Ns. Bernin malli vs todellisuus

Vuosikymmeniä jatkuneen ihmistä syyllistävän tutkimuksen jälkeen on paljastunut aivan viimeaikoina merkittäviä asioita hiilenkierron osalta, jossa mikrobit ovat merkittävässä roolissa, samoin ns. C:N suhteen osalta sen merkityksestä hiilen varastoitumiseen maaperään ja sedimentteihin tuhansiksi vuosiksi.

Ihminen on lisätessään typpeä (N) maaperään kasvattanut tietämättään maaperän hiilivarastoja. Ja sama ilmiö tapahtuu merissä, siellä typensitojabakteerit tuottavat typpeä.

Alhainen lämpötila ja pH lisäävät hiilen varastoitumista niin maaperään kuin merten sedimentteihin.

Kun ilmasto on lämmennyt 1750 lähtien ~ 1 C°, on selvää, että hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä on lisääntynyt. Ihmisen osuus tuosta noususta on ns. Salbyn mallin mukaan 15 %.

Salbyn malli ei kelvannut silloiselle IPCC:lle, vaan tarvittiin uusi malli, joka antoi ihmisen osuudeksi 100 %. Malli nimettiin Bernin malliksi.

Todellisuudessa mikrobit pyörittävät kaksikymmentä kertaa suurempaa hiilenkiertoa kuin ihminen. Joten 15 % on lähempänä oikeaa tiedettä.

Miksi piti ihminen ”syyllistää” koko nousun aiheuttajaksi, tätä on syytä kysyä nyt, kun on selvästi tällä nousulla saavutettu merkittäviä etuja ihmiskunnalle, sitä kautta, että kasvien fotosynteesi on noussut teollistumisen alkuajoilta, vaikuttaen ruuantuotantoa ja metsänkasvua lisäävästi. Hiilidioksidilla on ollut osuutta ainakin 50 % tästä kasvusta.

Toinen merkittävä tieto on, että hiiltä on myös varastoitunut pysyvästi maaperään, samalla kun mikrobien toiminta maaperässä on lisääntynyt C:N suhteen ansiosta.

Kuivuus on vielä merkittävä este hiilen suuremmalle varastoitumiselle maaperään.

Uudella tutkimuksella päästään siihen johtopäätökseen, että ihmisen vaikutus ilmastonmuutokseen on ollut marginaalinen. Luonnolliset ikiaikaiset prosessit hallitsevat ilmaston muuttumista, aurinko, tulivuoret, hiilenkierto jne.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut suurimmaksi osaksi viiveellä jo vuosisatoja jatkuneen lämpenemisen seurauksena ja ns. Salbyn mallin mukaan ihminen on vastuussa 15 % osuudesta.

Kuva lisätty klo 10:00

 

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu