Suuret linjat ja pienet yksityiskohdat energiaan liittyvissä kysymyksissä

Kun puhutaan auringon energiasta, puhutaan aurinkovakiosta, jota käytetään ilmastomalleissa esimerkiksi.

Kun pienet syanobakteerit ovat merkityksellisiä jääkauden päättymiselle, auringon energiallako ei olisi merkitystä? Tietenkin on. Muodikasta on ottaa aurinko huomioon, sanomalla, että aurinko ei yksin pysty käynnistämään jääkautta tai sulattamaan jääkautta. Tarvitaan biosfäärin vaikutusta myös.

Ilmaston lämpenemisen osalta todetaan, että aurinko yksin ei olisi pystynyt lämmittämään 1 °C:lla maapalloa pienestä jääkaudesta noustessa. Osittain viimeaikainen lämpeneminen olisi ihmisen aiheuttama, eli puolet tuosta vajaan 1 °C:een globaalista lämpenemisestä.

Todettu on, että aurinko yksin ei pysty (ns. Milankovichin syklit) käynnistämään jääkautta, tarvitaan myös biologiaa, jossa myös hiilidioksidilla on osuutta osana fotosynteesiä.

Kasvit ovat riippuvaisia ilmakehän hiilidioksidista. Alaraja määräytyy hiilidioksidista riippuvaisen syanobakteerin lopettaessa typensidonnan, jolloin kasviplankton ei saa typpeä ja sen kasvu tyrehtyy, ja hiilidioksidin kertyminen ilmakehään alkaa.

Syanobakteeri lopettaa typensidonnan 190 ppm:n kohdalla, joten ilmakehän hiilidioksidi ei voi alemmaksi mennä.

Entä yläraja. Hiilidioksidi on usein käynyt 1000 ppm:n lukemissa, vaikka sellaista mielikuvaa on luotu, ettei se olisi noussut yli tuon 280 ppm:n lukeman, joita jäänäytteistä saadaan.

Hiilidioksidipitoista vettä voi meristä nousta paljon, johon kasvillisuus ei ehdi heti reagoida.

Jääydinnäytteistä selviää, että ensin lämpenee ja viiveellä hiilidioksidipitoisuus nousee ilmakehässä. Kasvillisuus reagoi tähän kohonneeseen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen, kuten olemme nähneet viime aikoina, katso kuva.

Mutta se yläraja. Kasvit tarvitsevat typpeä, fosforia jne. kasvaakseen ja samalla ne kuluttavat ilmakehän hiilidioksidia. Joten ravinteet ja lämpö pitkälti vaikuttavat ilmakehän hiilidioksiditasoon. Mikäli ilmasto kylmenee, vähemmän hiilidioksidia merestä tulee ilmakehään, mutta viileässä ilmastossa myös kasvit kuluttavat vähemmän hiilidioksidia. Ihmisen aiheuttama 5 %:n päästö on pieni tekijä isossa kuviossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu