USA ja Kiina ovat jo nettohiilinieluja kasvukaudella

Kyseenalaisella hiilipäästölistalla kärkipaikkaa pitävät Kiina (28 %) ja USA (15 %) ovat jo satelliittimittausten perusteella hiilineutraaleja kasvukaudella.

https://climate.nasa.gov/news/2915/the-atmosphere-getting-a-handle-on-carbon-dioxide/

Myös maataloustoiminnan vaikutukset näyttävät muuttuvan, hän sanoo. Kesällä Yhdysvaltojen keskilännessä tiedemiehet näkevät voimakkaan hiilidioksidin imeytymisen maataloustoimintaan. Samaa havaitaan Itä- ja Etelä-Aasiassa. Hiilidioksidin voimakas imeytyminen kaikkialla Kiinassa poistaa kaikki paitsi ohuen fossiilisten polttoainepäästöjen rantaviivan, ja Keski-Kiina toimii nyt hiilidioksidin nettonieluna kasvukauden aikana.”

Maataloustoiminta on muuttunut viime vuosikymmeninä intensiivisestä viljanviljelystä laidunkiertojärjestelmäksi, missä laiduntavat eläimet ovat 90 % ajasta  vapaina laitumilla. Jo kuudessa vuodessa viljanviljelystä köyhtynyt maaperä muuttuu voimakkaaksi hiilinieluksi laidunnuksen ansiosta.

https://phys.org/news/2015-05-farmland-boost-carbon-sequestration.html

[”Havaitsimme, että viljelysmaan muuttaminen rotaatiolaidunnusjärjestelmiksi voi lisätä maaperän orgaanista ainesta ja parantaa maaperän laatua paljon nopeammin kuin aikaisemmin luultiin järjestelmässä, joka ylläpitää elintarviketuotantoa”, sanoi tutkimuksen johtava kirjoittaja Megan Machmuller, joka työskenteli kolmen vuoden projektissa tohtorikoulutettavana UGA:n Odumin ekologisessa koulussa. Hän on nyt tutkijatohtori Coloradon osavaltion yliopistossa.]

More information: ”Emerging land use practices rapidly increase soil organic matter” Nature Communications 6, Article number: 6995 DOI: 10.1038/ncomms7995

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu