Mitä perusasioita pitäisi ilmastotieteestä opetella

Kaikkihan me jo tiedämme, että auringosta saamme energian tänne maapallolle, vesihöyry (H2O) on tärkein kasvihuonekaasuista ja että hiilidioksiidilla (CO2) on joku rooli maapallon lämpenemisessä.

Kuinka paljon sen hiilidioksidin vaikutus sitten on, ja kuinka paljon auringon vaikutus on ollut maapallon lämpenemiseen. Auringon kokonaissäteily (TSI) on pystytty rekonstruoimaan ja mallintamaan.

The model predicts an increase in the TSI of 1.2+0.2-0.3 Wm-2 between 1700 and the present. The spectral irradiance reconstruction is in good agreement with the UARS/SUSIM measurements as well as the Lyman-α composite.”

https://www.aanda.org/articles/aa/full_html/2016/06/aa27993-15/aa27993-15.html

Malli ennustaa TSI:n nousua 1,2 + 0,2–0,3 Wm-2 välillä välillä 1700 nykyiseen. Spektrinen irradianssin rekonstruointi on hyvin sopusoinnussa UARS/SUSIM-mittausten sekä Lyman-α-komposiitin kanssa.”

Usein kuulee väitettävän, että aurinko selittää hyvin maapallon lämpenemisen 1950-luvulle asti, muttei enää sen jälkeen. Kuvan alimmat käyrät kuvaavat H2O:n infrapunasäteilyn absorptiota H2O:n absorptispektrin eri kaistoilla. Molemmat käyrät seuraavat toisiaan, eli aurinko vaikuttaa vesihöyryn (H2O) pitkäaaltoisen säteilyn absorptioon.

Vesihöyry (H2O) lisäksi palauteilmiö CO2:lle, hypoteesin mukaan.

On myös esitetty, että auringosta aiheutuvat muutokset ovat hitaita, kun taas antropogeeniset muutokset ovat nopeita suhteessa auringosta aiheutuviin muutoksiin.

Täytyykin kysyä, että näkyykö tuossa vesihöyryn (H2O) absorptiokäyrässä (kuvassa alimpana) lineaarista nousua, joka olisi seurausta CO2-pitoisuuden kasvusta ilmakehässä. Ei taida näkyä.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu