On syyskuun puoliväli ja Suomi pakkasella aamuyön tunteina

Hallanvaara on liitetty Suomen kesään, joten mitään poikkeuksellista ei ole näissäkään syyskuisissakaan pakkasöissä. Kun yötaivas on pilvetön, voi lämpötila laskea pakkaselle, näin kävi jo syyskuun alkupuolella muutamaan otteeseen.

Vaikuttaisi siltä, ettei hiilidioksidista ilmakehässä ole pidättämään lämpöä ilmakehässä. Heti kun on pilvistä ja kosteaa ilmaa, lämpötila pysytteelee yöllä lähellä päivälämpötiloja. Ainakin yhtenä vuorokautena tänä syksynä oli päivä- ja yölämpötila samoissa lukemissa, kun kosteutta oli ilmakehässä.

No lisääntynyttä ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta pidetään kuitenkin ilmaston lämpenemisen syynä.

Oli miten oli, tuota CO2:n ppm – lukua tuijotetaan silmä tarkkana, se ei saisi enää nousta kovin paljoa, pitäisi saada nousu hidastumaan ja pysähtymään. Tästä on tehty poliittinen juttu. Tiedettä on monenlaista, on ilmakehätiedettä, on kasvitiedettä jne.

Kasvitiede on tuonut selkeästi ja todistettavasti ilmakehän hiilidioksidin edut esille ja painottanut hiilen sitomista maaperään, jossa se säilyy vuosisatoja. Maaperän humus on se tuote, jota kasvin jätteistä syntyy maaperässä mikrobien ja sienirihmaston prosessoimana.

https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/soil-carbon-storage-84223790/

Maaperän hiilen varastointi on tärkeä ekosysteemipalvelu, joka syntyy ekologisten prosessien vuorovaikutuksesta. Näihin prosesseihin vaikuttava ihmisen toiminta voi johtaa hiilen häviämiseen tai parempaan varastointiin.”

 

+15

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu