Mitä on odotettavissa Afganistanin osalta

Khurasan ulottuu monen nykyisen valtion alueelle

Suomikin on ollut mukana yhtenä osallisena vaikuttamassa Afganistanin kehitykseen joidenkin NATO maiden ja USAn mukana.

Nyt ei ole poliittisen katsauksen aika, tarkoittanee, että Afganistanin epäonnistumista ei saa kritisoida siihen osallistuneiden valtioiden osalta. USA on päättänyt kostaa terroriteot Kapulin kentällä, iskun suunnittelijat eliminoitiin.

On tietysti ennenaikaista sanoa mihin suuntaan Afganistanin kehitys lähtee tästä etenemään. Tulevat viikot näyttävät sen.

Kapulissa tulee lisäksi olemaan nälänhätä, puutetta kaikesta ja mikään ei toimi. Joten olosuhteet muistuttavat sotatilaa. Onko kyseessä sisällissota, johon syyllisiä ovat vain maan sisäiset ryhmittymät. Naapurivaltiot varmaankin odottaisivat olojen vakiintuvan nopeasti. Kiina haluaisi päästä sopimaan kaupallisista suhteista jne.

Nyt nyttää siltä, että naapurimailla on ratkaiseva rooli Afganistanin kehityksessä. Nämä naapurit ovat lisäksi yhdessä päättäneet ajaa ulkopuoliset maat ulos Afganistanista. Heitä ei tarvita enään.

NATOn ja USAn joukot ovat pitäneet terroristiorganisaatiot pieninä, mutta eivät ole saaneet kitkettyä niitä kokonaan. Esim. ISIS-K näytti toimivan heti kun tilaisuus tuli.

Lisäksi ISISille Afganistan on tärkeä toimintaympäristö laajentumiseen Arabimaiden ulkopuolelle. Eli jonkunlaisesta kansannoususta on kyse ja islamistisen valtakunnan laajenemispyrkimyksistä. Kiina ei välttämättä katsele tätä kehitystä hyvällä, onhan heillä oma uiguuriväestönsä pyrkimässä saman suuntaisiin kehityskulkuihin Kiinassa.

Länsimaat halutaan pitää ulkopuolella, näyttää selvältä.

Pysyykö länsi ulkona ja seuraa tapahtumia sivusta, jää nähtäväksi.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu