Pariisin sopimus

USA vetäytyy Pariisin sopimuksesta 4.11.2020 mennessä.

Mitä voisi olla vetäytymisen taustalla. USA:lle on kyllä tärkeää vähentää hiilidioksidipäästöjä siinä kuin muillekin maille, muttei halua olla sääntelyssä mukana.

Voisiko taustalla olla myös muuta. USA:lla on hallussaan satelliiteilla mitatut tiedot auringon säteilystä ja ulos menevästä säteilystä. ”Vuodesta 1978 lähtien meillä on ollut satelliitteja, jotka mittaavat jatkuvasti:
• saapuva aurinkosäteily
• heijastunut auringonsäteily
• lähtevä maanpäällinen säteily”

PNAS-lehdessä julkaistussa artikkelissa tuodaan muun tiedon ohella esille, kuinka kasvihuonekaasuilla lisääntynyt pitkäaaltoinen säteily olisikin mennyt avaruuteen.

”Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, lyhyemmin PNAS, on eräs maailman arvovaltaisimmista tieteellisistä julkaisusarjoista.”

http://www.pnas.org/content/pnas/107/43/18354.full.pdf

”Ilmastomuutoksen pysyvyys: (II) Fyysiset prosessit. Ilmastomuutos linkittyy joukkoon ilmiöitä, joilla on vaihtelevat aikataulut (ks. esim. viite 28). Ilmakehä, pilvet ja vesihöyry reagoivat muutaman kuukauden sisällä säteilypakotteen muutoksesta (29). Lämmön siirtymisen ilmakehästä valtameren sekoittumiskerrokseen (vähintään 100 metriä) ajatellaan tapahtuvan aikataulullisesti enintään vuosikymmenen kuluessa (30), kun taas syvän valtameren lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen tarvitaan useita vuosisatoja (31), ja suurissa jäätiköissä ja kasvillisuuden peitossa voi tapahtua muutoksia tuhansien vuosien kuluessa (4). Suuri osa energiasta, joka on tullut maapallon ilmastojärjestelmään 1900-luvulla nettosäteilypakotteiden avulla, on siirtynyt meriin (32). Suuri osa energiasta, joka voisi lisääntyä säteilypakotteen vaikutuksesta, ei ole kuitenkaan lainkaan jäänyt ilmastojärjestelmään, vaan on pikemminkin kadonnut avaruuteen, koska maa on jo lämmennyt ja siksi sen on säteiltävä enemmän energiaa. Havaintojen ja mallien mukaan viimeisen puolen vuosisadan säteilystä noin kaksi kolmasosaa säteilypakotteesta (lämmittäminen antropogeenisillä kasvihuonekaasuilla, vähennettynä stratosfäärin ja troposfäärin aerosoleilla, jotka jäähdyttävät), on absorboitunut avaruuteen, kun taas yksi kolmasosa on mennyt valtameriin (33–35).”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu