Täysin ennustettavissa oleva energiakriisi
Perusongelma on se, että poliitikot ovat tuijottaneet sokeasti olematonta ongelmaa – ns. ”Ilmastokriisiä” – ja harjoittivat energiapolitiikkaa, jonka he uskovat korjaavan sen. Kuten sanoin, seurauksena on täysin ennustettavissa oleva energiakriisi.
Tilannekuvaus siis Ruotsista.
Meillä Suomessa tilanne on lohdullisempi, koska OL3 käynnistyy tammikuun lopussa.
Ruotsalaisasiantuntija kysyy, että miksi maailman turvallisin ja varmin sähköverkko piti pilata, mukamas uusiutuvalla energiantuotannolla. Sähkön tuottaminen tuulella ja aurinkopaneeleilla tuottaa viisi kertaa enemmän hiilidioksidia kuin ydinenergia ja vesivoima yhteensä. Aurinko ja tuuli eivät tuota hiilidioksidia, mutta lyhytikäisten tuulivoimaloiden ja aurinkopaneelien tuotanto tuottaa hiilidioksidia.
Asiantuntijan silmin nähtynä hallitukset ovat Ruotsissa vastuussa tilanteesta, mikäli ihmisiä paleltuu talven tuleviin pakkasiin.
Ajatelkaas, kun toteutunut tuulivoima on vähimmillään vajaa 2% sähkötarpeesta, niin eihän tuulivoimaloiden määrä tarvitse, kuin kaksikymmenkertaistaa ja kas: Olemme energiaomavaraisia.
Kaikki joukolla puita kaatamaan, puita kaatamaan…
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsalaisen asiantuntijan mukaan yksi heidän poliitikoista (miljöminister tai joku) oli ehdottanut tuota ratkaisuksi ongelmaan. Eli lisätään tuulivoimaloita…
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vakavissaan?
No nythän Nuorgamissa onkin otollinen aika aurinkopaneleille.
Ilmoita asiaton viesti
Nii-ih, nehän tuottavat pilviselläkin ilmalla, ja voisiko Nuorgamissa olla sen verran valon kajotusta, pilvistä tai avaruudesta, että hiukan paneelit voisivat sähköä tuottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän täälläkin, muistaakseni Lintilä sanoi että olemme jo ensivuonna omavaraisia kun sattumavoimaloita saadaan ”tarpeeksi” .
Ei nää tuubanvääntäjät joudu ikinä vastuuseen noista aivopieruistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän poliitikoita saa vastuuseen virheistään, mutta virkamiehen saa, virkarikoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä videosta Jouni !
Pari juttua ja havaintoa :
Ringhalsin ydinvoimala muuten laitetttiin kiinni taannoin tanskalaisten toivomuksesta. ( Kiitti v..sti. )
Tällä hetkellä on Ruotsissa energiasta pulaa arviolta n. kahden ydinvoimalan verran. Energiapulan paikkaaminen EI onnistu nopeasti, joten vitutusta ja kallista sähkö on odotettavissa ainakin vielä 10 vuotta.
Tuulivoimavouhkaajien jutuista unohtuu muuten myös se tekninen fakta, että invertterin kautta verkkoon siirretty energia ei ole vakaata. Ei sittenkään, vaikka niitä hullun myllyjä pystytettäisiin joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Inertian vähäisyys on jakeluverkostolle iso riski.
Oheisessa linkin videolla Peter Rudling toteaa, että Ruotsissa nykyinen, vesi ja ydinvoimaan nojaava energian tuotanto on ns puhdasta, eikä ainakaan ympäristösyistä johtuen ole tuulivoimalle mitään tarvetta.
Vattenfallin tutkimuksen mukaan, tuulivoiman ja aurinkopaneelien valmstamiseen käytetään fossiilisia polttoaineita. Energiamäärien kautta laskettuna tuulivoima tuottaa viisi kertaa ja aurinkovoima kymmenen kertaa enemmän CO2 päästöjä vrt. ydinvoima. ( elinkaarensa aikana ) Samalla keskustelijat aiheellisesti hämmästelevät, kuinka nyt hiilivoimalalla tuotettua sähkö voidaan käyttää, vaikka päästöt ovat yli 250 X suuremmat k. ydinvoimaloissa. Miljöpartiet ja Suomen vihreät ovat ihan hipihiljaa ja kelluvat vielä COP27 kokouksen jälkimainingeissa.
Lisänamina tulevat vielä ne luonnon tuhot ja paikallisten asukkaiden suututtaminen. Silti nyt haaveillaan tuulivoimaloita myös Tukholman saaristoon, joka on itsessään mittaamattoman arvokas ja täysin korvaamaton kokonaisuus.
Poliitikoilta puuttuu täysin tilannetaju ja osaaminen ja siitä kärsii koko yhteiskunta, sekä luonto, myös Ruotsissa.
Amen.
jk. Tuossapa linkki aiempaan videoon .-)
https://klimatupplysningen.se/elkris-vindkraft-och-karnkraft/
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kiitos itsellesi. Kommenttisi tuo esille oleellisimmat asiat videolta.
Ilmoita asiaton viesti
Rudlingin mukaan ei ole muuta ulospääsyä uhkaavasta katastrofista kuin rakentaa riittävä määrä ydinvoimaa. Korealaiset ja kiinalaiset rakentavat reaktoreita toistuvina hankkeina ja budjetit pitävät. Tuulivoimainvestoinnit on hukkaan heitettyä resurssia.
Ydinvoimalaitoksen rakennusaika on kuitenkin viiden vuoden luokkaa eli suurta ydinvoimakapasiteettia ei rakenneta käden käänteessä. Väliaika joudutaan tulemaan toimeen tilapäisvoimalla kuten tuulimyllyillä, öljy-kaasu-hiilivoimalla ja aurinkopaneeleilla sekä tasaamaan sähkön puute ääritilanteissa katkoilla. Sähkön hinta pysyy korkealla.
Ydinvoimaan on yhdistettävä kaukolämmön tuotanto. Ns. pienreaktorit ovat tulevaisuudessa mahdollisia, niihin liittyy tiettyjä etuja.
Ydinvoima on kustannuksiltaan ylivoimaisesti edullisinta (vesivoimaa ei voida lisätä), sillä tuuli- ja aurinkovoiman vaatima rinnakkaisen hiili-kaasuvoiman, suurten siirtolinjojen ja energian varastoinnin rakentaminen käyttökustannuksineen jäävät pois. Sähkön saatavuuden epäsäännöllisyydestä johtuvat häiriökustannukset säästyvät.
Välivuosina energiaa käyttävää teollisuutta joutuu siirtymään maihin, joissa sähkö tehdään kivihiilellä. Tästä seuraa lisää talousongelmia kotimaassa. Laajamittainen yhteiskunnan sähköistyminen hidastuu kunnes ydinvoimaa on tarpeeksi.
Ydinpolttoainetta riittää 20-30 tuhatta vuotta ja kierrätyksen ansiosta ydinjätteen määrä ei muodostu ongelmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos oleellisesta yhteenvedosta, erityisesti nyt kun videolle ei ollut tekstitystä millään kielellä saatavilla.
Ilmoita asiaton viesti
Joku sekoitti pakan tahallaan ja sai rahalla poliitikot ym mukaan uskonasioita harjoittamaan ! Raamatussa puhutaan kymmenyksistä ja on muutenkin talousasioiden ymmärrettävissä, mutta tämän ns ” vihreän siirtymän ”, ehkä toimiakseen olisi tarvinnut 10 kertaisen energiamassan, josta olisi jalostettu osa uusiokäyttöön, eli kiertotalous tukehtui alkuunsa, kun p.skaa ei synny, kuin tuottamalla primäärijakeita ensin, sitten saadaan jätökset, vasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kukakohan tuon käsikirjoituksen on mahtanut laatia.
Ilmoita asiaton viesti
Olkiluoto 3:n käynnistymisen jälkeenkin Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa tullakseen edes sähköomavaraiseksi.
Tässä yhtälössä tuuli- ja aurinkovoima ovat pelkkää vihreää haihattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on.
Ilmoita asiaton viesti
”Tässä yhtälössä tuuli- ja aurinkovoima ovat pelkkää vihreää haihattelua.” Turhaa, myös kallista ja luontoa kuluttavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluat että tuulivoimalobbarit alkaa mykkäkoulun niin kysy niiltä että miksi ovat hiljaa siitä että sademetsiä kaadetaan kiihtyvään tahtiin Balsapuun saamiseksi. Sitä menee jokaisen sattumavoimalan yhteen lapaan ~150m3 . Tämän takia laittomat Balsapuumarkkinat kukoistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tälle tiedolle joku lähdekin olemassa?
Käsittääkseni tuulivoimaloiden lavat valmistetaan yleensä lasikuidusta, joskus myös hiilikuidusta. Stora Enso tosin on esitellyt ristiinliimatusta puusta (CLT) prototyypin.
https://www.kriittisetmateriaalit.fi/mista-on-isot-tuulimyllyt-tehty/
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta lisää balsapuun käytöstä tuulivoimaloiden siivissä.
”The Ecuadorian Amazon is experiencing yet another environmental and social crisis; this time due to the indiscriminate exploitation of balsa wood, much of it illegally extracted, triggered by an international demand boom.
Balsa wood is widely used for the manufacture of blades (they can measure more than 100 m long) for giant wind power generators, mainly in Europe and China. One such blade consumes up to 150 cubic meters of balsa wood (at an average density of 150 kg/m3, a blade can weigh more than 20 tons).”
https://pulitzercenter.org/projects/extracting-ecuadorian-amazon-balsa-wood-boost-green-energy-europe
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla yli kahdeksan vuotta vanhaa tietoa?
“For Siemens, the new composite system provides many benefits, including a major reduction in blade manufacturing cost and an increased process output.”
https://www.mywindpowersystem.com/2014/03/05/the-composition-of-turbine-blades/
Ilmoita asiaton viesti
Puutakin vielä käytetään. ”Wood or foam cores are still used in many cases.”
Ilmoita asiaton viesti
”Wind turbine propellers boost balsawood sales
The world’s leading exporter is Ecuador, which doubled its international sales in 2019 and doubled them again in 2020, mainly due to demand from China.”
https://en.unav.edu/web/global-affairs/las-helices-de-los-aerogeneradores-disparan-las-ventas-de-madera-de-balsa
Ilmoita asiaton viesti
Näköjään Kiinassa käytetään balsaa erityisesti pienten tuulivoimaloiden lapoihin. Suomeen ja Eurooppaan toimittavat Vestas,Siemens Gamesa ja Nordex eivät käytä.
Lasikuitua siipiin saadaan mm. Mikkelistä, entiseltä Alströmin tehtaalta, joka on nykyisin saksalaisessa omistuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä Suomessa tilanne on lohdullisempi, koska OL3 käynnistyy tammikuun lopussa.”
En oikein usko, että tilanne kääntyisi näin päin. Kyllä Pohjois-Ruotsin sähkön hinta on jatkossakin paljon Suomea halvempi ja Etelä-Ruotsinkin korkeintaan samalla tasolla. Yksi reaktori ei tilannetta muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin ongelma on Tukholmasta etelään, missä ydinvoimaa on enemmän korvattu tuulivoimalla. Ja kun Pohjois-Ruotsista ei ole siirtolinjoja tarpeeksi etelään, saamme ehkä ostaa sähköä halvalla Ruotsista.
Ilmoita asiaton viesti
Pari kuukautta vanha juttu, mihin sähköä Ruotsista myydään ja miksi.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/norge-inkasserar-miljarder-nar-sverige-skickar-el-till-tyskland
Follow the money. Please.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön myynti Saksaan on nyt kannattavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tommi, ihan vain leikilläni.
OL3 käynnistyy tammikuussa. Onneksi et maininnut vuotta. 🙂
Muutoin OK.
Ilmoita asiaton viesti
Näkyy Fingridin mukaan just nyt kello 19.58 tuulivoiman tuotanto olevan 322 MW ja aurinkovoima tasan nolla. Miksi ihmeessä meitä, niin kuuliaista kansaa, on rangaistu idioottimaisilla päättäjillä ja lisärangaistuksena vielä vihreillä?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se ollut onnetonta politikointia ja vähiten syyllisiä rangaistaan.
Kahden saksalaisen fyysikon vetoomus tuskin muuttaa vielä tilannetta miksikään. On arveltu vasta sitten asioiden muuttuvan, kun ilmasto kylmenee. 😉
http://hharde.de/index_htm_files/Harde-Schnell-GHE-m.pdf
”Esitetyt mittaukset ja laskelmat vahvistavat selvästi ilmakehän kasvihuoneilmiön olemassaolon, mutta ne osoittavat myös vain pientä vaikutusta ilmaston lämpenemiseen, jota ilmeisesti on paljon enemmän ja jota hallitsevat luonnolliset vaikutukset, kuten auringon säteilypakote (katso esim. Connolly et al. 2021 [16]; Harde 2022 [17]). Siksi on korkea aika lopettaa yhteiskuntamme yksipuolinen indoktrinaatio tiedolla, väärennetyillä kokeilla, videoilla tai raporteilla, jotka aiheuttavat vain paniikkia. Sen sijaan meidän on tultava takaisin konsolidoituun ilmastokeskusteluun, joka keskittyy tosiasioihin ja sisältää myös hyödyt GH-kaasuista.”
Ilmoita asiaton viesti
Niin, aurinko on laskenut tänään Helsingissä klo 16 aikaan, pohjoisempana aikaisemmin. Suomen aurinkosähköjärjestelmät sijaitsevat kiinteistöjen ja asuntojen katoilla, jonne niiden omistajat ovat ne hankkineet. Luulisin useimpien ymmärtävån, että yöllä niistä ei saa sähköä. Mutta miten tähän kokonaisuuteen liittyy ”idioottimaiset päättäjät”?
Ilmoita asiaton viesti
Liittyvät siten että typerillä päätöksillä ajettiin toimivat turve- ja hiilivoimalat alas, ennen kuin on toimivaa ja korvaavaa sähkön ja lämmön tuotantoa tilalle. Lisäksi tuulivippurit sen enempää kuin aurinkopaneelitkaan eivät ole toimivia perusvoiman tarpeeseen, toki lisänä toimivat nekin. Nyt vielä hallitus ajaa muita maita tiukempaa ilmastopolitiikkaa. Meillä kun ei ole saasteista juurikaan mitään ongelmaa, jokainen voi käydä katsomassa noita savusumun peittämiä suurkaupunkeja, joille todellakin pitäisi tehdä jotakin.
Ilmoita asiaton viesti
Viime viikolla Hanasaaressa käydessäni siellä purettiin laivasta hiilikuormaa.
Mitä puuttuvaan kapasiteettiin tulee, meillähän pitäisi olla nyt 4 GW enemmän ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että hiiltä tuotiin sinne. Tuo ydinvoiman rakentamatta jättäminen on kyllä todella typerä teko. Olis vaikka Fortum voinut ostaa Koreasta pari ydinvoimalaa noilla Saksan teollisuuden tukemiseen menneillä miljardeilla. Toivon mukaan se oli vihoviimeinen kerta tälläisille tempuille. Nyt pitää politiikan suunta muuttua siihen että Suomi ensin, jos jotain ylijäämää jää niin sitten riittävän puskurin jälkeen voidaan ehkä harkita muille tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahans, se on sitten taas tulossa, siis ennusteen mukaan tavanomaista kylmempi joulukuu. Ihmisen aiheuttama ääri-ilmiö varmaan kun tämä maa lämpenee eniten ja nopeiten, varsinkin talvet.
Ilmavirrat alkaa kääntymään koillisen ja idän suuntaan jo ”etuajassa” vissiin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kyllä ääri-ilmiöt saadaan näyttämään antropogeenisestä ilmastonmuutoksesta johtuvaksi.
Ei puhuta globaalista ilmastosta kun ei ole ilmasto lämmennyt enää. Sen sijaan aletaan enemmän puhua paikallisesta ilmastosta, johon ihmisen toiminta vaikuttaa, aiheuttaen kaikenlaisia ääri-ilmiöitä sään suhteen.
Uudet tietokoneet alkavat tuottamaan materiaalia paikallisista ilmastonmuutoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin sähköntuotanto vuonna 2021 165,5 TWh ja vienti 25,6 TWh, jonka arvo noin 1 miljardi €, kun hinta noin 4 sentti per kWh.. Tuotanto jakautunut seuraavasti: Vesi 43%, ydinvoima 31%, tuuli 17% ja aurinko 1%. https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/miljo/elektricitet-i-sverige/ , https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2022/fortsatt-hog-elproduktion-och-elexport-under-2021/
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa on vielä kuusi ydinvoimalaa toiminnassa ja kolmasosa sähköstä tulee niistä.
Ydinvoimalat alkavat olemaan vanhoja, joten uusien hankinta on ajankohtaista.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimarakentamiseen liittyvä ongelma Ruotsissa (ehkä muuallakin, myös Suomessa) Jacob Wallenbergin mukaan:
”Öppen för att investera
Han öppnar även för att i framtiden vara med och finansiera nya kärnkraftverk i Sverige – under förutsättningen att politiken drar åt samma håll.
– Det förs ofta fram av politiken att näringslivet inte vill investera i kärnkraft. Problemet är att om du ska investera i någonting som ska verka i 30, 40, 50 år framåt så måste du veta att du har långa kontrakt. Men de långa kontrakten finns inte i dag, säger han och fortsätter:
– Om näringslivet och politiken kan komma överens om de långa kontrakten då är jag övertygad om att man också kan hitta förutsättningar för att kunna finansiera.
Och då skulle du vara intresserad?
– Jag skulle absolut titta på det, säger han.” https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jacob-wallenberg-vi-behover-karnkraften
Ilmoita asiaton viesti
Joo, yhteisymmärrystä liikemiesten ja poliitikkojen välillä tarvitaan. Energiapolitiikka on suuntautunut uusiutuviin tällä hetkellä.
Luultavaa on, että parin kolmen vuosikymmenen aikana asiat selkiytyvät.
Ilmoita asiaton viesti