Mitä ilmakehän suhteellisen kosteuden pitkäaikaisseurannalle tapahtui

Olemme saaneet lukea uusimmista tutkimuksista, että ilmakehän ominaiskosteus on ollut kasvussa päinvastoin kuin on raportoitu aikaisemmin.

Eli viimeaikainen positiivinen trendi ilmakehän ominaiskosteuden suunnasta tukee Nobelilla palkitun Manaben tutkimusta.

Missä vaiheessa negatiivinen trendi ilmakehän ominaiskosteudessa kääntyi positiiviseksi ja mikä sen selittää.

Käänne tapahtui vuoden 1998 El Niñon yhteydessä ja sitä seuraavan ilmaston kylmenemisen seurauksena, virallisesti puhuttiin ”hiatuksesta”, koska ilmasto ei lämmennyt.

Toisin sanoen ilmakehän suhteellinen kosteus käyttäytyy ilmastomallinnusten vastaisesti.

https://www.climate4you.com/GreenhouseGasses.htm

Useimmissa ilmastomalleissa oletetaan, että kun kasvava määrä ilmakehän CO2:ta aiheuttaa hiukan nousevia ilman lämpötiloja, kokonaishaihtuminen kasvaa planeetan pinnalta ja siten myös ilmakehän alaosan (troposfäärin) ominaiskosteus kasvaa. Koska vesihöyry on tärkein kasvihuonekaasu, tapahtuu lisää lämpenemistä, mikä johtaa paljon suurempaan lämpötilan nousuun kuin pelkästään CO2:sta aiheutuva lämpötilan nousu. Ilmastomallien oletetaan siis yleisesti suhteellisen troposfäärisen kosteuden pysyvän enemmän tai vähemmän vakaana, koska nousevat ilman lämpötilat kompensoidaan lisäämällä ominaiskosteutta. Yllä olevat kaaviot osoittavat, että mikään näistä ei ole tapahtunut vuodesta 1948 lähtien. Ainoastaan ​​planeetan pinnan lähellä suhteellinen kosteus on pysynyt suunnilleen vakiona (vaikkakin vaihtelevasti), mutta troposfäärin jäljellä olevassa osassa tropopaussin alapuolella suhteellinen kosteus on ollut vähenevä. Jopa ominaiskosteuden suhteen tämä näyttää pitävän paikkansa. Äskettäin on kuitenkin ehdotettu, että yllä olevien datasarjojen osoittamat negatiiviset pitkän aikavälin ominaiskosteustrendit ovat epäilyttäviä ja että sen sijaan suuntaus on kohti ominaiskosteuden kasvua (ks. Esim. Dessler ja Davis 2010).”

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2010JD014192

 

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu