Öljy-yhtiöiden valta

1970-luvun öljykriisi kosketti kansalaisia niin kovasti, että sen jäljet näkyvät vielä edelleen. Ruotsin pääministeri Olof Palme ja tuleva IPCC:n pitkäaikainen pääsihteeri pohtivat öljyn dominoivaa asemaa tenniskentällä, lisäksi Bert Bolin esitti Olof Palmelle, että hiilidioksidi saattaisi muodostua ilmastolle ongelmaksi.

Näin otettiin ensimmäisiä poliittisia askelia kohti yhteistä ilmastopolitiikkaa, jonka ytimessä tulisi olemaan hiilidioksidi.

Öljy-yhtiöt ovat tarttuneet tähän ongelmaan, olemalla mukana kehittämässä uusiutuvaa energiaa ja myöskin keinotekoinen fotosynteesi on ollut kuvioissa.

Mikään ei ole kuitenkaan horjuuttamassa fossiilisten polttoaineiden asemaa, vaikka kaikenlaisia ideoita putkahtaa esille, ja joista aina poliitikot innostuvat, kunnes innostus lopahtaa.

Keinotekoista fotosynteesiä on pohdittu jo 1970-luvulta asti, 2000-luvulla tuli tuulivoimalat ja aurinkopaneelit. Viimeisen vuosikymmenen ajan on kehitelty geneettisesti muunneltua levätuotantoa, josta jalostamot voisivat kehittää keinotekoisia hiilivetyjä autojen polttoaineeksi.

Mikään ei ole kuitenkaan ottanut onnistuakseen. Viimeisin huuto on vety. Vety nyt on kaikista lupaavin, mutta samalla kallis ja erittäin ongelmallinen.

Ydinvoima sai potkua 1970-luvun öljykriisistä, mutta jäi junnaamaan paikoilleen onnettomuuksien takia.

Öljy-yhtiöillä on edelleen työ kesken.

The researchers are planning to design algae that can capture carbon dioxide and make new hydrocarbons that could go into refineries.”

https://www.telegraph.co.uk/news/science/7745868/Scientist-Craig-Venter-creates-life-for-first-time-in-laboratory-sparking-debate-about-playing-god.html

Tutkijat aikovat kehittää leviä, jotka voivat siepata hiilidioksidia ja valmistaa uusia hiilivetyjä, jotka toimitetaan jalostamoihin.”

[Scientist Craig Venter, a multi-millionaire pioneer in genetics, and his team have managed to make a completely new ”synthetic” life form from a mix of chemicals.
They manufactured a new chromosome from artificial DNA in a test tube, then transferred it into an empty cell and watched it multiply – the very definition of being alive.]

[Tutkija Craig Venter, genetiikan edelläkävijä, miljonääri, ja hänen tiiminsä ovat onnistuneet luomaan täysin uuden ”synteettisen” elämänmuodon kemikaalien sekoituksesta.

He valmistivat uuden kromosomin keinotekoisesta DNA:sta koeputkessa, siirsivät sen sitten tyhjään soluun ja katselivat sen lisääntyvän – elossa olemisen määritelmä.]

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu