Tiede on ollut kristallin kirkas jo 30 vuotta?

No ilmastonmuutosta ja ihmisen vaikutusta siihen pidetään selvänä, ja siihen liittyy fossiilisten polttoaineiden polttamisesta vapautuva hiilidioksidi (CO2).

Fossiiliset polttoaineet ovat kasvi- ja eläinkunnan tuotteita, jotka hautautuivat maan uumeniin aikojen kuluessa. Nykyäänkin syntyy pieniä määriä fossiilista polttoainetta sedimentteihin ja meillä turve on fossiilisen polttoaineen esiaste. Eli rahkasammaleesta tulee aikanaan fossiilista polttoainetta.

Rahkasammal ottaa ilmakehästä hiilidioksidin ja varastoi sen turpeeseen.

Käsityksen mukaan ilmakehässä on jo liikaa hiilidioksidia, tai ainakin pidetään sen nousuvauhtia ilmakehässä liian nopeana. Tämä on vallitseva paradigma ja hypoteesi. Mutta kyseessä on vasta hypoteesi.

Mikä sitten on ollut kristallin kirkasta jo 30 vuotta. Tiede ilmastonmuutoksestako?

Science magazine julkaisi 30 vuotta sitten tiedejulkaisun pilvien vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Silloin oli jo ensimmäisiä satelliittimittauksia käytössä. Mittaukset näyttivät sen, että pienikin muutos pilviverhossa saa aikaiseksi isomman vaikutuksen maan säteilytasapainoon kuin ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden tuplaaminen. Tiede pitää kuitenkin ilmakehän hiilidioksidia ilmaston säätönuppina. No hiilidioksidimääriin voimme kuulemma vaikuttaa, pilville emme voi mitään.

Paitsi, että Henryn laki säätelee ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden ja aerosolit pilvien määrää.

Jottei asioita voisi enää enempää sekoittaa, tarvittiin 97 %:nen konsensus siitä, että ihminen on syypää ilmastonmuutokseen polttaessaan fossiilisia polttoaineita.

https://science.sciencemag.org/content/243/4887/57

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu