Totuus ei pala tulessakaan

Jo edesmennyt fyysikko Freeman Dyson totesi ilmastonmuutoksesta naureskellen, että ihmiset katselevat taivaalle, kun se ratkaisu löytyy liasta ja mudasta, eli maaperästä.

Hän myöskin esitti, että ilmakehän hiilidioksidi kiertää käytännössä viidessä vuodessa. Tätä hänen toteamusta on hihhulit halventavasti yrittäneet mitätöidä.

No hän oli oikeassa, eikä ollut turhaan ”perinyt” Albert Einsteinin työhuonetta Princetonissa.

Vasta viime vuosina on päästy kiinni siihen mekanismiin, miten maaperän mikrobit ja sienirihmasto ”hautaavat” hiiltä maaperään tuhansiksi vuosiksi.

Tähän prosessiin osallistuvat hiilidioksidi suhteessa typpeen, kumpaakin tarvitaan suhteessa, joka edistää mikrobien toimintaa maaperässä. Kuten myös alhainen lämpötila ja pH.

No asiat tuodaan julkisuuteen aikanaan, kyseessä on paradigman muutos, ja tutkimus ottaa oman aikansa.

Tietenkään nämäkään asiat eivät tule yllätyksenä, Suomessa on ollut erinomaista tutkimusta maaperäkemiaan liittyen Helsingin yliopistolla. Joten oikealla polulla ovat tutkijat ja professorit jo olleet pitemmän aikaa.

Mittakaavat ja mittasuhteet ovat paljastuneet vasta viimeaikoina. On turha vilkuilla taivaalle, maaperästä löytyy ratkaisu ilmastonmuutokselle.

EDIT:

https://www.nature.com/articles/s43247-021-00306-4

Kuivuus ja maaperän hiili-typpisuhteen kynnysarvot säätelevät maaperän mikrobijäämien kertymistä

”Jos globaali ilmastotilanne paranee ja kuivuusstressi vähenee, maaperän vesipitoisuus voi nousta ja ekosysteemiprosessit voivat vähitellen elpyä. Tällaisessa yhteydessä mikrobien hyödyntämisellä mikrobiperäiseksi C:ksi muunnetun kasviperäisen C:n pitoisuus kasvaa vähitellen ja mikrobijäämien maaperään siirtymisen ja stabiloinnin tehokkuus kasvaa6,26.”

 

+13

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu