USA ja Kiina ovat jo nettohiilinieluja kasvukaudella
Kyseenalaisella hiilipäästölistalla kärkipaikkaa pitävät Kiina (28 %) ja USA (15 %) ovat jo satelliittimittausten perusteella hiilineutraaleja kasvukaudella.
https://climate.nasa.gov/news/2915/the-atmosphere-getting-a-handle-on-carbon-dioxide/
”Myös maataloustoiminnan vaikutukset näyttävät muuttuvan, hän sanoo. Kesällä Yhdysvaltojen keskilännessä tiedemiehet näkevät voimakkaan hiilidioksidin imeytymisen maataloustoimintaan. Samaa havaitaan Itä- ja Etelä-Aasiassa. Hiilidioksidin voimakas imeytyminen kaikkialla Kiinassa poistaa kaikki paitsi ohuen fossiilisten polttoainepäästöjen rantaviivan, ja Keski-Kiina toimii nyt hiilidioksidin nettonieluna kasvukauden aikana.”
Maataloustoiminta on muuttunut viime vuosikymmeninä intensiivisestä viljanviljelystä laidunkiertojärjestelmäksi, missä laiduntavat eläimet ovat 90 % ajasta vapaina laitumilla. Jo kuudessa vuodessa viljanviljelystä köyhtynyt maaperä muuttuu voimakkaaksi hiilinieluksi laidunnuksen ansiosta.
https://phys.org/news/2015-05-farmland-boost-carbon-sequestration.html
[”Havaitsimme, että viljelysmaan muuttaminen rotaatiolaidunnusjärjestelmiksi voi lisätä maaperän orgaanista ainesta ja parantaa maaperän laatua paljon nopeammin kuin aikaisemmin luultiin järjestelmässä, joka ylläpitää elintarviketuotantoa”, sanoi tutkimuksen johtava kirjoittaja Megan Machmuller, joka työskenteli kolmen vuoden projektissa tohtorikoulutettavana UGA:n Odumin ekologisessa koulussa. Hän on nyt tutkijatohtori Coloradon osavaltion yliopistossa.]
More information: ”Emerging land use practices rapidly increase soil organic matter” Nature Communications 6, Article number: 6995 DOI: 10.1038/ncomms7995
Soil organig matter (SOM) ei ole vielä orgaanista hiiltä. Humusta kehittyy hitaasti maaperässä, orgaanisesta aineksesta (SOM) mikrobien ja sienirihmaston prosessoimana.
Humus on aine maaperässä, joka sisältää 60 % hiiltä. Humusta syntyy hitaasti, ja se säilyy maaperässä satoja vuosia.
Humus auttaa kasvia saamaan maaperän ravinteita käyttöönsä.
Humus pidättää 3 – 4 kertaa painonsa verran vettä maaperässä, joten ei kuivuus eikä märkyys maaperässä pääse yllättämään.
Humus pidättää ravinteita ja vettä maaperässä, jolloin ravinteet eivät pääse ojiin, eikä vesistöihin.
Humus puhdistaa vettä, jolloin puhtaat pohjavedet suodattuvat humuspitoisessa maaperässä.
Ilmoita asiaton viesti
Milloinkohan tämä alkaa näkymään Keelingin kurvissa, kun vielä ei siinä ole näkynyt kuin ENSO-vaihtelu.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli olemme ns. lämpöhuipussa, eli tästä eteenpäin laskeudutaan hitaasti uuteen jääkauteen Milankovichin syklien mukaisesti, tulee seitsemän (7) tuhannen vuoden viive lämpötila-aleneman ja hiilidioksidialeneman välille.
https://i2.wp.com/wattsupwiththat.com/wp-content/uploads/2021/05/hgss-12-97-2021-avatar-web.png
Ilmoita asiaton viesti
Viitteen https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Mauna_Loa_CO2_monthly_mean_concentration.svg mukaan siinä nyt näkyy vuodenaikojen vaihtelu.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, hyvä kuva!
Nyt kun kasvukausi on pidentynyt, mikrobeille ja sienirihmastolle on jäänyt pidempi aika työstää maaperän orgaanista ainesta, jolloin sitä orgaanista hiiltä muodostuu enemmän maaperään.
Tuossa sesonkivaihtelussa näkyy käytännössä Henryn lain vaikutus, merestä tulee heti hiilidioksiditäydennystä kun fotosynteesi on kuluttanut hiilidioksidin paikallisesti vähiin.
Sesonkiheilahtelu ei ole kuitenkaan kovin jyrkkä, koska mittaukset tehdään Tyynellämerellä (Mauna Loa).
Ilmoita asiaton viesti
Olen asiaan liittlyen jo aikaisemminkin mm. kirjoittanut:
’Viitteen mukaan http://www.co2web.info/Oceans-and-CO2_EngrsAust_Apr08.pdf valtameret ovat hiilidioksidin pääasialliset säätäjät:
”Energy conservation is rational and does not have to be justified by fear of climate change, argues Lance Endersbee. He predicts that carbon dioxide levels in the atmosphere may actually decline in the next few years due to falling ocean temperatures, and warns that carbon sequestration and carbon trading may turn out to be futile activities in addressing climate change.” Käännökseni:
Energiasta huolehtiminen on järkevää eikä sitä pidä perustella ilmastonmuutospelolla, vakuuttaa Lance Erdersbee. Hän ennustaa, että hiilidioksiditasot ilmakehässä saattavat todellisuudessa aleta muutamina seuraavina vuosina laskevien merilämpötilojen vuoksi ja varoittaa, että sekä hiilenkäytön vähentäminen ja hiilikauppa saattavat osoittautua turhiksi ilmastonmuutokseen kohdistuviksi toimenpiteiksi.
Lyhyesti tässä on taas hyvä kerrata tosiasia, minkä mukaan todellisuudesta ei ole minkäänlaista näyttöä siitä, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kokonaisnousukaan ilmaston lämpenemistä hallitsisi, siitä puhumattakaan että sitä tekisi tuossa kokonaisnousussa oleva minimaalinen ihmisperäinen osuus.’
Ilmoita asiaton viesti
No näin on!
Tuo hiilidioksidivouhotus on poliittinen agenda, jota media toistaa päivästä toiseen.
Pintavesien lämpötilalla on suora vaikutus ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.
Mikäli pintavedet jäähtyisivät tulevina vuosina, olisi sillä vaikutusta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen. Ihmiskunnan päästöihin ei kannattaisi kiinnittää kovin paljoa huomiota ilmastomalleissa eikä päästövähennyksiin ympäristöpoliitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tasmanian mittausasemalla vuodenaikavaihtelut ovat selvästi pienempiä, mutta ei sielläkään näy merkkiäkään koronalamasta.
https://www.csiro.au/en/research/natural-environment/atmosphere/latest-greenhouse-gas-data
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen toimilla ei ole minkäänlaista vaikutusta CO2-mittauksiin.
Fotosynteesi, ENSO, tulivuorenpurkaukset ja pintalämpötilat näkyvät mittauksissa.
Maataloudella ja teollisuudella on ollut pitkäaikaisvaikutusta CO2:n trendiin jokunen kymmenen ppm:ää, ei sen enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Tossa keväällä kun uutisoitiin viinipuskien jäätymisistä niin muistaakseni kovasti Raskassa valittelivat sitä että kasvukausi on lyhentynyt jo vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan käänne kylmempään tapahtunut jo aikoja sitten. Kasvukauden pidennys tapahtui viime vuosisadalla. 😉
Ilmoita asiaton viesti