Minne ihmisen lisäämä hiilidioksidi menee ja vaikuttaako se ilmaston lämpenemiseen

Fossiilisten polttoaineiden poltosta, sementin valmistuksesta ja maankäytöstä aiheutuu hiilidioksidipäästöjä ilmakehään.

Minne ihmisen aiheuttamat päästöt päätyvät, kun tiedetään, että mikrobit vastaavat 97 % ilmakehään päätyvistä kaikista hiilidioksidipäästöistä. Mikrobien hiilidioksidipäästöt ovat lisääntyneet merten ja maaperän lämpenemisen myötä.

Todennäköinen selitys on, että ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt päätyvät maakasveihin.

https://www.nature.com/articles/ncomms13428

[Kaikkien hiilidioksidipäästöjen täytyy mennä jonnekin, joten tutkijat epäilivät, että jotain hiilen kierrosta on viime aikoina muuttunut suuresti. ”Uskoimme, että yksi maapallon tärkeimmistä hiilinieluista oli yllättäen vahvistunut. Kysymys oli: kumpi? ” sanoo Keenan.

Tutkijat sulkivat pois valtameret hallitsevana syynä, koska useimmat tietokonemallit ovat yhtä mieltä siitä, että valtamerten ottama hiilen määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Tämä jätti jäljelle maanpäälliset ekosysteemit, joiden hiilenottokyky vaihtelee suuresti vuosittain, ja kaksi suurinta vaikutusta tähän vaihteluun ovat fotosynteesi ja kasvien hengitys.]

Kun on mitattu hyvässä kasvussa olevan vehnäpellon yläpuolelta ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta, on huomattu vehnäpellon käyttäneen kaiken ilmakehästä saatavilla olevan hiilidioksidin aina 600 metriin asti pellon yläpuolelta.

Vaikka ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut esiteollisesta ajasta, ollen nyt 420 ppm, ei sillä ole ollut vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.

 

 

 

+14

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu