Professori näytti närhen munat maailman konsensustiedeyhteisölle
Uusi raportti merten koralliriuttojen tilanteesta ilmestynyt.
https://www.thegwpf.org/content/uploads/2023/02/Ridd-State-of-Coral-Reefs.pdf
”Yhteenvetona voidaan todeta, että maailman koralliriuttojen tulevaisuus on paljon vähemmän synkkä kuin usein ajatellaan, ainakin ilmaston vaikutuksista koralleihin lämpötilan vaihtelujen osalta. Nyt on selvää, että monet institutionaaliset väitteet massiivisesta pysyvästä korallihäviöstä ovat olleet suuresti liioiteltuja. Näyttää todennäköiseltä, että pessimistinen ryhmäajattelu on vallannut koralliriuttatiedeyhteisön suurelta osaltaan, joka vaikuttaa selkeyteen, jolla jotkut tuon yhteisön jäsenistä tarkkailevat maailman riuttoja.”
”Hyvä uutinen koralleille, vaikka valitettavasti Riddin ollessa tieteellisesti oikeassa, mutta poliittisesti epäkorrekti, tarkoittaa hänelle uran loppumista nykyaikaisessa akateemisessa maailmassa.”
Peter Ridd näyttää esimerkkiä rohkeudesta ja periksiantamattomuudesta, jota on havaittavissa yhä useammin maailmassa, jossa asiat eivät ole itsestään selviä. Konsensusajattelua tieteessä voidaan pitää ryhmajatteluna, jonka tarkoituksena on herättää ihmisten pelkoreaktio maapallon tuhoutumisesta. Maapallo on kuitenkin dynaaminen planeetta, kaikenlaista voi tapahtua ja olisi hälyttävää, ellei tapahtuisi asioita. Harvoin kuitenkaan mikään tapahtuma johtaa maapallon tuhoutumiseen.
Koralliriuttojen osalta ajoittainen vaaleneminen on ihan normaali ilmiö, johtuu stressistä. Niistä koralliriutat ovat kuitenkin aina selvinneet jo muutaman miljardin vuoden ajan, joten selviävät kyllä niistä tulevaisuudessakin.
Peter Ridd ja monet muut luonnontieteilijät ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että koralliriuttojen vaaleneminen johtuu ympäristön saastumisesta ja että sen suhteen ihmistoimintaa pitää tarkkailla.
Korallien vaaleneminen on aina väliaikaista ja johtuu niiden symbioottien osittaisesta kuolemisesta. Sitten ne taas elpyvät eikä itse korallit siinä mihinkään kuole.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkka selvitys!
Ihmisille voidaan syöttää ihan mitä tahansa ja täydestä menee.
Nytkin kaiken maailman flikantirrakkaat yrittävät neuvoa suomalaisia metsänhoidossa.
Ilmoita asiaton viesti
Mehän voisimme Jounin kanssa tehdä Keski-Euroopan maihin viinin viljelyä koskevan matkan ja neuvoa viljelijöitä noin kuluttajan näkökulmasta. Meiltä löytyisi hyviä ehdotuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Totta! 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on pari aitoa viiniköynnöstä, yksi kasvihuoneessa ja toinen navetan eteläseinällä. Molemmista tuli viimesyksynä hyvä sato ja viiniäkin ~90 litraa. Tää on todistetusti täällä talven kestävä lajike ja nyt koitan idättää siemeniä jotka jätin puskaan kuivumaan, saas nähdä tuleeko taimia.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sulla lämmitetty kasvihuone?
Ilmoita asiaton viesti
Se on täysin riippuvainen Auringon armeliaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Paljollakos myyt siemeniä?
Ilmoita asiaton viesti
En millään jos ne ei ala itämään. Olen kasvihuoneessa silleen tehny että pistää oksanpätkän mullan alle niin siitä saa taimen mutta niitäkään ei ole enää.
Tossa viime syksyn satoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä sait ensimmäiset rypäleet, joista onnistuit viiniäkin tekemään?
Ilmoita asiaton viesti
Vaimo osti sen kasvihuonepuskan joskus aikoja sitten ja olen siitä tehny ulos pari puskaa juurettamalla oksia. Nyt vasta olen ekan kerran koittanu siemeniä idättää kun näistä tuli muualla juttua.
Ilmoita asiaton viesti
Pitänee kysyä Plantagenista, josko sieltä löytyisi siemeniä tai jopa taimia, mistä saisi kelvollisia rypäleitä viinintekoon.
Ilmoita asiaton viesti
Lasipurkki siemenen päälle, ja muista käydä puhaltamassa hiilidioksidia silloin tällöin purkkiin.
😀
Ilmoita asiaton viesti
Eräs vaikuttava tekiä on tieteenkin uhkapainotteisuus. Ajatellaanpa kahta tutkimusta: 1) Kohteessa A ei ole mitään hätää näköpiirissä. 2) Kohteessa B on katastrofi tuloillaan. Tutkimus 1 on lähes kaikkien mielestä vähämerkityksellinen, kun taas 2 on tärkeä (olettaen, että kohteet A ja B ovat jotenkin saman painoisia ja ennen tutkimattomia).
Ihan inhimillistä, että uhan selvitäminen on tärkeämpää kuin sen havaitseminen, että kaikki on mennyt hyvin ja jatkuu edelleen. Tämähän on normaalia.
Koralliriuttojen osalta tuo 1-tyypin tutkimustulos olisi (tai on) toki käänteentekevyytensä vuoksi merkittävä, koska tähän mennessä on tullut 2-tyypin tuloksia.
Korallit elävät pääosin varsin tasaisissa olosuhteissa, niinpä niillä ei ole kovin laajaa sopeutumiskapasiteettia nopeasti. Eräs sopeutumistemppu on symbionttilevän vaihtaminen, jolloin välivaiheena on koralliriutan haalistuminen.
Pääsääntöiseisti korkeampi CO2-pitoisuus on hyödyksi koralleille. Niinpä koralleja on tuhoutunut hiilidioksidipitoisuuden laskuun devonkaudella:
https://roskasaitti.wordpress.com/2013/12/20/hiilidioksidin-vaheneminen-tuhosi-koralliriuttoja/
Koralleja on toki monia lajeja, mutta niiden leviäminen on hidasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tarkentavasta raportista.
Yllättävää on miten vähän tiedämme koralliriutoista.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt mikään korallispesialisti ole, mutta kemistinä ymmärrän jotain pH:sta yms. Ja onhan tuonne Roskasaitilleni tullut joukko juttuja, joissa pohjana on korallitutkimukset.
Tuota uhkapainotteisuutta pidän tässä koralliriuttojen tapauksessa tulosta merkittävästi vääristäneenä tekijänä. Australiasta on kuulunut, etteivät sukeltelevat biologit (kten Jennifer Marohasy) ole löytäneet Isolta Valliriutalta ongelmia, mutta tutkimuksissa ne ovat olleet pääosassa. Arvatenkin ne tutkijat ovat ”ajautuneet” ongelmakohdalle ja yleistäneet siitä sitten tuloksen koko Isolle Valliriutalle.
Sen lisäksi, että ongelmakohdat ovat tutkimuksellisesti houkuttelevampia kuin ongelmattomat kohdat, ongelmakohdat ovat myös tutkimusrahoituksen jatkon kannalta parempia. Miksi rahoittaa jatkotutkimusta, jos tutkimuksessa jo todettiin: ei ongelmia näköpiirissä?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan ihminen heikkoluonteinen, ymmärrän asian siltä kantilta katsottuna, ja mikä tahansa tutkimus on vain osatotuus. Muuten tuossa raportissa mainittiin joku prosenttiosuus, jota on Isosta valliriutasta tutkittu. Iso valliriutta on Saksan kokoinen ja yhtä pitkä kuin Kalifornian rannikko, sanottiin raportissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkotaakko Risto ”ne ajautuneet tutkijat” näitä vallitsevan ilmastomallin mukaan linjautuneita tutkijoita. – tai voidaanko niin edes sanoa, kun tämä ei todellakaan ole minun heiniäni! 🙂 Lukeehan se tossa, mutta tarkistan vaan, että jää oikea käsitys.
Tai millä nimellä maallikon kannattaa näitä kutsua?
Ilmoita asiaton viesti
Paradigma ohjaa tutkijoita, niin kyllähän ne tutkijat ovat ”vallitsevan ilmastomallin mukaan linjautuneita tutkijoita”. Ongelmakeskeisyys vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vois siis sanoa myös paradigma-orientoituneet tutkijat.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä haalistumistakin lienee tapahtunut vain suuren valliriutan alueella, missä ENSO:lla on suuri vaikutus. Sekä lämpötila että merenpinnan korkeus vaihtelevat ENSO:n vaiheen mukaan.
Karibialla ja Punaisella merellä ei taida mitään haalistumista tapahtua.
Ilmoita asiaton viesti
Haalistuminen on toki korallien kuolemaa edeltävä vaihe, mutta ei se ole kuten vanhuus, että kuolema tulee sitten lopuksi, vaan se on vähän kuin talvi, jota seuraa lopulta usein vielä kesäkin. Uhkapainotteisella tutkimusotteella havaittu haalistuminen kytketään johonkin ympäristömuutokseen (ilmastomuutokseen) ja ennustetaan jälkimmäisen pohjalta sitä kuolemaa.
Ilmoita asiaton viesti
Te voisitte tehdä sellasia ”trakuja” näistä löydöistä, jotka antaisivat nuorillekkin toivoa tähän ”pimeään maailman aikaan”!
Traku tarkottaa traktaattia, jossa on enemmän tai vähemmän onnistunutta hengellistä viestintää yhteen läpyskään mahtuvassa tiiviissä muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni ainakin yksi ”catastrophe” oli tehty….PhotoShop-ohjelmalla. Se on sitä digitalisaatiota.
Ilmoita asiaton viesti
Valliriutan ”päälle” pitkäksi aikaa jämähtävä korkeapaine taitaa olla korallille vaarallisin. Muistaakseni jos veden pinta laskee niin paljon että korallin yläosa on alle metrin pinnasta niin Aurinko pystyy niitä vahingoittamaan. Mites co2 veijarit laittaa nää paineenvaihtelut co2 piikkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, auringon liika porotus on varmaankin haitallista koralleille. Olen kuullut, että kaupunkien valosaaste olisi myös haitallista niiden korallien lisääntymiselle.
Tuskin tähän blogiin tulee yhtäkään CO2-huijaria kommentoimaan. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Jep, jatkuvasti kasvava Jääkarhupopulaatio ja hyvinvoivat korallit ei enää kelpaa maailmanlopun maalareille propagandavälineiksi. Luulen että etelän merijäät on seuraava kohde kun lämpimät merivirrat siirtyy taas etelän puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki tapahtumat käännetään hiilidioksidin syyksi.
Ja tapahtumia riittää, tulee kevät, kesä, syksy ja talvi. Mikään ei pysy paikoillaan. On tämä maailma mennyt hulluksi, ylipapit lukevat raportteja ja vaativat korjauksia, ellei ole tarpeeksi pelottava.
Ilmoita asiaton viesti
”Matalien” kaupunkienkin piti hukkua jo aikoja sitten kun röönlanti ja antarktis sulaa mutta Venetsia kuivuu, aika vekkulia kun merivesi kuulemma nousee hälyyttävää tahtia 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Tuo alkuperä tuohon uppoamispelkoon saattoi liittyä Manhattanin uppoamiseen. Maa laskee niillä kulmilla jääkauden seurauksena.
Näin ei ole Manhattan uponnut.
Ilmoita asiaton viesti
Jos lehtitietoihin on luottaminen, on co2 sen syy olutteollisuuden näivettyminen, siis puutteen syy 😭
Ilmoita asiaton viesti
Luin saman jutun. 😄
Ilmoita asiaton viesti
Outo juttu, kun oluenpano tuottaa hiilaria eikä sitä muualta tarvitse tuoda. Varmaan sitä kyllä paineistetaan tynnyreihin, mistä juottoloissa päästellään tuoppeihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se hiiva tee sen hiilidioksidin, ainakin mun ruisleivän vetinen taikinan alku oikein poreilee hiilidioksidia. Vai onko olutkin nykyään pelkkä pikasekoitus erilaisia aineksia kaasuineen. Huonoksi on mennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Oot oikeassa, ehkä vain pienpanimoissa vielä tehdään ” olutta”, muuten se on, oluen tuntuista, makuista ja hajuista ainetta. Näin on menty noin 30 vuotta jo, mekin olimme alkuvaiheen nopeutetussa startissa neuvonpidossa.
Ilmoita asiaton viesti