Suomi maailman metsäisin maa (72 %), teollisuusmaista

Metsänhoitoon ei kenenkään osaaminen riitä lausuntoja antamaan. Ja riittävä perehtyminen asiaan vaikuttaa pikemminkin siihen suuntaan, ettei ole antaa mitään yleispäteviä suosituksia metsänhoidosta.

Asioita pitää kuitenkin hoitaa ja tutkia ja näin on nyt tehty Puolassa. Puola kuuluu välialueen metsävyöhykkeeseen, jossa maaperään sitoutuu myös hiiltä. Nyt on tutkimuksella todettu, että metsästä ei kannata kaikkia puita hakea pois, vaan voi huoletta jättää osan kuolleista puista lahoamaan metsään. Lahoava puu luovuttaa hiiltä ilmakehään, mutta aina osa hiilestä varastoituu myös maaperään.

Maaperähiiltä pyritään lisäämään, kun nimittäin se on siten poissa ilmakehästä.

https://link.springer.com/article/10.1007/s13595-019-0889-9

Kuollut puu on tärkeä hiili (C) -varasto metsäekosysteemissä. Kuolleen puun hajoamisen aikana C vapautuu osittain ilmakehään ja osittain varastoituu C-varastoina maaperään.”

Suomessa on kerätty hakkutähteet paikoin talteen, perusteluna nopea uudistuminen. Hakkuutähteet jos jätetään metsään, lahoaminen kuluttaa energiaa maaperästä ainakin kolme vuotta ja taimettuminen on siten hitaampaa alussa.

Kuinka  soita hoidetaan nyt ja tulevaisuudessa.

Tukitaan kaivetut ojat tukeilla, jolloin upotettu tukki (ja hiili) säilyy patorakennelmissa pitkään ja pidättää vettä takanaan.

Nostetaan näillä patorakennelmilla vedenpintaa suolla.

Näin soiden humuspitoiset vedet pidetään suolla.

Puutkin saavat jäädä sinne kerryttämään maaperän hiilivarastoja.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu