Muuttolinnut ja luonnonkierto

Muuttolinnut alkavat tulemaan jo ennen kuin luonto herää. Ensimmäisinä kasveina nousee pintaan lumikello (kuva) ja ruoho.
Vedet lähtevät liikkeelle ja virtauspaikoissa, missä jäät ovat jo sulanneet joutsenet ja hanhet pysähtyvät ruokailemaan.
Ikiaikainen luonnon kiertokulku jatkuu. Päällisin puolin näyttää siltä, ettei mikään muutu.
Ihminen on kuitenkin jo harjoittanut maanviljelystä 3000 vuotta, mikä on muuttanut jokien virtauksia ja eroosio on muokannut maisemaa. Jokia on padottu, jotta on saatu vettä riittämään viljelyksille. Myöhemmin patoja on rakennettu sähköntuotantoa varten.
No onko kysytty, että aiheutuisiko padoista mitään haittaa luonnolle, kaloille, simpukoille jne. Ruotsissa kuninkaan määräyksestä 1700-luvulla piti jättää 1/3 virtaamasta avoimeksi ihmisille ja kaloille. Ja myöhemmin lakia muutettiin joidenkin jokien osalta koskemaan 1/6 säädöstä, jonka mukaan 1/6 joen virtaamasta piti jättää vapaaksi.
Suomessa tätä lakia ei tarvinnut enää kaikin paikoin noudattaa, kun olimme Venäjän vallan alaisuudessa.
Jo Egyptin faaraot keksivät verottaa maanviljelijöitä Niilin virtauksesta.
Nykyisin EU:n vallan alla on keksitty verottaa tuulta. Suomenkin tuulet pitäisi valjastaa sähköntuotantoon. Eli ensin annamme EU:lle 4,5 miljardia euroa, jotta saamme 2,1 miljardia takaisin, josta miljardi ohjautuu tuulivoimaan, ehkä Lapin tuntureille.
No tähän suunnitelmaan ei sen kummempaa lupaa tarvita, kun kaikki muodollisuudet ovat noin niinkuin pykälien mukaan hoidettu.
Muuttolinnuille jää Itä-Suomi vielä vapaaksi alueeksi, kun puolustusvoimat eivät hyväksy häirintää tutkissaan.
Lepakoista kukaan ei mainitse mitään, onko sellaisia edes olemassa. Kun kartoituksia on tehty, on detektoreiden sähkökytkentä unohdettu laittaa päälle. No ei silloin mitään havaintoa niistä ole saatu. On jopa kierrelty polkupyörillä metsäteitä pitkin, eikä yhtään havaintoa lepakoista ole tehty.
Luonnonkierto jatkuu, joskus ne kaloja haittaavat esteet puretaan, tuulivoimalat kierrätetään, faaraoita ei enää ole, simpukat palaavat takaisin sijoilleen, maanviljelijät saavat hiilidioksidista apua, vettä ei kasvit tarvitse enää yhtä paljon kuin aikaisemmin, hiiltä kertyy myös maaperään, mikä auttaa kasvia kasvamaan jne.
Moni luonnolle haitallinen asia palautuu ennalleen, ellei sitten taas keksitä lisää verotettavaa, josta sitä haittaa mahdollisesti syntyy…
Olen kuullut huhuja että tuulivoimaloista tehdyt valitykset jää käsittelemättä, mistähän mahtaa johtua?
https://www.sttinfo.fi/tiedote/khon-presidentti-kari-kuusiniemi-oikeusvaltion-uhkatekijat-ja-ilmastonmuutos-huolenaiheita
Ilmoita asiaton viesti
Tuo linkin sisältö oli poistettu.
Suomessahan oli kampanja tuulivoimaloiden hyväksyttävyyden edistämiseksi. 😉
No eläkkeelle siirtyneet urapoliitikot kävivät kovaäänisesti paasaamassa tuulivoimaloiden puolesta.
Olisiko mahdollista, että samaan aikaan olisi joku taho niitä vastustamassa, ei kai EU Suomessa.
😯
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaisko toi toimia.
https://www.sttinfo.fi/tiedote/khon-presidentti-kari-kuusiniemi-oikeusvaltion-uhkatekijat-ja-ilmastonmuutos-huolenaiheita?publisherId=69818513&releaseId=69904133
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko kyse elinkeinoelämän kytköksistä tai pyhästä allianssista. 😉
”KHO:n tuomari Kari Kuusiniemi kuuluu Hollon säätiöön joka huolehtii unelmien toimintaedellytyksistä. Vielä sama tuomari vaikuttaa Suomen tiedeakatemiassa jonka hallituksessa istuu Erkki j. Hollo ja säätiö edistää tutkimuksien tuloksien tuomista poliittisiin päätöksiin.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannuaro1/255351-tuulivoimalat-ovat-lainsuojattomina-suomessa/
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ahtaammalle ajamme luonnoneläimet, sitä enemmän pandemioita syntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, koska tuonkin kuvan hevosenkenkälepakon keuhkot ja korvat voivat olla vioittuneita, eikä lepakko pääse enää lentoon.
Tuonkin pikkunisäkkään voi jonkun omistama hauveli löytää kävelyretkellään matkalla esim. tuulivoimaloita ihailemaan.
Lepakoilla ei ole minkään valtakunnan immuniteettijärjestelmää viruksia vastaan, joten sille viruksista ei ole haittaa. Ainostaan lepakon löytänyt hauveli saa tartunnan, niin ja mahdollisesti myös hauvelin isäntäväki. 😯
Ilmoita asiaton viesti
Oli ruotsalaiset kaukaa viisaita noine koskirajoituksineen. Ei Voikkaankaan ensimmäinen paperitehdas koko Kymijokea sulkenut, olikohan kolmannes. Nyt Kymijoki on kaloilta ja veneiltä suljettu ainakin seitsämästä kohdasta. Ja näin on jokaisessa Suomen joessa, johon vähänkään suurempaa vesivoimaa on rakennettu.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän ainakin sen, että suomalaisiakin käy Ruotsin puolella kalassa.
Eli ruotsalaiset houkuttelevat turisteja lohijokineen. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Aina jokin muuttuu.Sidney Powell ihmetteli onko edes mahdollista, että kukaan järkevä ihminen on uskonut hänen valheita.
Ilmoita asiaton viesti
Josko selvittäisit ensin itsellesi kenestä puhut.
Ilmoita asiaton viesti
Huolta on kannettu ja arveltu, tutkittukin paljonko tuulimyllyt tappaa lintuja ja lepakoita.
Entä sitten maaeläimet, hirvet, karhut, murkut ym? Kärsivätkö nekin tuulimyllyjen melusta ja siipien välkkeestä kuten ihmiset? Vallitseeko myllypuistoissa eläinten kansainvaellus kohti parempia elinsijoja?
Ilmoita asiaton viesti
Esitit hyvän kysymyksen.
Tuskin löytyy yhtä oikeata vastausta, mutta kai eläimet pääsääntöisesti poistuvat alueelta, kastemadotkin.
Ketut ja minkit kiertävät kierroksella tuulivoimaloiden kautta, että josko löytyisi jotakin naposteltavaa.
Olen myös kuullut jonkun liskon viihtyvän tuulivoima-alueella ja kesyyntyvän, kun ei ole petoja enää. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Loputon on loppumatonta, näin jatkuu ja jatkuu, ainoa ongelma on, ettei näissä kierroissa saa ( tarvi ) olla loputtomiin mukana ! Lohdutus olisi, jos olisi kulkuneuvo Aasin nopeustasoa, ei ehdittäisi edes konservoida valituksiamme ja kaikki olisivat uusia 🤗
Ilmoita asiaton viesti
Hitaus on siunaukseksi, kyllä!
Aasin nopeudella on hyvä hoitaa asioitakin.
Aasikin terhakoituu huomattavasti tarpeen tullen.
Aikoinaan käytettiin nimenomaan aasia puolustamassa pienempiä laumaeläimiä. Oli täysin peloton ja hoiti hommansa hyvin. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa Jouni, oivalsit ytkän, jos ehdittäisiin ajatella ajatuksella, olisi paremman maailman palikat paremmassa järjestyksessä, tehdä oikeita asioita 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Hitaita ovat herrojen kiireet 😉
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/paakirjoitus/artikkeli-1.1349387
Ilmoita asiaton viesti
Näin, myös susia on helpompi suojella Kruunun haasta, saatikka hanhia, kun eivät vielä syö mukulakiviä 😂
Ilmoita asiaton viesti
Kruunulla tosiaankin oli laitumia, olivatko ne vieläpä mukulakivillä aidattuja. 😄
”Kruununhaka sijaitsee Vironniemellä, jonne Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan vuonna 1550 perustama Helsinki siirrettiin Vantaanjoen suulta vuonna 1640. Kruununhaan itärannalla toimi jo tuolloin satama, mutta asutus oli vähäistä. Niemen pohjoisosa toimi kruunun laitumena, mistä kaupunginosa sai nimensä.”
https://www.krunikka.fi/kruununhaan-historiaa/
Ilmoita asiaton viesti
Näin olen lukenut, olen vasta 4 polven stadilaisia, mut tuonlaatuiset häiriöt, kuin vp hanhet ja merimetsot olisivat aikanaan hoidettu Kekkosen ukaasilla ja hetkessä 😁
Ilmoita asiaton viesti
Uusia ilmiöitä nuo ovat molemmat. Täällä päin on noita merimetsoja rannikolla. Saattavat jopa häipyä tai vaihtavat paikkaa.
Olen sitä mieltä että, ravintoa on nyt enemmän kuin aikaisemmin, kiitos CO2.
No mitä pitäisi tehdä, kun olen ymmärtänyt, että niitä vp hanhia saattaa ilmestyä tuhansia yhdelle pellolle, putsaavat kaiken ja jatkavat matkaansa.
Eli on kyse vähän vastaavanlaisesta ilmiöstä kuin mitä heinäsirkat aiheuttavat Keski-Aasiassa ja Afrikassa. Mutta vain jos on ruokaa tarjolla. Muussa tapauksessa heinäsirkat eivät lähde parveilemaan.
Pitäisi pikaisesti toimia, kun kanta tuplaantuu vuosittain. Eipä olisi uskonut, kaikkea sitä tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Näin sen myös nään, pitkällä sihdillä olisi pellot metsitettävä, kunhan ne on ensin siirretty laivoihin, noin 30 kertainen ala, täsmäkasvu ja kastelu + intekroitu broilerituotanto esim. Siinä edellisessä casessa on laivan ( tehdasalusta, liikkuva ), takaisinmaksuaika 1 sekunti, kun verrataan vastaavaan tehoon maarakennelmissa + ne CO2 kaupanpäälle 🤩
Ilmoita asiaton viesti
Joo, on hurjia laskelmia.
Kyllähän ainakin mikrolevätuotantoa on jo kaavailtu jossain määrin toteutettavaksi, jopa katoilla, kuten seuraavassa jutussa kerrotaan. 😉
”The technology, which is the first of its kind in the world, purifies the air through the photosynthesis of microscopic plants, removing greenhouse gases from the environment whilst generating breathable oxygen.”
http://www.imperial.ac.uk/news/191026/worlds-first-biosolar-leaf-tackle-pollution/
”Arborea have developed an innovative cultivation system which facilitates the growth of tiny plant-life – such as microalgae, diatoms and phytoplankton – on large solar panel-like structures.”
Ilmoita asiaton viesti
Jos äly olisi ratkaisija, ei ongelmia olisi, mut onneksi poliitikot sekottavat pakkaa, miten eniten uskovat hyötyvänsä, siis ei hätää, kyllä ihmiskunnan älyllä ongelmat ratkeavat, jos tahtoa löytyy. Toimitin eräälle afrikan komissaarille laiva-ajatuksia, sijoitettuna pitkin rannikkoa, saa nähdä, koska tulee näkyviin ?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, on uusilla ideoilla aina päästy eteenpäin.
Tuo, että olisi seinä vastassa, on lähinnä poliitikkojen keksintö.
😄
Ilmoita asiaton viesti
Piti taas piipahtaa Porissa muutaman päivän.
Matkalla näkyi joitakin joutsenia levähtämässä muuttomatkalla lumesta vapautuneella pellolla jossain Forssan ja Humppilan välissä. Forssan eteläpuolella lunta tahtoi ollakin kaikkialla. Ihmettelin, että miten joutsenet ovat uskaltaneet lähteä etsimään ruokapaikkaa ainakin 100 km:n levyisen lumialueen yli. Kuka niille oli kertonut, että ruokailupaikkoja löytyy pohjoisemmasta?
Ilmoita asiaton viesti
Tänään kuulin ensimmäisen kerran kuovin äänen.
En ole ihan varma, mutta epäilen joutsenten tulevan mereltä lännestä päin ja muuttavan sisämaahan sitä mukaan kun lumi on sulanut.
😯
Ilmoita asiaton viesti
Voi tosiaan olla noinkin, että tulevat lännestä tai lounaasta. Oma putkinäköni lähti siitä, että muutto tapahtuu etelästä pohjoiseen tähän aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannut niiden muuttoa, pakostakin, kun ne viipyilevät tuossa lähistön järvellä, jonkun viikon keväällä ja syksyllä pitempään.
Illansuussa niitä sitten aina lähtee matkalle eteenpäin, täältä katsoen aina koilliseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään 12 C, eilen 16 C. Etelän puolen virtaus on taas houkutellut linnut liikkeelle. Muutama hanhi aamulla lensi talon yli. Samoin mustarastaat tuossa viiden maissa pitävät aika hienoja konsertteja.
Hauska juttu, kun vaihdoin tänään talvikompostin kesäkompostiin, niin hapettaessani kompostia talikolla löytyi taas n. miljoonaa lieroa. Paikoin kompostin pinta heilui itsestään. Hyviä apulaisia, ja pirun tehokkaita. Kompostikaan ei täyty millään . :).
Tälläkin alueella on paljon omakotitaloja, mutta harvalla omaa kompostia multaa tuottamassa. Joka toinen viikko jöteauto vie kompostijätteet mennessään. Aika kallista ja hölmöä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, sanos sitä. Kyllä kannattaa olla omatoiminen. Omakotiasukkaiden kannattaisi pitää kompostia yllä.
Tällä puolella Pohjanlahtea ei ollut ihan yhtä lämmintä, mutta hyönteiset lentelivät jo ja mustarastas piti konserttiaan samaten. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kumma juttu, että pihallamme talvehtineet parikymmentä mustarastasta eivät ole vieläkään aloittaneet soidinlauluaan, vai ovatko kaikki vakiintuneita pareja, joiden ei tarvitse vaivautua?
Ilmoita asiaton viesti
😁
Kyllä se on lämpötilasta kiinni, parina edellispäivänä kuulin jo mustarastaan soidinliverrystä, kun oli pitkälti toistakymmentä astetta lämmintä.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä etelässä ei ole ollut vielä edes viittä astetta. Ilmastonmuutos kohtelee meitä kaltoin. Pitää tehdä protesti.
Toki muistan, että mustarastaat ovat joskus aloittaneet laulunsa jo tammikuussa, kun oli kaunis auringonpaiste, hiukan pakkasella kuitenkin.
Ruokatilanne on linnuille tärkeämpää kuin lämpötila. En ole kylläkään tutustunut mustarastaiden ruokavalioon.
Ilmoita asiaton viesti
Olet varmaankin oikeassa tuon auringonpaisteen suhteen, eilen ja toissa päivänä oli aurinkoista ja lämmintä, jolloin mustarastas innostui laulamaan.
Mustarastas syö monipuolista ruokaa, marjoista matoihin ja hyönteisiä, mitä kiinni saa.
Katajan marjatkin käy.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa mustarastas meillä luonnosta löytää talvisin ravinnokseen vain siemeniä.
Wiki väittää sen syövän myös kotiloita, mutta ei meidän pihalla paljonkaan, kun niitä riittää riesaksi asti. Toki niitä voi syödä itsekin, mutta kovin ovat työläitä. Pari kertaa on tullut kokeiltua. Hyviä kyllä ovat.
Ilmoita asiaton viesti