Suomen metsäteollisuus uusille urille

 

Ihmiskunta on ensimmäistä kertaa päästämässä hiilidioksidia ilmakehään, joten ei ole ennakkotapausta seurauksista. Todellisuudessa on jo näyttöä hiilinielujen toimivuudesta kun on seuranta hiilidioksidin kertymisestä ilmakehään aloitettu vuodesta 1959 lähtien, puolet menee hiilenkiertoon nieluihin ja tahti on kiihtynyt exponentiaalisesti.

Teollisuudelle ei ole kuitenkaan jätetty muita vaihtoehtoja kuin hakeutua uusille urille valmistuksen ja tuotteiden osalta. Suomi on luvannut vähentää hiilidioksidipäästöjä 55% vuoteen 2035 mennessä.

Pyrolyysi on tehokas menetelmä tuottaa teollisuudessa tarvittavaa päästötöntä vetyä (turkoosi vety: pyrolyysin avulla tuotettu vety, jonka sivutuotteena syntyy kiinteää hiiltä) ja tuotteita, joilla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita ja fossiilisista polttoaineista tehtyjä tuotteita.

Pyrolyysituotteet voidaan luokitella kiinteisiin, nestemäisiin ja kaasuihin, joita voidaan hyödyntää kemikaalien, energian, sähkön ja liikennepolttoaineiden tuottamiseen. Läheiset ja lopulliset analyysit ovat hyödyllisiä luonnehdittaessa saatuja tuotteita. Hiili, pyrolyyttinen hiili tai biohiili, on tuotettu kiinteä aine, kemiallisesti ei puhdasta hiiltä, ja se sisältää pääainesosana hiiltä, vetyä, typpeä, tuhkaa ja joitain haihtuvia aineita. Erittäin huokoista hiiltä käytetään useissa sovelluksissa adsorbenttina ja maaperän korjausaineena jätevesien käsittelyyn ja sadon parantamiseen. Bioöljy (terva) on tummanruskea, tahmea neste, joka syntyy biomassan lämpöhajoamisesta. Tyypillisesti se koostuu yli 400 kemiallisesta yhdisteestä (eli aldehydit, alkoholit, amiinit, hapot, esterit, eetterit, ketonit, fenolijohdannaiset, ketonit, guajakolit, furaanit, oligomeerit, syringolit ja sokerit) (Henrich et al. 2016). Alhaisen hiili-, typpi- ja rikkipitoisuutensa vuoksi CO-, SOX- ja NOx-päästöt ovat alhaiset, joten valmistetaan bioöljyä ja tavanomaisia polttoaineita.”

https://link.springer.com/article/10.1007/s10311-021-01273-0

Puu on arvokasta raaka-ainetta rakennuksilla ja huonekaluteollisuudessa, mutta pyrolyysin avulla voidaan tuottaa tuotteita myös muita ihmisen tarpeita varten.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu