Millä maailma toimii

Nykyihmisen aikakaudella on vielä ihmisillä muistissa Rooman klubin huoli fossiilisten polttoaineiden loppumisesta. Rooman klubi oli teettänyt tutkimuksen MIT:llä (Massachusetts Institute of Technology). MIT sai sitten vielä lisääkin tilauksia uusille tutkimuksille, tuulivoimaloihin ja niiden tuottamaan infraääniin liittyen.

Maailman johtajilla on ollut pyrkimys perustaa politiikkaa tutkimuksille. 1970-luvun öljykriisi meni ohi ja tuloksena saatiin energiansäästöjä, mutta fossiilisten käyttöä ei saatu vähenemään. Uusiutuvan energian osuus on ollut muutaman prosentin luokkaa. 1970-luvun jälkeen saatiin kylläkin runsaasti uutta ydinvoimaa.

Tilanne on edelleen sama, paitsi että fossiiliset polttoaineet eivät ole loppumassa. Niitä on löydetty lisää merenpohjasta kymmenkertaisia määriä. Fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamiselle on tällä kertaa muita syitä.

On ollut kauan tiedossa, että fossiilisten polttoaineiden tuotanto on edustanut sellaisia valtarakenteita, että niitä pitää vastustaa melkein keinoilla millä hyvänsä. Näin on myös tapahtunut, mutta siitä huolimatta niiden osuus maailman energiankäytöstä on pysynyt 80 %:ssa.

Ihminen on tietenkin kekseliäs, mutta fossiiliselle energialle ihminen ei ole löytänyt korvaajaa.

Auringosta olisi mahdollista saada energiaa ihmisten käyttöön, mutta energiaa tarvitaan jatkuvasti, myös yöllä ja pilvisellä säällä. Ja Suomessa on usean kuukauden jakso, jolloin aurinko ei näyttäydy. Tuulivoimalla on vähän samoja ongelmia. Saksalaisen tutkimuksen mukaan vain 14 % tuulivoiman tuotannosta kohtasi kysyntään.

Joten olemme vielä vuosikymmeniä joko fossiilisten tai synteettisten polttoaineiden varassa. Vetytaloutta on vasta luvassa vuosisadan lopulla, jolloin olisi vaadittavaa infraa vetytaloudelle jo olemassa.

 

 

+19

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu