Öljyä on löydetty koko ajan lisää eri puolilta maapalloa ja toimittajaa on helppo vaihtaa

Ei näyttäisi kytkökset venäläiseen energiaan liittyen olevan mikään ylitsepääsemätön ongelma. Uutta toimittajaa vain etsimään. Ongelmaa on venäläisen maakaasun suhteen, sen korvaamisen eteen on tehtävä enemmän työtä.

Eli töihin vain, riippuvuus venäläisestä energiasta voidaan purkaa. On sitten vielä muitakin riippuvuuksia, joiden suhteen toimitusten lopettaminen Venäjältä ja Valko-Venäjältä aiheuttaa päänvaivaa, mutta asiat voidaan ratkaista jollakin aikataululla. Lannotteiden vaatimaa ammoniakkia voidaan valmistaa Haber-Bosch reaktiolla.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fenrg.2021.580808/full

”Koska ammoniakilla on tärkeä rooli lannoitteena maataloudessa ja sillä on lupaavat näkymät energian kantajana, monet tutkimukset ovat viime aikoina yrittäneet löytää ympäristöystävällisen, energiatehokkaan ja taloudellisesti kannattavan ammoniakkisynteesin tuotantoprosessin.”

Ongelmat on totuttu ratkaisemaan . . .

”Vuosisata sitten maailma kohtasi uhkaavaa ruokakriisi. Kasvava väestö pakotti maanviljelijöitä kasvattamaan satoja nopeammin kuin maaperässä olevat typpeä sitovat bakteerit kykenivät pysymään mukana, ja Etelä-Amerikan lannoitteena levittämät guano- ja luonnolliset nitraatit vähenivät.”

https://cen.acs.org/business/petrochemicals/ammonia-fuel-future/99/i8

”Tässä ehkä edelleen suurimmassa kemian ratkaisemassa maailmanlaajuisessa ongelmassa Fritz Haber ja Carl Bosch kehittivät prosessin, jossa vety ja ilmakehän typpi reagoivat paineen alaisena ammoniakin valmistamiseksi. Maanviljelijät omaksuivat sen luonnollisten lannoitteiden sijaan. Kemianyritykset haistoivat mahdollisuudesta. He investoivat myös hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin minimoidakseen tavanomaisen ammoniakin valmistuksen hiilivaikutuksen ja luodakseen alan, jota kutsutaan siniseksi ammoniakkiksi.”

 

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu