Pilvien ja aerosolien osalta tietoa on kertynyt 50 vuoden ajalta

Ilmastotiede kiinnostui aerosoleista 1970-luvulla, kun varmaankin ymmärrettiin niillä olevan ilmastoa viilentävä vaikutus vastapainona ilmastoa lämmittäville kasvihuonekaasuille. Ilmastohan oli tuolloin viilentynyt ja jostakin piti hakea selitystä sille.

Aerosolit taidettiin kuitenkin unohtaa muutamaksi vuosikymmeneksi, heti kun ilmasto lähti taas lämpenemään 1980-luvulla. Aerosolit saivat jäädä muutenkin taka-alalle, koska niistä suurin osa tuli luonnosta, eikä ilmastotutkijoita kiinnostanut kuin antropogeeninen osuus ilmastonmuutoksesta.

Aerosolit pääasiassa viilentävät ilmastoa pilvivaikutuksen kautta, näin on edelleen, eikä ole odotettavissa suuria muutoksia tässä suhteessa, kun ihmisen osuus on pieni.

Ihmisen toimintaa voisi verrata pieneen tulivuorenpurkaukseen, aerosolit viilentävät ilmastoa ja kasvihuonekaasut lämmittävät.

Kun nyt sitten lämpeneminen on ollut maltillista, huolimatta ilmakehän CO2:n pitoisuuden kasvusta, on tullut tarve paneutua aerosoleihin, että josko sieltä löytyisi selitystä lämpenemättömyyteen.

Pilvien osalta on myös havaittu heijastavuuden heikentymistä 1980-luvun alusta lähtien. Tälle ilmiölle on haettu selitystä, osittain johtuneen mustan hiilen ja sulfaattiaerosolipäästöjen vähentymisestä. Joten lämpenemättömyydelle ei aerosoleista löytynyt selitystä, koska merten alapilvisyyttä lisää myös ihmisen aiheuttamat sulfaattiaerosolipäästöt, luonnollisten aerosolien oheella ja ainakin ihmisestä aiheutuvat päästöt ovat olleet vähentymään päin. Luonnollisten aerosolien määrää ei tunneta, on kuitenkin määrältään iso.

Tätä on nyt tarkoitus tutkia NASAn uudella tietosatelliitilla, joka laukaistaneen radalleen ensi vuonna, jolloin päästään tarkemmin kiinni luonnollisiin kasviplanktonin aiheuttamiin aerosoleihin.

 

 

 

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu