Tieteellinen arvio auringon aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta

Maapallo alkoi lämpenemään 1980 luvulla ja kuten kuvasta näkyy pilvipeite myöskin väheni. 2000-luvulla ei ole maapallo enää lämmennyt ja alettiin puhumaan ilmastonmuutoksesta. Mutta kuten kuvasta voi nähdä pilvipeitteessä ei tapahtunut muutosta enää 2000-luvun alkupuolella.

A. Pilvipeitteen muutokset aiheutuvat mahdollisesti auringon aktiivisuuden muutoksista, kohta 3 seuraavan tieteellisen arvion mukaan.

https://www.pbl.nl/en/publications/ScientificAssessmentofSolarInducedClimateChange

”Auringon aktiivisuuden vaihtelut voivat altistaa ilmastojärjestelmän ylimääräiselle pakotteelle, joka aiheuttaa joko ilmastonmuutoksia globaalissa mittakaavassa tai reagointimallin alueellisella tasolla riippuen fyysisestä mekanismista. Ilmastojärjestelmän säteilytasapainoa muuttavan auringon kokonaissäteilyn suoran vaihtelumekanismin lisäksi etsitään epäsuoria mekanismeja, jotka lisäävät auringon aktiivisuusparametrien vaihtelua merkittäväksi ilmastovaikutukseksi. Ainakin kolmea kilpailevaa mekanismia voidaan harkita:

1. Pienet vaihtelut auringon säteilyn näkyvässä osassa, jotka vaikuttavat ilmakehään alhaalta.
2. UV-säteilyn vaihtelut, jotka vaikuttavat suoraan stratosfääriin ja otsonin jakautumiseen, siten vaikuttavat alempaan ilmakehään ylhäältä.
3. Auringon hiukkassäteilyn vaihtelut ja/tai kosmisen säteilyn vaihtelut, jotka vaikuttavat maan ilmakehän sähköisiin ja magneettisiin ominaisuuksiin ja aiheuttavat lopulta muutoksen ilmakehän koostumuksessa (joko aerosolin tai pilvien muodostumiseen tai vaikutavat otsonipitoisuuteen).”

B. Rikkipäästöt ovat vähentyneet. Tiedämme, että Itä-Euroopan ja Neuvostoliiton romahduksen myötä teollisuuden rikkipäästöt vähenivät.

Kasviplanktonin rikkipäästöt vaikuttavat merellisten alapilvien muodostumiseen, joten kasviplanktonin vähentyminen on myös ollut vaikuttamassa merellisten matalalla sijaitsevien pilvien vähenemiseen, kuva alla.

Aerosoli- pilvitutkimus on edennyt viimeaikoina.

https://acp.copernicus.org/articles/22/10971/2022/

”1. Esittely
IPCC:n Fifth Assessment Report (2013) tunnusti aerosolit ja pilvet hallitseviksi epävarmuuden lähteiksi ilmastoennusteissa, ja aerosoli-pilvien vuorovaikutukset ovat edelleen haastavia myös kuudennen arviointiraportin malleille (Forster et al., 2021). He huomauttavat, että molemmissa yhdistetyissä mallien välisissä vertailuprojekteissa CMIP3 ja CMIP5 aerosoli-pilvivuorovaikutukset olivat hallitseva mallien välisten erojen lähde, ja suurin osa tästä leviämisestä johtuu valtamerien yläpuolella vallitsevien matalien pilvien parametrien eroista (Dufresne ja Bony, 2008; Vial et al., 2013). Meehl et al. (2020) ja Zelinka et al. (2020) osoittavat, että sama pätee edelleen viimeaikaiseen CMIP6-kokonaisuuteen, ja vaativat lisää tutkimusta aerosoli-pilvivuorovaikutuksista.”

 

EDIT: Pilvillä ja vesihöyryllä on mitattu olevan suurin vaikutus lähtevään pitkäaaltosäteilyyn (OLR).

Abstrakti
Ilmakehän huipun Earth Radiation Budget (ERB) mittaa kuinka maa saa energiaa auringosta ja menettää energiaa avaruuteen. Sen seuranta on olennaisen tärkeää meneillään olevan ilmastonmuutoksen ymmärtämisen kannalta. Tässä asiakirjassa vuosikymmeniä muutoksia lähtevässä pitkäaaltosäteilyssä (OLR) pilvillä ja maan säteilyenergiajärjestelmällä mitattuna vuosina 2000–2018, maan säteilybudjetin kokeessa 1985–1998 ja korkearesoluutioisella infrapunasäteilyllä vuodesta 1985 vuoteen 2018 analysoidaan. OLR on noussut vuodesta 1985 ja korreloi hyvin nousevan maapallon lämpötilan kanssa. OLR:n derivaatan havaintoestimaatti lämpötilan 2,93 +/− 0,3 W/m2 suhteen 2 K saadaan. Havaitun OLR-muutoksen alueelliset mallit vuosina 1985–2000 vuoteen 2001–2017 osoittavat lämpenemistä pohjoisella pallonpuoliskolla erityisesti arktisella alueella sekä trooppisia pilvisyyden muutoksia, jotka liittyvät La Niñan vahvistumiseen.”

https://www.mdpi.com/2072-4292/10/10/1539

https://t.co/syt4SMEUQi?amp=1

Pilven optisella paksuudella (Cloud optical thickness) ja vesihöyryllä on ”suurin vaikutus” OLR:ään… 2,7 W/m²:n pakotus. CO2:n on noustava 800 ppm:ään 1 W/m²:n vaikutuksen saamiseksi.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu