Suomalaisten luontosuhde koetukselle

Ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista ei saisi lipsua.

Jokainen ymmärtää näiden asioiden olevan tekemisissä toistensa kanssa. Ihminen on osa luontoa, joten asia pitää hyväksyä ja iloita siitä.

Ihminen on myös terveempi, mitä enemmän on tekemisissä luonnon kanssa, huolimatta siitä, että virukset ja taudit ovat luonnosta peräisin (Hippokrates). Kuva

Suomessa ei ehkä olekaan kaikkia ympäristöön liittyviä asioita hoidettu oikein, luonto köyhtyy ja me siinä mukana.

Niinpä nimitimme syyskuusta alkaen toimittaja Petja Pellin seuraamaan luonnon köyhtymistä, sen seurauksia ja siihen liittyviä ratkaisuja.” HS

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008296810.html

Tieto lisää tuskaa, joten professori Atte Korhola lyö faktat pöytään.

Soiden ojittaminen, metsien tuhoaminen ja vesistöjen pilaaminen kertovat vuosisatoja jatkuneesta piittaamattomuudesta.” HS

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008295414.html

Suomen nostaminen 1800-luvun luontaistaloudesta teollisuusvaltioksi on myös maksanut ympäristölle, sitä ei tarvitse kenenkään epäillä.

Parempi olisi nyt, että lohet ja taimenet saisivat nousta vapaasti jokiamme pitkin kudulle. Simpukat eläisivät runsaslukuisina joissamme ja pitäisivät vetemme kristallin kirkkaana. Että Majavat rakentaisivat patojansa, niin ei olisi niitä tulviakaan. Jne.

Nyt on suot ja metsät ojitettu ja humuspitoiset vedet ohjattu suoraan vesistöön. Lisäksi lueteltiin teollisuuden päästöjä, jotka lilluvat järvien pohjissa. Lisäksi olemme rehevöittäneet Itämeren. Jne.

Taakka on ihmisten.

Nyt pitäisi ihmisille kertoa, että asioita voidaan laittaa kuntoon, ja luonto korjaa ihmisten tekemät virheet. Pitäisikö nyt jättää luonto rauhaan, suojella metsät ja suot. Jne.

Totta on, että luonto korjaa, joskus se vie 30 vuotta, joskus ei satakaan vuotta riitä.

Mitä luonnossa tapahtuu sellaista mitä emme näe tai ymmärrä, mutta on oletettavaa, että luonnon toiminnot ovat auttaneet meitä tähän asti ja luultavasti tästä eteenkinpäin.

 

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu