Saksa edelläkävijä energiamarkkinoilla

Suomessa tuo pyöreä nolla on nyt lähempänä < 1 %

Saksa vauraana maana on tehnyt osansa viedessään energiantuotantoa kohti puhtaampaa ja uusiutuvaa energiaa. Nyt on sitten muidenkin maiden osallistuttava siirtymän toteuttamiseen.

Kuten tiedämme viimeaikaisista tapahtumista Saksan siirtymään pois fossiilisista polttoaineista on tullut mutkia matkaan. Ei kaikki ole mennyt niin kuin on suunniteltu, riippuvuus fossiilisesta energiasta on vain lisääntynyt, kun ydinvoimasta on luovuttu ennenaikaisesti.

Siirtyminen säästä riippuvaan sähköntuotantoon on nimenomaan aiheuttanut tuon riippuvuuden lisääntymisen fossiilisista polttoaineista. Säätövoiman tarve on säästä riippuvalla sähköntuotannolla yhtä suuri kuin on säästä riippuvan sähköntuotannon osuus kokonaistuotannosta. Käytännössä tämä tarkoittaa Saksassa, että hiilivoimaloista ei ole voitu luopua.

Tulevana talvena Saksa tulee saamaan apua myöskin naapurivaltioilta ja jopa Norjasta asti. Joten Saksa tulee kyllä selviämään ensi talvesta. Ja nyt kun tiedetään, että fossiiliset polttoaineet eivät maailmasta lopu, mitään varsinaista hätää ei Saksalla, sen kummemmin kuin muillakaan valtioilla ole.

Nyt onkin enemmän kyse siirtymästä, että miten sen käy. Pientä takapakkia vain, todetaan, jaa homma jatkuu pienistä vastoinkäymisistä huolimatta.

Mitä on siis tulevaisuudelta odotettavissa. Saksalla on oma fuusiovoimalaprojektinsa, kuten muillakin maailman johtavilla valtioilla. Varmaan myös lasketaan muiden innovaatioiden varaan, akkujen kehityksen suhteen yms.

Fuusion varaan Saksa on mahdollisesti laskenut paljonkin, Wendelstein 7-X Maxista ei vaan ole kuulunut mitään uutta. ”Max Planck Institute of Plasma Physics (IPP) Greifswaldista on onnistuneesti tuottanut heliumplasman ensimäisessä testissä.
Fuusiotutkimuksen tavoitteena on kehittää ilmasto- ja ympäristöystävällinen voimalaitos.”

 

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu