikkö Per Mikael Jensenin uljaasti.
– Voit viedä tämän kysymyksen poliitikoillemme.
Tanskalla on oma historiansa energian suhteen ja tuulivoima on se, joka pätee täällä juuri nyt, Jensen sanoo.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.forbes.com/sites/rrapier/2023/04/24/fourth-generation-nuclear-reactors-take-a-big-step-forward/
”Selvyyden vuoksi ydinvoimalla on vastatuuli niin kauan kuin yleisö ymmärtää, että tällaisia riskejä on edelleen olemassa. Siksi on tärkeää korostaa teknologian kehitystä, joka voi poistaa pelot menneisyydessä näkemistämme suurista ydinkatastrofeista.”
Ilmoita asiaton viesti
Minulle henkilökohtaisesti ei riitä yritysten suoltama etuja painottava haittoja vähättelevä mainonta.
Niitä menneisyydessä tapahtuneita katastrofeja ei kannata enää miettiä, ainoastaan niitä mahdollisesti tulevia.
Ilmoita asiaton viesti
Tanskassa on mahdotonta saada lupaa pystyttää tuulivoimaloita maalle. Katso!
”Maatuulen kehittäminen Tanskassa pysähtyy vuoden 2022 aikana ja pysähtyy kokonaan vuonna 2023. Tämän osoittaa Wind Denmarkin tekemä selvitys Siemens Gamesan ja Vestaksen tuulivoimaloiden myynnistä. Konkreettisesti vuonna 2021 on myyty vain kolme maatuuliturbiinia, joiden kokonaiskapasiteetti on 11 MW. Erittäin vakava kehitys, joka uhkaa ilmastotavoitteita ja 70 prosentin tavoitetta vuonna 2030 sekä mahdollisuutta itsenäistyä kaasusta lyhyellä aikavälillä, Wind Denmark uskoo.”
https://greenpowerdenmark.dk/nyheder/salget-landvindmoeller-danmark-er-gaaet-staa
Ilmoita asiaton viesti
Tanskassa ei taideta aivan heti saada myöskään lupia rakennella CMSR-tekniikkaan perustuvia voimaloita sen omalle maaperälle.
Toisekseen Seaborg Technologies ei edes väitä CMSR-laitosten olevan mikään yksittäinen ratkaisu energiatuotantoon vaan mainostaa sitä yhtenä täydentävänä osana pyrkimysessä saavuttaa nk. NetZero GHG päästötaso. Tuuliviipperät ovat esillä näkyvästi myös tanskalaispuljun visioissa. Seaborg (klikkaa sivun oikeassa yläkulmassa [3 alekkaista viivaa] ja valitse: OUR TECHNOLOGY).
Oletettuja etuja mainostetaan urakalla, mutta sulasuolareaktoreista käytännön kokemusten perusteella tehdyt havainnot haittapuolista unohdetaan tyystin mainita.
Ilmoita asiaton viesti
”Something is rotten in the state of Denmark”
Ilmoita asiaton viesti
Toriumilla toimiva sulasuolareaktori ei tuota toimintansa sivutuotteena lähes lainkaan aseteollisuuteen soveltuvaa plutoniumia (Pu-239) (7-portainen neutronikaappaus on äärimmäisen epätodennäköinen), eikä väkevöintiprosessin sivutuotteina synny valtavia määriä köyhdytettyä uraania, sillä isotooppirikastusta ei tarvita.
Nämä ominaisuudet vaikuttivat merkittävästi ydinenergiateknologian kehityksessä kohti uraani-lähtöisiä voimaloita toriumpohjaisten sijasta. / wikip.
Tuossa suurin este kehitystyölle.
Ilmoita asiaton viesti
Toriumin käytön haittapuolia:
Materiaalin hajoaminen voi olla ongelma nesteessä olevien kemikaalien syövyttävyyden vuoksi.
Leviämisongelma on olemassa, koska halkeavia materiaaleja on vaikea jäljittää sydämen sisällä.
Jos toriumia käytetään rikasteena polttoaineen jalostuksessa, sen sivutuote proaktinium-233 voidaan valjastaa aseiden valmistukseen, koska se hajoaa aselaatuiseksi uraani-233:ksi.
Ilmoita asiaton viesti
Toriumpohjaisten kehitystyön esteestä kommentoin, ja mahdollisia haittoja lienee kaikissa energiantuottotavoissa.
Vrt, esim. Tuulivoiman, tai vesivoiman aiheuttamat luontotuhot, kaivostoiminnasta padotukseen jne.
Suo siellä, vetelä täällä.
Parempi ryhtyä vaikka Del Monte mieheksi 🙂 Sori, miesoletetuksi.
https://www.youtube.com/watch?v=mjB9Chw_6FE
Ilmoita asiaton viesti
Hieno uutinen. Suolasulareaktori on monessa suhteessa ylivoimainen nykyisiin painevesireaktoreihin verrattuna:
Suolasulareaktori toimiin korkeissa lämpötiloissa ilman, että paine sen sisällä on olennaisesti ilmanpainetta korkeampi. Reaktorin paineastialuonteesta johtuvat rakentamiskustannukset säästyvät. Paineet tulevat vasta turbiinihallissa, kun suolasulan lämmöllä kehitetään höyryä turbiinin pyörittämiseksi.
Hyötysuhde on korkeammasta lämpötilasta johtuen selvästi PWR-reaktorin hyötysuhdetta parempi.
Turvallisuudesta huolehtiminen on yksinkertaisempaa.
Estävä ongelma on, että suolasulat liuottavat metalleja, mistä johtuen tähänastisten reaktoreiden käyttöikä on ollut liian lyhyt.
Terrestrial Energyn ratkaisu korroosio-ja kontaminaatio-ongelmaan näyttäisi olevan varsin radikaali:
https://www.terrestrialenergy.com/technology/molten-salt-reactor/
Kriittiset rakenteet sisältävä reaktorisydän vaihdetaan 7 vuoden välein. Sitä varten voimalaitoksessa on kaksi reaktoripaikkaa, kun vanha suljetaan, asennetaan uusi sydän sille varattuun tyhjään paikkaan. Ensimmäinen paikka toimii vanhan sydämen väliaikaisena varastopaikkana, kunnes romu siirretään laitoksen pitkäaikaisempaan varastoon ja ensimmäinen paikka valmistellaan seuraavaa uutta sydäntä varten.
Ilmoita asiaton viesti
Koska se reaktorisydän on viimeksi vaihdettu?
Ilmoita asiaton viesti
Koska näitä Terrestrial Energy-laitoksia ei ole vielä yhtään käytössä, niin ymmärtänet, että ei vielä ole vaihdettu.
Selvyyden vuoksi, IMSR® Plant:in Core-unit on kokonaan eri juttu kuin PWR:n sisäosat.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäisi Karisen ”rasistinen” blogi hävinneen sinne samaan paikkaan kuin moni muukin.
Ilmoita asiaton viesti
Karinen on hyvä kirjoittaja, mutta ei saisi hänkään kirjoittaa mitään rasismiin viittaavaa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tuulimyllyjä tuuliparadoksein vastaan taisteleva anti-kulttuurimarxisti pro-satusetä on näköjään päätynyt ottamaan ansaittua lomaa😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Ehdin näkemään blogin, mutta ei siinä ollut mitään rasismiin viittaavaa. Taisi olla joitakin maahanmuuttoon liittyviä tunnettuja ongelmia mainittu.
Ilmoita asiaton viesti
Näin oli ja vielä naapurin puolella, Göteborgissa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu pitkälti lukulasien valon spektrin taiton säädöistä sekä suodattamisen tehoista.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän siinä muuta rasistista ollutkaan kuin se, että oli Karisen kirjoittama.
Mahtoiko tulla banni päälle?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, banni taitaa olla melkein sääntö Karisen kohdalla. Mutta eihän tuossa nyt mitään rasistista ollut.
Karinen viittasi vihreään muslimi lipun väriin, ja vihersiirtymään, kun turkkilaispoika oli uhkaillut katkaista kurkut ruotsalaisilta homoilta. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on se puhelimessa vielä auki, ei ite blogissa ollut mitään poistettavaa mutta kommenteista päätellen viheriäiset on hakannu kalvinappia.
Yksi ilmastopelkääjä itki että ilman vihreää siirtymää tulee katastroohvi ja pelkää myös että tänne tulee miljoona ilmastopakolaista. Mahtaa olla surkea elää kun on tollaset pelkotilat päällä koko ajan.