Mitä asiaa vyörytetään seuraavaksi maailmanlaajuisesti?

  1. Keltaliivit Ranskan kaduilla
  2. Gretan maailman johtajat syyllistävä puhe YK:ssa
  3. Ilmastolakkoilu koululaisten keskuudessa

Mikään näistä ei ole todellisuudessa maailmanlaajuista liikehdintää vielä, enemmänkin paikallista vyöryttämistä, jotka sitten kuivuvat kasaan aikanaan.

Politiikan tutkijat pääsevät aikanaan seuraamaan lähemmin, millä näistä aikamme ilmiöistä on pidemmälle kantavaa voimaa.

Kukaan ei vielä tiedä esim. sitä, että miten maailman johtajat suhtautuvat tällaiseen liikehdintää. Olettaisin Thunbergin välittömän viestin osuneen ainakin saksalaisiin ja tanskalaisiin, USA:ssa ei ole satsattu läheskään niin paljoa resursseja uusiutuvaan energiaan kuin Euroopassa, nimittäin Thunberg suoraan tyrmäsi uusiutuvan energian mahdollisuudet korvata fossiiliset polttoaineet. ”Jos se olisi mahdollista, se olisi toteutunut jo tähän mennessä. Olen pahoillani uusiutuvalla energialla, kuten aurinkokennot, tuulivoima, kierrätys jne. eivät toimi.”

Thunberg tiimeineen ei tietenkään kerro sitä, että millä kyseinen ongelma ratkaistaan. Moititaan vain maailman johtajia, kun siihen on hyvä tilaisuus.

No onko ilmastokriisiä? Se kai on niin, että mitään ilmastokriisiä ei ole, on vain eriasteisia ympäristöongelmia, johon ihmisen vaikutus on osoitettavissa. Luonnossa kasviplankton erittää dimetylisulfidia, saadakseen aikaiseksi planktonia suojaavia pilviä. Ihminen ei saisi tehdä samaa edes merellä, kun piti saada aikaiseksi rikkidirektiivi lainsäädäntöön. Hiilidioksidi kiihdyttää kasvikunnan kasvua, ja kun meret saavat erittää hiilidioksidia ilmakehään, ihminen ei saa tehdä samaa, ei edes pieneltä osaltaan 4 % kokonaisemissioista jne.

Koko kriisiä on hehkutettu syntyväksi merenpinnan  nousulla, jäätiköiden sulamisella, merten happamoitumisella yms. Kun mikään ei pidä paikkaansa.

Kuinka pitkälle tällaisen hehkuttamisen annetaan jatkua, jokainen ymmärtää ilmankin, että rajallisia resursseja on käytettävä säästeliäästi. Fossiiliset polttoaineet loppuvat joskus, mutta tärkeää olisi nyt huolehtia biosfäärin hyvinvoinnista, että esim. merten kasviplankton ja muu alkutuotanto voisi hyvin.

Luonnon monimuotoisuuden ylläpito on loppujen lopuksi ilmaston kannalta keskeisimpiä kysymyksiä.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu