USA katsoo olevansa lähellä onnistumista fuusioenergian valjastamisessa

Viime kuukausina USA on saavuttanut pitkin harppauksin laserfuusion avulla tuottamaan energiaa. Lähikuukausina odotetaan jo päästävän voiton puolelle laserfuusiossa, eli saadaan laaserfuusiosta enemmän energiaa, kuin mitä sen sytyttämiseen tarvitaan.

https://www.realclearpolicy.com/articles/2021/09/01/how_laser_fusion_took_a_big_step_forward_792362.html

Tämän vaikeasti tavoitettavan sytytystavoitteen saavuttaminen laserfuusiossa avaa oven planeettamme runsaimpaan luonnonvaraan, tavalliseen veteen, josta vety on peräisin, varastoitua energiaa hyödyntäen. Tämä asettaisi USA:n kauaksi edelle Kiinan, Venäjän ja Ranskan ponnisteluista.”

Laserfuusioon tarvittava vety saadaan vedestä ja laserfuusion tuloksena syntyy täysin turvallisesti saasteetonta energiaa.

Professori Steven E. Koonin: ”Tutkijat pyrkivät tulevina kuukausina toistamaan tämän tuloksen ja lisäämään tuotettua fuusioenergiaa entisestään. Fuusio on herkkä pienille muutoksille, ja laseriin ja vetykohteeseen voidaan hienosäätää monia näkökohtia. Näin ollen on uskottavaa odottaa, että kokeet tuottavat pian enemmän energiaa kuin mitä laser tuottaa.”

https://www.nature.com/articles/d41586-021-02338-4

Uutiset läpimurrosta ovat herättäneet toiveita siitä, että pitkään levoton kansallinen sytytyslaite (NIF) saattaa vielä saavuttaa tavoitteensa tuottaa enemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa jatkuvassa fuusioreaktiossa.”

EDIT:

Eli fuusiosta saatava energia pitää olla ainakin 2,5 kertainen laserin sytytysenergiaan verrattuna. Myös laserin hyötysuhde pitää huomioida laskelmissa, josta se usein unohtuu.

Tämä käy selville seuraavasta kommentista, ”Break even requires that the heat generated converts (at the 40% typical of steam turbines) to enough electricity to power the magnets and plasma heating. That’s a factor of 2.5 which is sometimes forgotten.”

Break even edellyttää, että syntyvä lämpö muuntuu (höyryturbiinien tyypillinen hyötysuhde 40%) tarpeelliseksi määräksi sähköä magneettien toiminnan ja plasmalämmityksen saamiseksi. Se on 2,5, joka joskus unohtuu.”

https://www.canarymedia.com/articles/nuclear/nuclear-fusion-the-ultimate-deep-tech-now-attracts-billions-in-private-funding

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu