Öljyn löytyminen maaperästä oli tärkeä virstanpylväs

Ihmiskunnan kannalta tulee olemaan varmaa oleellisen tärkeää sitoa hiiltä enemmän maaperään. Se on eräänlainen henkivakuutus.

Maapallon suurin hiilinielu toimii vajaateholla ja siihenkin on olemassa lääkkeet, kasvattaa hetulavalaiden määrää.

Jos nyt palataan hetkeksi vielä tuohon maaperään, niin mikään ei estä hiilen sitoutumista maaperään, sillä jopa aavikon maaperä sitoo nyt enemmän hiiltä pitkäaikaiseen varastoon, maaperään.

Kun sitten tarkastellaan tuota hetulavalastilannetta, voidaan aina jälkikäteen sanoa, että valaanpyynti oli riistäytynyt käsistä.

Meidän pitää miettiä, että onko tällä hetkellä meneillään jotakin vastaavanlaista.

Kun valaanpyynti oli kiivaimmillaan, saimme viime hetkillä pelastusrenkaan öljystä, joka nykyään on syytettyjen penkillä.

Ennen öljyn löytymistä ei ollut muoviteollisuutta ja nykyisin öljystä tehdyt muoviesineet tehtiin hetulavalaiden hetulasta. Kts. linkki.

[Why were baleen whales hunted?
Early humans hunted whales for food and oil.  But in the 19th and early 20th centuries, before the invention of plastic, whales were hunted commercially for their baleen or ”whalebone” as well as for their oil.  The whalebone was used to make women’s corsets, buggy whips, and umbrella ribs.  Most baleen whale species remain severely depleted because of this commercial whaling.]

https://www.afsc.noaa.gov/nmml/education/cetaceans/baleen1.php

[Miksi hetulavalasta metsätettiin?
Varhaiset ihmiset metsästivät valaita saadakseen ruokaa ja öljyä. Mutta 1800-luvulla ja 20-luvun alkupuolella, ennen muovin keksimistä, valaita metsästättiin kaupallisiin tarkoituksiin niiden hetulan tai ”valaanluun” sekä öljynsä vuoksi. Valaiden luun avulla tehtiin naisten korsetteja, lastenvaunujen kaaria, sateenvarjon ripoja. Suurin osa hetulavalaslajeista on vakavasti ehtyneet tämän kaupallisen valaanpyynnin takia.]

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu