Öljyä on löydetty koko ajan lisää eri puolilta maapalloa ja toimittajaa on helppo vaihtaa
Ei näyttäisi kytkökset venäläiseen energiaan liittyen olevan mikään ylitsepääsemätön ongelma. Uutta toimittajaa vain etsimään. Ongelmaa on venäläisen maakaasun suhteen, sen korvaamisen eteen on tehtävä enemmän työtä.
Eli töihin vain, riippuvuus venäläisestä energiasta voidaan purkaa. On sitten vielä muitakin riippuvuuksia, joiden suhteen toimitusten lopettaminen Venäjältä ja Valko-Venäjältä aiheuttaa päänvaivaa, mutta asiat voidaan ratkaista jollakin aikataululla. Lannotteiden vaatimaa ammoniakkia voidaan valmistaa Haber-Bosch reaktiolla.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fenrg.2021.580808/full
”Koska ammoniakilla on tärkeä rooli lannoitteena maataloudessa ja sillä on lupaavat näkymät energian kantajana, monet tutkimukset ovat viime aikoina yrittäneet löytää ympäristöystävällisen, energiatehokkaan ja taloudellisesti kannattavan ammoniakkisynteesin tuotantoprosessin.”
Ongelmat on totuttu ratkaisemaan . . .
”Vuosisata sitten maailma kohtasi uhkaavaa ruokakriisi. Kasvava väestö pakotti maanviljelijöitä kasvattamaan satoja nopeammin kuin maaperässä olevat typpeä sitovat bakteerit kykenivät pysymään mukana, ja Etelä-Amerikan lannoitteena levittämät guano- ja luonnolliset nitraatit vähenivät.”
https://cen.acs.org/business/petrochemicals/ammonia-fuel-future/99/i8
”Tässä ehkä edelleen suurimmassa kemian ratkaisemassa maailmanlaajuisessa ongelmassa Fritz Haber ja Carl Bosch kehittivät prosessin, jossa vety ja ilmakehän typpi reagoivat paineen alaisena ammoniakin valmistamiseksi. Maanviljelijät omaksuivat sen luonnollisten lannoitteiden sijaan. Kemianyritykset haistoivat mahdollisuudesta. He investoivat myös hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin minimoidakseen tavanomaisen ammoniakin valmistuksen hiilivaikutuksen ja luodakseen alan, jota kutsutaan siniseksi ammoniakkiksi.”
Öljyä tuntuu löytyvän kaikkialta muualta paitsi Suomesta.
Tosin meillä on turve, josta on laskettu, että siitä riittäisi energiaa ja hyvinvointia suomalaisille enemmän kuin öljystä norjalaisille kuunaan.
Mutta kun ei niin ei.
Ilmoita asiaton viesti
Turve on tärkeä raaka-aine pidettäväksi varalla. Suomeen ei voi koskaan tulla omaa energiakriisiä, koska meillä on turvetta. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ei koskaan? Tarkoitat varmaan että ei niin kauan kuin turpeen tarve on pienempi kuin sen vuotuinen kasvu.
Ilmoita asiaton viesti
Voi sen niinkin sanoa, ja edellyttää, että rahkasammal kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalainen kallioperä on niin vanhaa, ettei nisäkkäitä tai edes kunnolla kasveja ollut olemassa, kun kallioperämme muodostui.
Samasta syystä meiltä ei myöskään löydy fossiileja kalliperästämme. Joten öljyn löytyminen on yhtälailla mahdottomuus.
Ainoat asiat jota kallioperästämme löytyy, on mineraaliset rikkaudet, mutta valitettavasti niidenkin hyödyntäminen on lähinnä ulkomaisten toimijoiden käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä jatkuu niin kauan kuin rakkaat poliitikkomme lahjoittelevat mineraalirikkauksiamme kaikille vastaantulijoille, ainakin kaikille jotka tulevat jostakinpäin ”Suurta Maailmaa” eivätkä kenellekään suomalaiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Suomessa on peruskallio lähellä pintaa, että vaikea täältä on löytää eläin- ja kasviperäistä öljyä.
Nykyään on syvempänä olevaa öljyä löydetty maaperästä, joka ei olisikaan kasvi- tai eläinperäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka vanha on suomalainen kallioperä ? Mikä on kallioperän paksuus ?
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan vanhimmasta päästä, parin miljardin vuoden tuntumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kallioperä on hyvin vanhaa osin ja pelkästään vanhaa (ahvenanmaata lukuunottamatta).
Joten mitään yhtä vastausta ei ole.
https://kaiva.fi/geologia/suomen-kalliopera/
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden kuluttua on vaalit ja Hallitus koonpano voi vaihtua sellaiseksi joka ymmärtää turpeen kotoisen tuoksun.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjanlahdelta Porin/Rauman edustalta on tehty havainto esiintymästä merenpohjalta. Kaupalliselta näkökannalta merkityksetön havainto. – Tietääkö kukaan asiasta tarkemmin?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kaikki löydetty öljy tulla käyttämään riippumatta siitä mitä promillemaan punaviherkuhelit ovat mieltä öölistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, siltä se nyt näyttää, ja merenpohjassa on lisää moninkertainen määrä nykyisin tiedossa oleviin lähteisiin verrattuna. Joten ei lopu öljy näillä näkymin kovin nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Merenalaisia mineraaleja ei vielä ole kunnolla tutkittukaan:
1) Tähän liittyvän teknolgian kaupallinen kehitys on on varsinaiseti lähtenyt todella käyntiin Pohjanmeren öljykenttien myötä.
2) Etsintää tehdään/rahoitetaan ainoastaan YKn määrittelemillä taloudellisilla vesiaulueilla, EEZ ”Exclusive Econmic Zone” – Ja kiistanlaisia mineraalirikkaita alueita löytyy ympäri maailmaa.
Esim Kiina rakentaa keinotekoisia saaria Eteläkiinanmerelle laajentaakseen omaa EEZ talousvyöhykettään merenpohjan esiintymiin.
3) Kaupallinen syvänmeren (deepsea offshore) tuotanto alkoi vasta 2010 luvulla 300 kilometrin päässä Brasilian rannikolta. – Vuoteen 2020 Betrobras on investoinut 235 bilj. dollaria off-shore tuotantoon.
Vastaavanlaisten esiintymien kartoituksia tehdään Karibian, Länsi- ja ItäAfrikan syvanmeren rannikoilla
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
On jo kohta loppu että on vähän kiire ratkoa tuo riippuvuus.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus me ihmiset osaamme ottaa myös metaaniklatraatin merten syvyyksistä ja muualta hyötykäyttöön, ja sitähän on vähintään tuplasti enemmän mitä nykyään tunnetut ”fossiiliset” energiavarat ovat.
Suomessakin on metaania järvissä ja merenlahdissa mm. ”kaislan” juuristoissa. Nuorimmaisen kummilla on imuruoppaaja ja melko useasti metaania menee imuun niin paljon että keskipakopumppu imasee tyhjää ja se pitää siementää uudestaan. Sen hyötykäyttöön saamiseen tarvittais joku Pelle Peloton kehittämään keino.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, puhutaan myöskin kymmenkertaisista määristä nykyisiin tiedossa oleviin ”fossiilisiin” enegiavaroihin verrattuna.
Eli metaania riittää. Metaanista voidaan sitten tehdä sitä ”vihreää” maakaasua saksalaisille.
😄
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Australia-Wilhelmshaven välille ole jo Suez-luokan kaasutankkereita tilauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
LNG:n toimittajat:
”Where does it come from?
Australia and Qatar are the world’s biggest exporters of LNG. The U.S. is also ramping up LNG exports, and could become the world’s largest exporter by 2022. Other major exporters include Malaysia, Nigeria, Indonesia, Algeria, Russia, Trinidad & Tobago, Oman and Papua New Guinea.”
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/liquefied-gas-does-lng-have-place-germanys-energy-future
Ilmoita asiaton viesti
Vihreän aatteen kolme perusväittämää.
” Maapallon luonnonvarat ehtyvät 2) Maapallolla on liikaa ihmisiä 3) Ihminen on uhka luonnolle
Näistä väitteistä ei täysin mikään pidä paikkaansa. Energiaresurssit eivät lopu. Liuskeöljyn ja -kaasun poraaminen on mahdollistanut että esim. USA:n liuskekaasun ja -öljyreservit ovat sellaiset, että energiaa riittää sadoiksi vuosiksi eteenpäin. Myös metaanihydraattia ja kivihiiltä on runsaasti saatavilla, joten fossiilisia polttoaineita kyllä riittää.
Puolueettomat tutkimukset myös osoittavat, että ilmastonmuutoksessa ihmisen osuus on pieni. Ilmasto on aina vaihdellut, sekä ennen, että nyt ja tulevaisuudessa.”
Ilmoita asiaton viesti
Kyse onkin halvan öljyn loppumisesta. Kulutuksen kasvaessa eksponentiaalisesti, halpa öljy loppuu ennen vuotta 2050. Pysäyttämällä kulutuksen kasvu, saadaan parikymmentä vuotta lisää aikaa mutta sekin tarkoittaa melko vauhdilla kallistuvaa öljyä kun kysyntä kasvaa kaiken aikaa.
Vähentämällä kysyntää ja pysäyttämällä kulutuksen kasvu, halpa öljy riittää tosiaankin 2070 luvulle.
Liuskeöljyä tosiaankin saadaan USA:sta kolmesataa vuotta. Se tuotanto ei kuitenkaan riitä kuin USA:lle itselleen. Se kun jaetaan koko maailman tarpeisiin niin kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa joten hinta nousee huikeaksi.
Ei meiltä ole myöskään timantit loppuneet mutta me ei silti käytetä niitä polttoaineena.
”Puolueettomat tutkimukset myös osoittavat, että ilmastonmuutoksessa ihmisen osuus on pieni.”
Ei sellaisia puolueettomia tutkimuksia löydy täysipäisten ihmisten tekemänä. Älykääpiöiden tutkimukset tunnistaa siitä, että jättävät huomiotta jääkausivaihtelun ja mekanismit sille miksi ilmasto viilenee tai lämpenee.
Kannattaa muistaa myös se fakta, että sadat vuodet ovat naurettavan lyhyt aika. Ihmiset ovat käyttäneet tulta miljoona vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, näin on. Eihän meristä ole tutkittu vielä kuin 5 %, ainakin metaania merenpohjassa riittää pitkälle tulevaisuuteen ja muita raaka-aineita on myös merenpohjat pullollaan.
Eivät ilmastomallit havannoi merten toimintaa, joten siltä osin vihreät ovat heti metsässä ennusteineen. Tietysti ihmisen toimintaa voidaan kritisoida, kuten metsien hakkuut Euroopassa, tropiikissa jne. Niittyjä saisi myös olla enemmän jne. ja vihreitä kaupunkeja, Münchenin tyyliin.
Seuraavassa tutkija on paneutunut hiilenkiertoon merten osalta.
”Wang havaitsi, että fossiileissa oli korkeampia 15N määriä fossiileissa, jotka vastaavat viimeistä jääkautta, mikä osoittaa, että biologinen pumppu toimi tehokkaammin tuona aikana. Sellaisena todisteet viittaavat siihen, että kylmempi ilmasto antaa enemmän biomassaa kasvaa eteläisen valtameren pintaan – todennäköisesti siksi, että kylmempi ilmasto kokee voimakkaammat tuulet, jotka voivat puhaltaa enemmän rautaa eteläiseen valtamereen mantereilta. Tämä biomassa kuluttaa hiiltä, sitten kuolee ja uppoaa, lukitseen sen pois ilmakehästä.”
https://m.caltech.edu/about/news/study-cold-climates-and-ocean-carbon-sequestration-54398
[Meressä on 60 kertaa enemmän hiiltä kuin ilmakehässä – osittain siksi, että valtameri on niin suuri. Maailman valtamerten massa on noin 270 kertaa ilmakehän massaa suurempi. Sinänsä valtameri on suurin ilmakehän hiilen säätelijä, joka toimii sekä nieluna että ilmakehän hiilidioksidin lähteenä. Biologiset prosessit ovat pääasiallinen tekijä hiilidioksidin imeytymisessä ilmakehästä valtameriin. Aivan kuten puiden ja kasvien fotosyntetisoiminen maalla, merenpinnan plankton muuttaa hiilidioksidin sokereiksi, joita muut olennot lopulta kuluttavat. Kun näitä sokereita – ja niiden sisältämää hiiltä – kuluttavat merieläimet kuolevat, ne uppoavat syvään valtamereen, jossa hiili on lukittu pois ilmakehästä pitkäksi aikaa. Tätä prosessia kutsutaan ”biologiseksi pumpuksi”. Terve kasviplanktonpopulaatio auttaa lukitsemaan hiiltä ilmakehästä. Kasviplankton tarvitsee kukoistaakseen ravinteita – erityisesti typpeä, fosforia ja rautaa. Suurimmassa osassa nykyaikaista valtamerta kasviplankton kuluttaa kaikki pintameren ravinteet, ja biologinen pumppu toimii parhaalla mahdollisella teholla. Nykyaikaisella eteläisellä valtamerellä on kuitenkin rajallinen määrä rautaa, mikä tarkoittaa, että kasviplanktonia ei ole riittävästi kuluttaakseen pintavesien typen ja fosforin täysin. Kun elävää biomassaa on vähemmän, on myös vähemmän sitä, joka voi kuolla ja upota pohjaan, mikä johtaa hiilen sitomisen vähenemiseen. Biologinen pumppu ei tällä hetkellä toimi niin tehokkaasti kuin se teoreettisesti voisi.]
https://www.pnas.org/content/116/45/22512
”Joten lämmittämällä valtameriä ja vähentämällä fyysisen pumpun toimintaa olemme luoneet syvän valtameren varaston, jossa on runsaasti hiilidioksidia ja vähän ravinteita. Aina kun tämä vesi palautuu pintaan (syväsekoitusaktiivisuudella), se tuo nyt hiilidioksidia takaisin ilmakehään ilman keinoja talteenottaa se fotosynteesillä (jota varten tarvitaan ravintoaineita). Tällainen prosessi olisi voinut myötävaikuttaa hiilidioksidin nousuun pulsseineen jääkauden sulamisen aikana, kuten jäänäytteistä voidaan nähdä.”
Ilmoita asiaton viesti