Miten hiiliatomi kiertää maapallolla

Hiili on kaikenlaisen elämän perusta maapallolla ja hiilenkierton on tärkein prosessi, joka ylläpitää elämää maapallolla. Hiiliatomi ilmakehässä (hiilidioksidi) on yksi vaihe hiilenkiertoa. Kasvien elinehto on, että hiilidioksidia on riittävästi ilmakehässä. Kasvit käyttävät ilmakehän hiilidioksidia fotosynteesiin. Hiiliatomi pysyy ilmakehässä keskimäärin kolme vuotta. Eli se poistuu ilmakehästä kasvien fotosynteesin kautta, mutta liukenee myös veteen tai poistuu rapautumalla maa-ainekseen.

[Carbon is the most important element for all life forms on earth; it is circulating between the atmosphere, oceans and land ecosystems in the so-called carbon cycle. While a single carbon atom (as CO2) remains in the air for an average of three years before being chemically bound and converted to biomass by plant photosynthesis, it takes 23 years on average for a carbon atom in the soil organic matter to be released into the atmosphere as CO2 through microbial decomposition of dead biomass.

This microbial decomposition, however, leaves a part of the carbon in the soil, where it can be bound for a very long time – researchers estimate that they can stay in deep soil layers for hundreds, possibly thousands of years. The mechanisms responsible for this highly efficient “retention” have recently become subject to great public interest and soil scientists from all over the world are performing intensive research in this regard.]

https://www.tum.de/nc/en/about-tum/news/press-releases/details/36175/

[Hiili on tärkein tekijä kaikissa elämän olomuodoissa maapallolla; se kiertää ilmakehän, valtamerien ja maaekosysteemien välillä ns. hiilisyklissä. Vaikka yksi hiiliatomi (hiilidioksidina) pysyy ilmassa keskimäärin kolme vuotta ennen kemiallista sitoutumista ja muuntamista biomassaksi kasvien fotosynteesin avulla, maaperän orgaanisen aineen hiiliatomin vapautuminen ilmakehän hiilidioksidiksi kestää keskimäärin 23 vuotta kuolleen biomassan mikrobihajoamisen kautta.
Tämä mikrobien hajoaminen jättää kuitenkin osan hiilestä maaperään, johon se voi sitoutua hyvin pitkään – tutkijoiden arvion mukaan ne voivat pysyä syvissä maaperäkerroksissa satoja, mahdollisesti tuhansia vuosia. Tämän erittäin tehokkaan ”pidättämisen” vastuulla olevat mekanismit ovat viime aikoina herättäneet suurta yleistä kiinnostusta, ja maaperätutkijat kaikkialta maailmasta tekevät intensiivistä tutkimusta tältä osin.]

Ilmakehätutkimus on omalta osaltaan tutkinut hiilenkiertoa, kasvihuoneilmiön näkökulmasta, hiilidioksidi kolmiatomisena molekyylinä on ns. kasvihuonekaasu, joka absorboi infrapunasäteilyä ja luovuttaa sitä joka suuntaan. Tämä aiheuttaa pientä lämpenemistä.

Maapallo ei koskaan lämpene liikaa hiilidioksidin takia, kun hiilidioksidin määrän ja lämpenemisen suhde on logaritminen, kuitenkin hiilidioksidia pitää olla ilmakehässä kasveja varten.

Kasveilla on kyky myös varastoida hiiltä maaperään pitkäksi aikaa. Tutkimus on erittäin kiinnostunut tästä kasvien kyvystä, joka siis poistaa ilmakehästä hiilidioksidia ja varastoi sitä maaperään, sadoiksi tai tuhansiksi vuosiksi. Yksinkertainen ratkaisu ilmakehän liialliseen hiilidioksidiin, annetaan kasvien varastoida sitä maaperään sadoiksi tai tuhansiksi vuosiksi.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu